Τρία χρόνια χρειάστηκε να περάσουν από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι μέχρι να βρεθεί λύση στη στέγαση των πυρόπληκτων, οι οποίοι μέσα σε λίγες ώρες έχασαν αγαπημένα πρόσωπά τους, αλλά και τους κόπους μιας ζωής. Το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει περίπου 100 σπίτια για τους πολίτες που έχασαν τις περιουσίες τους στην πύρινη κόλαση. Τα νέα σπίτια αναμένεται να χτιστούν στην περιοχή Σκουφέικα, σε μία έκταση 17,5 στρεμμάτων, και προς το παρόν δεν έχουν καθοριστεί τα κριτήρια των δικαιούχων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξει προτεραιότητα για τους πυρόπληκτους που είχαν πρώτη κατοικία στο Μάτι και τα σπίτια τους κάηκαν ολοκληρωτικά. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, ανέφερε ότι στην περιοχή υπάρχουν περίπου 55 κτίρια, τα οποία χαρακτηρίστηκαν κόκκινα και βρίσκονταν σε ρέματα και δασικές περιοχές. «Αυτά δεν μπορούν να ανακατασκευαστούν εκεί για προφανείς λόγους. Υπάρχουν και άλλα κτίρια όμως, που είναι χαρακτηρισμένα κίτρινα, δηλαδή επισκευάσιμα, τα οποία βρίσκονται σε ίδιους χώρους», είπε ο Νίκος Ταγαράς.

Ημέρα μνήμης των θυμάτων

Οι οικογένειες των νεκρών των 102 θυμάτων της πυρκαγιάς ζητούν απαντήσεις και δικαίωση για τα όσα συνέβησαν τη μοιραία ημέρα της 23ης Ιουλίου 2018. Η Βαρβάρα Φύτρου είδε τον 53χρονο σύζυγο της, Γρηγόρη, τη 13χρονη κόρη της Εβίτα και τον 11χρονο γιο της, Ανδρέα, να χάνονται στις φλόγες και αναζητά τους ενόχους για την τραγωδία. «Ζω στο Μάτι πάνω από 17 χρόνια και λέω με βεβαιότητα ότι αν είχαν ενημερωθεί οι πολίτες, θα είχαν προλάβει να μετακινηθούν σε ασφαλές σημείο και δεν θα είχαν χάσει τη ζωή τους», είπε. Παράλληλα, εξήγησε ότι όλες οι ενέργειες των Αρχών αλλά και οι παραλείψεις τους «είναι κακουργήματα» και «κάποιοι προσπαθούν να προστατεύσουν» τους υπαίτιους. «Αυτό για εμένα είναι τραγικό και λυπηρό», σημείωσε η Βαρβάρα Φύτρου.

Η κύρια ανάκριση για την υπόθεση, η οποία διήρκεσε περίπου 2 χρόνια, ολοκληρώθηκε και πλέον το λόγο έχει ο εισαγγελέας. Μετά από αίτημα του ανακριτή, ο εισαγγελικός λειτουργός αναμένεται να παραπέμψει την υπόθεση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών. Οι δικαστές θα κληθούν να αποφανθούν αν οι κατηγορίες θα είναι σε βαθμό κακουργήματος ή πλημμελήματος. Να σημειωθεί ότι ο ανακριτής υποστηρίζει πως το κατηγορητήριο θα πρέπει να ενισχυθεί με κακουργηματικές κατηγορίες, όπως της θανατηφόρου έκθεσης κατά συρροή και της έκθεσης από την οποία προκλήθηκαν στους παθόντες βαριές σωματικές βλάβες κατά συρροή.

Μάλιστα ο ανακριτής στο διαβιβαστικό έγγραφο προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών αναφέρεται στην Πυροσβεστική ως μία υπηρεσία που παίζονται παιχνίδια εξουσίας, με τον υπαρχηγό και τους ανώτερους αξιωματικούς να μην ενημερώνουν ή να παραπλανούν τον αρχηγό και αξιωματικούς να αποφεύγουν να ενεργήσουν στο πύρινο μέτωπο. «Γενικότερα η στάση των αρμοδίων δείχνει ότι δεν έδωσαν ουσιαστικά καμία σημασία στην πυρκαγιά και την άφησαν να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις αδιαφορώντας παράλληλα εντελώς για την απομάκρυνση των πολιτών» τονίζεται στο ανακριτικό έγγραφο, το οποίο εξηγεί ότι ήταν δυνατή η εκκένωση της περιοχής. Στο ίδιο έγγραφο-καταπέλτη σημειώνεται ότι οι αρμόδιοι κοιτούσαν από μακριά τις εξελίξεις στην πυρκαγιά «ωσάν τον Ξέρξη» από το χρυσό του θρόνο στο όρος Αιγάλεω κατά τη διάρκεια της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας.

«Στη συνέχεια κάποιοι εκ των αρμοδίων δεν δίστασαν μετά την αποκάλυψη του εύρους της τραγωδίας να προσπαθήσουν να συγκαλύψουν την πραγματικότητα, στρεφόμενοι ακόμα και κατά του ίδιου του πραγματογνώμονα Δημητρίου Λιότσιου, ο οποίος βέβαια οφείλουμε να επισημάνουμε ότι αγνόησε όλες τις παρεμβάσεις και εκτέλεσε προσηκόντως το έργο που του ανατέθηκε», υπογραμμίζεται στο ανακριτικό έγγραφο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time