Από τα µέσα Ιουνίου παρακολουθούσαν οι αστυνοµικοί της Αντιτροµοκρατικής το διαµέρισµα στην περιοχή του Ζωγράφου όπου κρυβόταν ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, και την Πέµπτη το βράδυ, λίγο µετά τις 9.30, αφού το περικύκλωσαν, εισήλθαν και τον συνέλαβαν. «Εντάξει, παιδιά, τελείωσε. Oύτως ή άλλως, σκόπευα να παραδοθώ τον επόµενο µήνα», τους είπε, αν και τον Μάιο δήλωνε στη µοναδική του συνέντευξη: «Είστε αίµα και θάνατος, δεν παραδίνοµαι». Χθες, µεταφέρθηκε στο Σωφρονιστικό Κατάστηµα του ∆οµοκού ως ο τελευταίος από τους 38 καταδικασθέντες της οργάνωσης που εκτίουν ποινές φυλάκισης, έπειτα και από την έκδοση του Γ. Λαγού.

Ανώτατες αστυνοµικές πηγές βεβαίωναν στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» τα µεσάνυχτα της Πέµπτης ότι ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής δεν είχε φύγει καθόλου από την Ελλάδα στο 9µηνο της φυγοδικίας του, εκφράζοντας παράλληλα επιφυλάξεις και για το εάν είχε πάει σε µοναστήρι. Εκτιµάται ότι δεν διέµενε όλο αυτό το διάστηµα στο διαµέρισµα της 52χρονης Ουκρανής, ενώ εξετάζονται οι επαφές του σε κύκλο δεκάδων ατόµων.

«Εντάξει, παιδιά, τελείωσε. Oύτως ή άλλως, σκόπευα να παραδοθώ τον επόμενο μήνα», φέρεται να είπε στους αστυνομικούς
«Από τη µια πλευρά της Κατεχάκη, στου Παπάγου, ήταν το σπίτι του και από την άλλη, στου Ζωγράφου, το κρησφύγετό του. ∆εν θα ξέφευγε...», επισηµαίνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» αξιωµατούχος της ΕΛ.ΑΣ., υπογραµµίζοντας ότι από τις 7 Οκτωβρίου 2020, όταν εκδόθηκε η αρχική ετυµηγορία, έως τις 22, που του ανακοινώθηκε η καταδίκη των 13 ετών για διεύθυνση εγκληµατικής οργάνωσης, είχαν δοθεί στις υπηρεσίες των συνόρων τα ονόµατα όλων ανεξαιρέτως των συµπεριλαµβανοµένων στο κατηγορητήριο, µε ιδιαίτερη µνεία για όσους αντιµετώπιζαν το ενδεχόµενο φυλάκισης. Εκείνη την περίοδο, η Αστυνοµία -σε συνεργασία, µάλιστα, µε κλιµάκια της ΕΥΠ είχε πραγµατοποιήσει εφόδους στο σπίτι του Παππά, καθώς και σε οικίες συγγενών του στου Παπάγου, στη ∆υτική Αττική και στα Ιωάννινα, για το ενδεχόµενο να βρίσκεται σε κάποιο από αυτά, δίχως αποτέλεσµα. Ούτως ή άλλως, και τον Σεπτέµβριο του 2013 η Αντιτροµοκρατική είχε ψάξει στην Ανατολή Ιωαννίνων, όπου είναι το πατρικό του, και είχε συλλέξει πλήθος ναζιστικών συµβόλων και δύο αδήλωτα όπλα.

