Σε δύο φορές ισόβια και 5 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο 35χρονος αστυνομικός της Τροχαίας για τη διπλή δολοφονία της πρώην συζύγου του και της 35χρονης φίλης της σε πάρκινγκ σούπερ μάρκετ στην Κάτω Κηφισιά τον Μάρτιο του 2020.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 35χρονο υπαρχιφύλακα Γιώργο Λιανό και του επέβαλε δις ισόβια για τις δολοφονίες της 39χρονης πρώην συζύγου του, Πολυξένης, και της συναδέλφου της και επιπλέον 5 χρόνια για παράνομη οπλοχρησία.

Η υπερασπιστική γραμμή του κατηγορούμενου είναι ότι βρέθηκε εν βρασμώ ψυχής όταν σκότωσε τις δύο γυναίκες και πυροβόλησε συνολικά περίπου 26 φορές. Ο ίδιος ο 35χρονος είχε υποστηρίξει ότι φορτίστηκε έντονα όταν η σύζυγός του αποφάσισε να μεταφέρει τα δύο παιδιά τους στη Θήβα και εκείνος δεν θα μπορούσε να έχει επικοινωνία μαζί τους. «Είχε τον ισχυρισμό ότι η πρώην σύζυγός του δεν του έδινε τα παιδιά για επικοινωνία και πήγε να τη βρει στο κατάστημα που εργαζόταν για να συζητήσουν επ’ αυτού του θέματος. Εκεί τα πνεύματα οξύνθηκαν και υπήρχαν κάποιες ανταλλαγές κάποιων εκφράσεων και εκείνη την ώρα έβγαλε το υπηρεσιακό περίστροφο και σκότωσε και τις δύο κοπέλες», σημείωσε ο δικηγόρος του 35χρονου, Απόστολος Λύτρας.

Παράλληλα, εξήγησε ότι ο αστυνομικός βρισκόταν σε αμόκ, γεγονός που πιστοποιήθηκε από ψυχιάτρους κατά τη διάρκεια της δίκης, αλλά και πλήθος στοιχείων. «Τη δεύτερη κοπέλα δεν τη γνώριζε καν. Εξετάστηκαν ψυχίατροι ως μάρτυρες οι οποίοι είχαν όλοι την άποψη ότι οι συγκεκριμένες δολοφονίες δεν είχαν κανέναν σχεδιασμό και αυτό προκύπτει από παρά πολλά στοιχεία. Οι πάρα πολλοί πυροβολισμοί που δείχνουν ότι ένας άνθρωπος βρίσκεται σε αμόκ χωρίς αυτό να δικαιολογεί σε κάτι το δράστη. Μιλάμε πράγματι για έναν άνθρωπο που έκανε ένα τραγικό έγκλημα», τόνισε ο δικηγόρος, ο οποίος ανέφερε ότι η υπόθεση θα εξεταστεί και σε δεύτερο βαθμό από το Εφετείο.

Την ίδια στιγμή, οι οικογένειες των θυμάτων μεγαλώνουν τα ανήλικα παιδιά των δύο γυναικών και ζητούν αλλαγές στη νομοθεσία προκειμένου να τιμωρηθεί αυστηρότερα ο δράστης.
Η μητέρα της 35χρονης, Ρόζα Σαββίδου, η οποία μεγαλώνει το παιδί της κόρης της μαζί με το γαμπρό της, είπε ότι «η κόρη μου ήταν ένα μάλαμα και δεν είχε καμία σχέση με τίποτα. Να αλλάξει ο νόμος. Είναι νόμος αυτά τα χρόνια που τρώει ένας εγκληματίας; Και εμείς που ζούμε από πίσω μέχρι να κλείσουμε τα μάτια μας, αυτά που τραβάμε ποιος μας έχει σκεφτεί;». Η κ. Σαββίδου τόνισε ότι «όλοι θέλουν να σωφρονίσουν έναν δολοφόνο που δεν αξίζει και τον κόπο. Ποτέ δεν θα κλείσει η πληγή, αλλά βλέπω ότι και από το κράτος δεν υπάρχει τίποτα που να μας βοηθάει εμάς. Μας σκοτώνουν δύο φορές με αυτούς τους νόμους».

Μάλιστα, οι κοντινοί συγγενείς της 39χρονης υποστήριξαν ότι ο 35χρονος ήταν βίαιος και κακοποιούσε τόσο την πρώην σύζυγό του όσο και τα παιδιά του γι’ αυτό η 39χρονη αποφάσισε να πάρει διαζύγιο. Σύμφωνα με την αδελφή της, ο αστυνομικός είχε αποφασίσει να σκοτώσει την πρώην σύζυγό του, αλλά και τη φίλη της, καθώς πίστευε ότι αυτή τη συμβούλευσε να τον χωρίσει.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time