Υπεγράφη χθες στο ΓΕΕΘΑ και ανακοινώθηκε σήμερα η Εφαρμοστική Διευθέτηση (Implementing Arrangement/IA) της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement/MDCA) μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρυ Ρ. Πάιατ.



Η υπογραφείσα «Εφαρμοστική Διευθέτιση» πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της προσφάτου υπογραφής του 2ου Πρωτοκόλλου Τροποποιήσεώς της την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021 στην Ουάσιγκτον, από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Δένδια και Άντονυ Μπλίνκεν αντιστοίχως, στη διάρκεια του Γ΄ Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ Ελλάδος – ΗΠΑ.



Η «Εφαρμοστική Διευθέτηση», την οποία υπόγραψαν από ελληνικής πλευράς ο Διευθυντής της Διευθύνσεως Δ3 του ΓΕΕΘΑ Ταξίαρχος Νικόλαος Χολέβας και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Διοικήσεως των ΗΠΑ (US European Command/EUCOM) o Υποδιευθυντής του J5/8 Ταξίαρχος (Ι) Nicholas A. Gentile, Jr, προβλέπει την αμοιβαία ανάπτυξη διαδικασιών για την υλοποίηση κατασκευών, βελτιώσεων, αναπτυξιακών έργων, συντηρήσεως και λειτουργίας των υποδομών που διατίθενται προς χρήση στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.



Αξίζει να σημειωθεί ότι «η υπογραφείσα «Εφαρμοστική Διευθέτηση» πέραν της ταχύτερης υλοποιήσεως έργων υποδομής με αμερικανική χρηματοδότηση στις τοποθεσίες που προβλέπονται από την MDCA, θα συμβάλλει μεταξύ άλλων και στην αύξηση της συχνότητας και της διάρκειας κοινών δράσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών στον Ελλαδικό χώρο, παρέχοντας επιπλέον ευκαιρίες συνεκπαίδευσης και βελτίωσης της διαλειτουργικότητάς τους», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικώς από το ΓΕΕΘΑ.