Από τον παιδίατρό τους θα μπορούν από τις αρχές Οκτωβρίου να εμβολιάζονται κατά του κοροναϊού τα παιδιά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για μια σημαντική μετάβαση στη διαχείριση της επιδημίας, καθώς οι περίπου 650.000 έφηβοι ηλικίας 12-17 χρόνων αποτελούν πληθυσμό - στόχο του κοροναϊού, με τον εμβολιασμό τους να αναμένεται να συμβάλει στην οικοδόμηση του αναγκαίου τείχους ανοσίας.

Μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί το 15,7% των εφήβων ηλικίας 12-14 χρόνων και το 28,7% εκείνων ηλικίας 15-17 χρόνων.

Εν τω μεταξύ, μετά τους εφήβους, σειρά με το καινούριο έτος φαίνεται ότι θα αρχίσουν να παίρνουν και τα μικρότερα παιδιά, ηλικίας 5-11 χρόνων, με την Pfizer-BioNTech να ανακοινώνει χθες πως το εμβόλιό της είναι ασφαλές για αυτή την κατηγορία. Η εταιρία ανακοίνωσε χθες πως έχει πολύ καλά αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες και πως θα υποβάλει σχετικό αίτημα για κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου της στον αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) και αμέσως μετά και στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

Πώς θα γίνεται ο εμβολιασμός στα ιατρεία των παιδίατρων

Οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες για τον εμβολιασμό των εφήβων στα παιδιατρικά ιατρεία ανά την επικράτεια διευθετούνται με ταχύ ρυθμό το τελευταίο 15νθήμερο.

Οι παιδίατροι που θα συμμετάσχουν θα συμβληθούν με τις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες ώστε να υπάρχει ο σχετικός κατάλογος σε κάθε περιοχή.

Ο εφοδιασμός τους με τα εμβόλια mRΝΑ θα γίνεται εφόσον προγραμματίσουν τουλάχιστον έξι συνεχόμενα ραντεβού για εμβολιασμό -όσες και οι δόσεις που περιέχει κάθε φιαλίδιο του σκευάσματος Pfizer-BioNTech το οποίο ως γνωστόν μόλις ανοιχθεί πρέπει να χορηγηθεί μέσα σε λίγες ώρες.

Ο χρόνος συντήρησης του εμβολίου μετά το άνοιγμά του και η παραλαβή του από νοσοκομεία ή mega εμβολιαστικά κέντρα όπου υπάρχουν, ουσιαστικά υπαγορεύει και τη διαδικασία που θα ακολουθείται, με τους παιδίατρους να ετοιμάζονται να δρομολογούν τα εμβολιαστικά ραντεβού άπαξ εβδομαδιαίως και σε διακριτό χρόνο από τα άλλα ραντεβού τους.

Στις σχετικές συζητήσεις που γίνονται με το υπουργείο Υγείας έχει εξεταστεί και το ενδεχόμενο να μπορούν να εμβολιάζουν και τα άλλα μέλη της οικογένειας εκτός από τον ανήλικο, εφόσον τους ζητηθεί.

Συνολικά οι ιδιώτες παιδίατροι είναι περίπου 3.500. Στα ιατρεία τους διενεργείται το 75% των εμβολιασμών του εθνικού προγράμματος που αφορά τους ανηλίκους. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τον αριθμό των παιδιάτρων που θα ενταχθούν στη διαδικασία. Εκτιμάται ότι το ποσοστό θα αυξάνεται σταδιακά.