παππας
Το διαμέρισμα όπου συνελήφθη ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής

Ο 59χρονος γιος του στρατηγού Ηλία Παππά, εκ των πρωταιτίων του πραξικοπήµατος, συµπορεύεται µε τον γ.γ. της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκο, από τα νεανικά του χρόνια, ως µέλος της Νεολαίας της ΕΠΕΝ. Ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του, υπήρξε ιδρυτής των εκδόσεων «Ηλιοφόρος», µε βιβλία εθνικιστικού περιεχοµένου. Στην οργάνωση είχε τον ρόλο του ιδεολογικού καθοδηγητή, ενώ µετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα οι έρευνες των Αρχών οδήγησαν στην εύρεση ενός οργανογράµµατος στο σπίτι του, το οποίο ταυτίζεται µε το κρυφό καταστατικό της Χρυσής Αυγής, το οποίο οι χρυσαυγίτες απέκρυπταν επιµελώς, για να αποφύγουν την κατηγορία της σύστασης εγκληµατικής οργάνωσης και έτσι να εµφανίζονται ως µεµονωµένα τα εγκλήµατα του κάθε στελέχους ή µέλους της. Στις 29 Σεπτεµβρίου 2013 προφυλακίστηκε, µε τη σύµφωνη γνώµη εισαγγελέα - ανακριτών, µε την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληµατικής οργάνωσης, ενώ τον ∆εκέµβριο του ίδιου έτους είχε απορριφθεί η αίτηση αποφυλάκισης που είχε καταθέσει και, έτσι, εξήλθε µετά τη συµπλήρωση του 18µήνου, τον Μάρτιο του 2015.

Στη διάρκεια της πολύκροτης δίκης προσκοµίστηκε στην έδρα του Τριµελούς Εφετείου Κακουργηµάτων έγγραφο που αποδείκνυε την ηγετική θέση Παππά στην οργάνωση. Συγκεκριµένα, το έγγραφο µε ηµεροµηνία 5/11/1991 έχει τη σφραγίδα της Κεντρικής ∆ιοίκησης της Χρυσής Αυγής, ενώ υπογράφεται «∆ιά το Πολιτικό Συµβούλιο» από τον Χρήστο Παππά. Αυτό πρακτικά σήµαινε για την έδρα ότι ο καταδικασθείς εκπροσωπούσε την Κεντρική ∆ιοίκηση. Επίσης, αυτή τη λειτουργία της κάθετης δοµής και της υπακοής στις εντολές του αρχηγού ο Παππάς την παρουσίασε και προφορικά στην τοπική οργάνωση στα γραφεία της Νίκαιας λίγους µήνες πριν από τη δολοφονία του µουσικού ακτιβιστή.

Ποια είναι η 52χρονη Ουκρανή που υπέθαλπε τον Χρήστο Παππά

Αξίζει να σηµειωθεί ότι µαζί µε τον Χρήστο Παππά συνελήφθη και η 52χρονη που τον υπέθαλπε. Σύµφωνα µε πληροφορίες, πρόκειται για τη χρυσαυγίτισσα Ουκρανή Ι.Κ., η οποία µάλιστα πολιτογραφήθηκε Ελληνίδα το 2017. Η 52χρονη ήταν υποψήφια µε το κόµµα της Χρυσής Αυγής στις δηµοτικές εκλογές της Αθήνας, µε επικεφαλής τον Ηλία Κασιδιάρη. Ο δικηγόρος του Χρήστου Παππά, κ. Π. Σταυριανάκης, ανέφερε ότι ο πελάτης του δεν διατηρούσε µακρά φιλία µαζί της, αλλά είπε χαρακτηριστικά ότι «περίπου έναν χρόνο και όχι παραπάνω να την ήξερε».

Οι αστυνοµικοί της Αντιτροµοκρατικής είχαν βάλει στο «µικροσκόπιο» έναν κύκλο 300 υπόπτων, που θα µπορούσαν να είχαν οργανώσει τη διαφυγή του Χρήστου Παππά. Ανάµεσα σε αυτούς ήταν και η 52χρονη. Ο κύκλος των 300 σταδιακά µειωνόταν και, όταν έφθασε η ώρα για την έρευνα µε επίκεντρο την Ουκρανή, έγινε αντιληπτό ότι επρόκειτο για το άτοµο που έκρυβε τον άλλοτε υπαρχηγό της Χ.Α.

Καταγραφη
Το ΦΕΚ με το οποίο η Ουκρανή Ι.Κ. πολιτογραφήθηκε Ελληνίδα το 2017 φέρει την υπογραφή του Π. Σκουρλέτη