«Για την παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού μαθαίνουμε ακόμα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιοφράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο Παναγής Γαλιατσάτος επικεφαλής της μονάδας Covid του Johns Hopkins των ΗΠΑ.
Ο κ. Γαλιατσάτος σημείωσε πως φαίνεται ότι τα αντισώματα από το εμβόλιο προστατεύουν και από 
την μετάλλαξη Όμικρον. Παράλληλα ανέφερε πως η παραλλαγή Όμικρον είναι πιο μεταδοτική αλλά τα συμπτώματα είναι ήπια. Τέλος, ο ίδιος εκτίμησε ότι η επιστήμη βρίσκεται κοντά στην αντιμετώπιση αρκετών μορφών καρκίνου και σε 10 χρόνια είναι πιθανό να έχουμε εμβόλια.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Παναγή Γαλιατσάτου στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με την μετάλλαξη Όμικρον, ο επικεφαλής της μονάδας Covid του Johns Hopkins των ΗΠΑ σημείωσε: «Αυτά που έχουμε καταλάβει με την Όμικρον μέχρι στιγμής είναι ότι μαθαίνουμε ακόμα, πολλές έρευνες αυτόν τον μήνα θα έρθουν να μας πουν πόσο κακός είναι αυτός ο ιός της μετάλλαξης. Μέχρι στιγμής ξέρουμε ότι μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα, δεν φαίνεται ότι είναι τόσο κακός για την υγεία μας να δώσει σοβαρό covid».

«Ένα άλλο που είδαμε με τις έρευνες που βγήκαν είναι ότι τα αντισώματα που παίρνεις από το εμβόλιο φαίνεται ότι προστατεύουν από την Όμικρον. Λίγη προσοχή γιατί αυτοί που λένε «θα κοιτάξουμε αν θα χρειαστούμε καινούργιο εμβόλιο» είναι οι εταιρείες που φτιάχνουν τα εμβόλια. Έτσι είπαν και με τη Δέλτα είπαν «θα κοιτάξουμε να φτιάξουμε καινούργιο εμβόλιο» και μετά βλέπουν ότι το εμβόλιο που έχουμε λειτουργεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να σημαίνει ότι στο μέλλον θα έχουμε μεταλλάξεις που σιγά –σιγά θα εξασθενούν τον ιό, απάντησε: «Δεν ξέρουμε, η φύση δεν είναι τόσο απλή που πάει σιγά-σιγά, γιατι μπορεί να μας «πετάξει» κάτι που θα αλλάξει αυτή τη σκέψη».

Αναφορικά με το αντιεμβολιαστικό κίνημα των ΗΠΑ, επισήμανε: «Έχουμε μέρη που έχουν εμβολιαστεί πολλοί και τα νοσοκομεία μας είναι σχεδόν άδεια από covid, σε άλλα μέρη που δεν έχουν εμβολιαστεί πολλοί προσπαθούμε και μιλάμε ακόμα. Το θέμα εκεί είναι, πρέπει να κερδίσουμε πίσω την εμπιστοσύνη του κόσμου και πρέπει να μιλάμε. Πριν από ένα χρόνο είχαμε κοντά στους 300 ανθρώπους στις μονάδες εντατικής θεραπείας, τώρα σε αλλο J.Hopkins, ένα πελώριο νοσοκομείο, έχουμε μόνο 10 και κανένας από τους 10 δεν είχε κάνει το εμβόλιο».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οι έρευνες είναι κοντά την αντιμετώπιση του καρκίνου ή στο εμβόλιο κατά του καρκίνου, απάντησε: «Πριν έρθω στο J.Hopkins ήμουν στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας πολλές μορφές καρκίνων, θα δούμε στο μέλλον, με ένα εμβόλιο ότι θα μπορούν να σταματήσουν. Το εμβόλιο κάνει το σώμα σου να καταλάβει τι είναι ''ξένο'', ''ξένο'' μπορεί να είναι ένα μικρόβιο, ''ξένο'' μπορεί να και ο καρκίνος. Χρειαζόμαστε άλλα 10 χρόνια να παλέψουμε τους καρκίνους με τα εμβόλια ή και νωρίτερα».

Αναφορικά με τα εμβόλια MRNA, διευκρίνισε: «Η τεχνολογία MRNA είναι περίπου 20 με 30 χρόνων παλιά. Υπάρχουν άνθρωποι 20 χρόνια και που έχουν πάρει εμβόλια MRNA και πάνε μια χαρά. Η τεχνολογία δεν είναι καινούργια, είναι «καινούργια» μόνο για εμάς που τη βγάλαμε σε όλο τον κόσμο».

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά του covid τα παιδιά, ο κ. Γαλιατσάτος απάντησε: «Η έρευνα που βγήκε για τα παιδιά 5 με 11 χρονών δείχνει ότι τα εμβόλια βοηθάνε πάρα πολύ και είναι ασφαλή. Γι’ εμένα είναι μεγάλη νίκη να βοηθήσουμε να τελειώσει η πανδημία γιατί τον covid δεν νοιάζει πόσων χρόνων είσαι θα σε κολλήσει κι εμείς ξέρουμε ότι αν χάσουμε ένα παιδί αυτό είναι τραγικό και πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε να τα προσέξουμε».

Αναφορικά με τις μάσκες, δήλωσε: «Ελπίζω η μάσκα η μείνει γιατί μας βοηθάει να μην κολλήσουμε πολλά μικρόβια όχι μόνο covid. Πιστεύω ότι οι μάσκες θα είναι σαν το κράνος που βάζεις για το ποδήλατο, βοηθάνε πάρα πολύ. Να το κάνουμε σαν μόδα, γιατί όχι».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα κάνουμε και 4η δόση εμβολίου, απάντησε: «Μπορεί να χρειαστούμε, μπορεί και να μη χρειαστούμε 4η δόση. Αν αρκετός κόσμος κάνει δυο εμβόλια και το booster δεν θα μιλάμε για 4η δόση. Εγω λεω έχουμε τα εργαλεία να τελειώσουμε την πανδημία σε τέσσερις εβδομάδες αν αρκετός κόσμος κάνει το εμβόλιο και φοράει μάσκα».