«Είμαστε επιφορτισμένοι με τον έλεγχο των μέτρων που παίρνει η πολιτεία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

Eιδικότερα, ο κ. Μπίνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάκλησης των αδειών φαρμακείων που έχουν εμπλοκή στην έκδοση ψευδών θετικών rapid test σε πολίτες που θέλουν να λάβουν πιστοποιητικό νόσησης ώστε να αποφύγουν για ένα εξάμηνο τον εμβολιασμό τους.

Ακόμη, ανέφερε πως οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων θα είναι διαρκείς λέγοντας ότι καλό είναι να μην ποντάρει κανείς στην κούραση μας.

Τέλος, επισήμανε και διευκρίνισε ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται πηγαίνουν στο taxisnet.

Αναλυτικά η συνέντευξη

Αναφορικά με τους ελέγχους: «Πρώτον δεν είναι κανένας σε αντιπαράθεση με κανέναν. Δεν έχουμε αντίπαλες κοινωνικές ή επαγγελματικές ομάδες άρα δεν επιδιώκουμε να στενοχωρήσουμε κανέναν πολλώ μάλλον επιδιώκουμε να τους κάνουμε όλους συνοδοιπόρους στην κοινή προσπάθεια για να βοηθήσουμε πρωτίστως τους επαγγελματίες του ΕΣΥ. Δεύτερον, γκρίζες ζώνες από τα νέα μέτρα. Είχαμε προχθές μια ευρεία σύσκεψη με όλους τους φορείς, τα Επιμελητήρια, τις Ενώσεις τους προσκαλέσαμε απορίες, αμφισημίες, γκρίζες ζώνες που έχουν τα μέλη τους να μας τις στείλουν να βγάλουμε κάποιες κοινές ερωτήσεις, να διευκολύνουμε τη διεπαφή. 99 χιλιαδες έλεγχοι το Σαββάτο, χθες «πέσαμε» στις 91 χιλιάδες φυσική απόρροια και της μειωμένης κίνησης των καθημερινών. Από τις 600 αναστολές λειτουργίας του Σαββάτου χθες ήμασταν στις 347. 25 αναστολές λειτουργίας θυμίζω 15 ημέρες από την πρώτη παράβαση, χθες μόλις 6 άρα δεν είναι θέμα τόσο πολύ αυστηρότητας αλλά είναι θέμα ότι σε δύο περιοχές Γαργαλιάνους και Κόρινθο ο ένας επιχειρηματίας στη δεξιά πλευρά του δρόμου «σας παρακαλώ πολύ το πιστοποιητικό σας και την ταυτότητά σας», δύστροπος ο πελάτης πήγε απέναντι που του επέτρεψε να μπει. Άρα αν δεν διασφαλίσει ο κλάδος την υγεία του, τη βιωσιμότητά του, τον υγιή ανταγωνισμό δεν νομίζω να μπορεί να το κάνει κανείς».

«Όποιος νομίζει ότι μπορεί να αποφύγει τον έλεγχο συμμόρφωσης με τα μέτρα, και όταν λεω μέτρα δεν λεω μόνο για τον κορονοϊό χθες ήταν ο αντικαπνιστικός, για τη δημόσια υγεία, για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, όλα αυτά είναι μέτρα που παίρνει η πολιτεία και εμείς είμαστε επιφορτισμένοι με τον έλεγχο συμμόρφωσης».

Αναφορικά με τα φαρμακεία που εμπλέκονται στην έκδοση ψευδών θετικών rapid test σε πολίτες

«Παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο αυτό, έχουμε εντοπίσει στόχους και όταν ανακληθούν οι άδειες να μην στεναχωρηθεί κανείς. Θα ανακοινώσουμε αποτελέσματα και νεότερα σύντομα. Το φαινόμενο δεν έχει την ένταση αυτή που θελουμε να δίνουμε στη συζήτηση του καφενείου, τεχνοκρατικά μιλώντας και τεκμηριωμένα έχει συγκεκριμένο όγκο, περίμετρο και σημεία αναφοράς τα παρακολουθούμε, τα εντοπίζουμε και θα αναζητηθούν οι κατάλληλες ενέργειες. Εγώ θα πρότεινα σε όσους κάνουν τους πονηρούς να σταματήσουν είτε από την πλευρά της ζήτησης είτε της προσφοράς γιατί οι συνέπειες θα είναι δυσβάσταχτες και μετά θα μιλάνε όλοι για σκληρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, δύσκολα μέτρα και τα λοιπά. Να μην ποντάρει κανένας στην ανεπάρκεια του ελεγκτικού μηχανισμού, στην αδυναμία του ή στην κόπωσή του δεν ισχύει τίποτα από τα τρία. Αυτό που κάνουμε είναι ότι βελτιώνουμε συνεχώς τη στόχευσή μας αξιοποιώντας διάφορα δεδομένα και υπάρχει μια συγκεκριμένη λίστα την οποία ετοιμάζει το υπουργειο Ανάπτυξης κάθε Τρίτη, και θα γίνονται ειδικές επιχειρήσεις στα σημεία αυτά. Όταν πληροίς συγκεκριμένους δείκτες διακινδύνευσης θα προταχθείς στη λίστα. Άμα δηλαδή κάνεις τον πονηρό στα social media για παράδειγμα και καλείς τους ανεμβολίαστους στην επανάσταση να ξέρουν ότι παρακολουθούμε και εμείς τα social media».

«Υπάρχει μέχρι την Κυριακή, που θα κλείσουμε μια εβδομάδα εφαρμογής των μέτρων, συγκεκριμένο πρόγραμμα, συγκεκριμένες δυνάμεις σε όλη την επικράτεια, να μην υπάρχουν επικαλύψεις μια πάρα πολύ καλή δουλειά που είναι κατάκτηση για την ελληνική δημόσια διοίκηση αυτή η συνεργασία, ο συντονισμός και θα επαναξιολογήσουμε το Σαββατοκύριακο τα ευρήματα και προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο στοχευμένοι μπορούμε ακριβώς για να μην έχουμε ελεγκτικά κενά και ελεγκτική κόπωση. Οι έλεγχοι θα είναι διαρκείς, εντατικοί, στοχευμένοι μην ποντάρει κανείς στην κόπωση και την ανεπάρκειά μας».

Ερωτηθείς αν εισπράττονται τα πρόστιμα

«Εισπράττονται. Να μην έχει κανείς αμφιβολία το πρόστιμο θα εμφανιστεί στο ΑΦΜ του και γίνεται και προσπάθεια μεγάλη να πέσουν σε έναν κουβά ο οποίος να μπορεί να ενισχύσει τα μέτρα κατά της πανδημίας δηλαδή να πάνε στην υγεία. Έχουμε 70% ποσοστό εισπραξιμότητας, και το ποιο σημαντικό ποιοτικό στοιχείο είναι ότι έχουμε 80% που κερδίζουμε τις αιτήσεις αναστολής και τις προσφυγές στα δικαστήρια. Γιατί είναι σημαντικό η επιβολή κύρωσης να είναι αιτιολογημένη, να είναι δίκαιη, να είναι διάφανη και να αντέχει στην κρίση των δικαστηρίων».

Ακούστε τη συνέντευξή του