Όσοι γνώριζαν το μαρτύριο που ζούσε ο 19χρονος από τον Πλατανιά Χανίων, σχεδόν από το δεύτερο χρόνο της ζωής του, οπότε και πιθανολογείται ότι έπεσε για πρώτη φορά θύμα βιασμού, δεν κάθονταν με σταυρωμένα τα χέρια. Κατήγγειλαν τα όσα έβλεπαν ή άκουγαν σε κάθε αρμόδια Αρχή της Κρήτης. Μόνο που οι καταγγελίες τους, κατά περίεργο τρόπο και άγνωστο από ποιους, έμπαιναν στο συρτάρι, καθώς κάποιοι φαίνεται πως είχαν αποφασίσει να προστατεύουν επί χρόνια τους θύτες αφήνοντας το θύμα αβοήθητο στις αρρωστημένες ορέξεις τους.

Ο νεαρός που πάσχει από νοητική στέρηση και πλέον έχει απομακρυνθεί από το οικογενειακό του περιβάλλον, όπως αποκαλύπτεται, είχε πέσει πολλές φορές και από πολλούς θύμα βιασμού, ενώ στην εξωφρενική υπόθεση φαίνεται πως εμπλέκονται και δύο ιερείς, ένας εκ των οποίων είναι συγγενής του.

Έχει ήδη προφυλακιστεί ο πατέρας του

Για την πολλαπλή κακοποίηση του 19χρονου, που αποκαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες και έχει γεμίσει οργή ολόκληρη την Ελλάδα, έχει ήδη προφυλακιστεί ο πατέρας του, με τις κατηγορίες της κακοποίησης και της συνέργειας σε βιασμό, ενώ την κατηγορία του βιασμού αντιμετωπίζει ο επίσης προφυλακισμένος 66χρονος φίλος του. Μάλιστα, σοκαριστική ήταν η είδηση ότι την ημέρα που αποφασίστηκε η προφυλάκιση των δύο κατηγορουμένων, στις 28 Ιουλίου 2021, επρόκειτο να ξεκινήσει και η διαδικασία για την προσωρινή κηδεμονία του 19χρονου, ωστόσο ο νεαρός δεν εμφανίστηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων.

Αμέσως ξεκίνησαν οι έρευνες των Αρχών για τον εντοπισμό του, με αποτέλεσμα την ίδια ημέρα το απόγευμα ο νεαρός να βρεθεί κλειδωμένος σε μία αποθήκη, εξέλιξη που έβαλε τη σοβαρή αυτή υπόθεση σε νέες διαστάσεις. Κι αυτό, γιατί εκτός από τους δύο κατηγορούμενους, στο μικροσκόπιο των Αρχών μπήκαν πλέον τρία νέα πρόσωπα, μεταξύ αυτών και ένας ιερωμένος, που ενδέχεται να συμμετείχε στην παράνομη κράτηση του αγοριού.

Εκτός από τον ιερέα, ελέγχεται κι ένας δεύτερος κληρικός και ένα τρίτο άτομο, ενώ όλοι τους αναμένεται να κληθούν για το ενδεχόμενο να έχουν τελέσει το αδίκημα του βιασμού σε βάρος του 19χρονου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος για παράνομη παρακράτηση του 19χρονου την ημέρα που είχε εξαφανιστεί, κακοποίηση και βιαιοπραγία εις βάρος του. Σημειώνεται ότι με απόφαση της προέδρου Πρωτοδικών Χανίων αφαιρέθηκε η επιμέλεια του 19χρονου από τον πατέρα του και φιλοξενείται πλέον σε χώρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης.

«Έχει βιαστεί πολλές φορές από πολλούς»

Κάτοικος του Πλατανιά, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αμέσως μετά την αποκάλυψη της μαρτυρικής ζωής του 19χρονου ανέλαβε να προστατεύσει το νεαρό, προσφέροντάς του τα βασικά αλλά και ασφάλεια: «Το παιδί βρίσκεται στο χωριό. Εμείς το φροντίζουμε, αλλά η πολιτεία πρέπει να λάβει τα μέτρα της. Το παιδί αισθάνεται ασφάλεια. Συνεχίζει ωστόσο να μας επιβεβαιώνει ότι έχει υποστεί βιασμούς», ανέφερε ο συγχωριανός του θύματος.

