Σε έναν «τριπλό συνδυασμό» απέδωσε το γεγονός ότι δεν μειώνονται τα νούμερα των θανάτων και των ασθενών στις ΜΕΘ ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καλοκαιρινά ραντεβού» με τον Ανδρέα Παπαδόπουλο.

«Συμβαίνει λόγω ενός τριπλού συνδυασμού, πρώτον έχει επικρατήσει στη χώρα μας η μετάλλαξη Δέλτα η οποία είναι πολύ πιο μεταδοτική. Είναι διπλάσια μεταδοτική τουλάχιστον από τη βρετανική μετάλλαξη που είναι διπλάσια μεταδοτική σε σχέση με το αρχικό στέλεχος, άρα έχουμε ένα πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος.

Ταυτοχρόνως έχουμε εμβολιαστεί πολύ λιγότεροι από ό,τι θα έπρεπε, ενώ είχαμε τη δυνατότητα, γιατί το εμβόλιο είναι η μόνη ελπίδα που έχουμε και η μόνη ασπίδα προστασία μας, κι επίσης έχουμε επιλέξει να ζούμε με έναν τρόπο σαν να είμαστε όλοι εμβολιασμένοι και να έχει εξαφανιστεί ο ιός, το οποίο είναι μια ψευδαίσθηση», δήλωσε.

«Προφανώς έχει επέλθει χαλάρωση, καταρχήν πάρτε μόνο τη νυχτερινή διασκέδαση η οποία ήταν αυτή που συντήρησε εν πολλοίς την επιδημία όλο το καλοκαίρι. Γλεντάγαμε σαν να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Σε όλους μας αρέσει να χορεύουμε αγκαλιά, να πάμε στα πανηγύρια και να κάνουμε διάφορα τέτοια πράγματα, αλλά δυστυχώς είναι υγειονομικά επικίνδυνα αυτή τη στιγμή, ιδίως με το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που έχουμε πετύχει, το οποίο είναι ελάχιστο. Είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ ξεκινήσαμε πάρα πολύ καλά», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Αναφορικά με την καμπάνια στα παιδιά

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, ο κ. Βασιλακόπουλος ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να προστατεύσουμε τα παιδιά μας και την εκπαιδευτική διαδικασία.

«Όταν ξεκίνησαν τα σχολεία μας πέρυσι είχαμε ένα στέλεχος που ήταν 1,5 φορά λιγότερο μεταδοτικό. Άρα, οι μάσκες, οι κανόνες καθαριότητας και όλα τα συναφή θα μας προστατεύουν φέτος στο 1/3 απ’ ό,τι μας προστάτευαν πέρυσι, συνεπώς πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να προστατεύσουμε τα παιδιά μας και την εκπαιδευτική διαδικασία», δήλωσε.

«Άλλος τρόπος από το εμβόλιο δεν υφίσταται. Διαχρονικά τα παιδιά μας έχουν προστατευτεί και το προσδόκιμο ζωής στην ανθρωπότητα έχει αυξηθεί λόγω των εμβολίων», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.