Με την αποστολή δύο αμφίβιων δασοπυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair CL-415 ενίσχυσε η Ελλάδα την Ιταλία, για την από μέρους της αντιμετώπιση των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που πλήττουν τη Σαρδηνία, ανταποκρινόμενη έτσι στο σχετικό αίτημα βοήθειας, που απηύθυνε η Ιταλία, μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών που πλήττουν το νησί. Εκτός της Ελλάδος στο σχετικό αίτημα βοήθειας της ΕΕ ανταποκρίθηκε άμεσα και η Γαλλία, η οποία διέθεσε επίσης δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair CL-415 της “Protection Civil”.

2__21_

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μεν αεροσκάφη που προσέφερε η Γαλλία ανήκουν στο ευρωπαϊκό απόθεμα πολιτικής προστασίας, ενώ τα αεροσκάφη που προσέφερε η Ελλάδα αποτελούν μέρος των πόρων του rescEU.

Οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές έπληξαν την περιοχή Montiferru της κεντροδυτικής Σαρδηνίας εν μέσω εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών, ενώ συμφώνως με τις πρώτες αναφορές έχουν καεί πάνω από 40.000 στρέμματα, ενώ 355 άτομα αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους.

3__17_

Τα δύο ελληνικά CL-415, ανήκουν στη δύναμη της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων Αεροπουροσβέσεως (383 ΜΕΕΑ), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, και βρίσκονται στη Σαρδηνία από χθες με διπλά πληρώματα αέρος το καθένα, καθώς και ομάδα τεχνικών που μετέβη αεροπορικώς στο νησί για την υποστήριξη των δύο αεροσκαφών με ειδική πτήση μεταφορικού αεροσκάφους C-27J Spartan της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (354 ΜΤΜ).

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Διαχειρίσεως Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς, δήλωσε σχετικώς: «Ευχαριστώ τη Γαλλία και την Ελλάδα για την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν προς την Ιταλία για την κατάσβεση αυτών των καταστροφικών πυρκαγιών. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ παραμένει σε στενή επαφή με τις ιταλικές αρχές για την παρακολούθηση των εξελίξεων στο πεδίο και τον συντονισμό επιπλέον βοήθειας, εάν παραστεί ανάγκη».