«Όταν το παιδί πήγε σε κοινωνικούς λειτουργούς και εν συνεχεία εξετάστηκε από ιατροδικαστή απεδείχθη ότι έχει υποστεί βιασμούς. Το παιδί έχει βιαστεί πολλές φορές και από πολλούς. Το παιδί τους έχει αποκαλύψει όλους, όλα τα πρόσωπα». Τόνισε δε ότι το παιδί είχε βιαστεί πρόσφατα από τον 66χρονο φίλο του πατέρα του. Οι χώροι βιασμού του είναι πολλοί, διάφορα σπίτια στο χωριό.

Όπως αναφέρει το flashnews.gr, η ιστορία είχε ξεκινήσει με την αποκάλυψη της κακοποίησης του παιδιού από τον ίδιο του τον πατέρα στις 24 Ιουλίου, όποτε και συνελήφθη, ενώ στη συνέχεια συνελήφθη και προφυλακίστηκε μαζί με τον πατέρα και ο 66χρονος φίλος του.
Μάλιστα, από τις έρευνες της Αστυνομίας έχει βρεθεί και ο χώρος όπου έγιναν οι πράξεις αυτές, ενώ ο φάκελος της υπόθεσης έχει ήδη δοθεί στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές, οι οποίες τις επόμενες ημέρες θα καλέσουν σε εξέταση τους εμπλεκομένους για να αποφασίσουν αν θα απαγγελθούν κατηγορίες ή όχι.

Το κοινό μυστικό και οι αλλεπάλληλες καταγγελίες

Όπως αποδείχτηκε, το δράμα του νεαρού με ειδικές ανάγκες ήταν κοινό μυστικό στον Πλατανιά, το μικρό χωριό των μόλις 1.000 κατοίκων που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Χανιά, αφού οι καταγγελίες ήταν συνεχείς, χωρίς όμως να βοηθήσουν στο παραμικρό τον ανήμπορο νεαρό. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νικόλα Καλογερή, η υπόθεση της πολύπλευρης κακοποίησης του νεαρού ήταν γνωστή στην περιοχή, καθώς «το 2013 ξεκίνησε μια πρώτη καταγγελία, το 2015 μια δεύτερη και το 2017 μία που ήρθε μέσω του Συνηγόρου του Πολίτη».

H πρώτη καταγγελία έγινε όταν ήταν 9 ετών

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη καταγγελία έγινε το 2011, όταν το παιδί ήταν 9 ετών. Οι επόμενες έγιναν το 2013 και το 2014 και η τέταρτη το 2017, για την οποία, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, η κοινωνική λειτουργός που την ανέλαβε έγραψε στην έκθεσή της ότι δεν διαπίστωσε πρόβλημα με το παιδί και ότι ήταν σε απόλυτη εξάρτηση με τον πατέρα του. Η κοινωνική λειτουργός ανέφερε ότι οι καταγγελίες ήταν κυρίως για τις συνθήκες διαβίωσης και για κακομεταχείριση, υπήρχαν όμως αναφορές και για σεξουαλική εκμετάλλευση από την ηλικία των 2 ετών, αλλά όπως αναφέρει δεν μπορούσαν να τις αποδείξουν.

Ρεπορτάζ του flashnews.gr αναφέρει ακόμα ότι πριν από περίπου 4 χρόνια υπήρξε καταγγελία εκπαιδευτικού στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Χανιών ότι το παιδί κακοποιείται και πως έχει βιαστεί.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο το παιδί να είχε μεταφερθεί και στο νοσοκομείο με αιμορραγία, ωστόσο ο πατέρας του το είχε πάρει προτού εξεταστεί. Τότε η κοινωνική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων είχε συντάξει μία έκθεση που για άγνωστο λόγο δεν έφτασε ποτέ στις αρμόδιες Αρχές. Εξετάζεται δε, αν υπήρχαν και άλλες καταγγελίες οι οποίες επίσης δεν έφτασαν στις Αρχές, ενώ όπως διαβεβαίωσε ο αντιπεριφερειάρχης θα ερευνηθεί αν και για ποιους προκύπτουν ευθύνες.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time