Ο κύκλος της δράσης της Χρυσής Αυγής έκλεισε με τη σύλληψη του υπαρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, Χρήστου Παππά.

Πλέον, ο εξ απορρήτων του Νίκου Μιχαλολιάκου βρίσκεται στις φυλακές Δομοκού για να εκτίσει την ποινή κάθειρξης των 13 ετών και των τριών μηνών που του έχει επιβληθεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και παράνομη οπλοκατοχή. Όλοι οι διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης, βάση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, βρίσκονται πλέον στις φυλακές.
photo_2-07-21_10_55_50__1_1625217765__2_

Οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής, Γιάννης Λαγός και, πλέον, ο Χρήστος Παππάς στις φυλακές Δομοκού και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, μαζί με το δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Συνολικά, 13 πρώην κοινοβουλευτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής εκτίουν τις ποινές τους. Εκτός από το διευθυντήριο, κρατούνται επίσης στις φυλακές Δομοκού και οι Αντώνης Γρέγος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νικόλαος Κούζηλος, Νικόλαος Μίχος και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης. Επίσης, στις φυλακές κρατούνται και πάνω από 20 μέλη των ταγμάτων εφόδου που καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και βρίσκονται στις φυλακές Δομοκού, Τρικάλων και Μαλανδρίνου.

Εννέα μήνες φυγόποινος

O Χρήστος Παππάς αμέσως μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης επί της ενοχής των κατηγορουμένων στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση στις 7 Οκτωβρίου του 2020 έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο φυγής του. Μέχρι τις 22 Οκτωβρίου που ολοκληρώθηκε η διαδικασία έκδοσης της απόφασης, είχε γίνει καπνός.

Από την ημέρα εκείνη και έπειτα, τα σενάρια που ακούγονταν, ήταν πολυάριθμα. Άλλοι υποστήριζαν ότι είχε διαφύγει στο εξωτερικό και μάλιστα, σε χώρα των Βαλκανίων. Άλλοι ότι βρισκόταν κρυμμένος στην Ελλάδα, ενδεχομένως κάπου στον τόπο καταγωγής του, στο Νομό Ιωαννίνων. Τελικά, ο Χρήστος Παππάς βρισκόταν στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στου Ζωγράφου, μόλις 4 χιλιόμετρα μακριά από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών και 10 χιλιόμετρα από το σπίτι του στου Παπάγου.

Ο υπαρχηγός και καθοδηγητής της Χρυσής Αυγής στη δίκη μίλησε μόνο μία φορά, αυτή της απολογίας του. Οι απαντήσεις του για τα δεκάδες φωτογραφικά κλικ με ναζιστικούς χαιρετισμούς, την «εγκύκλιο» της εγκληματικής οργάνωσης και τα ναζιστικά κείμενα που βρέθηκαν στο αρχείο του, δεν…έπεισαν το δικαστήριο καθώς έκανε λόγο για «προσωπικά δεδομένα» και υποστήριξε ότι «πλάκα κάναμε».

Ο Χρήστος Παππάς πλέον θα έχει όλο το χρόνο στις φυλακές Δομοκού να προετοιμάσει την απολογία για το δευτεροβάθμιο δικαστήριο το οποίο αναμένεται να αρχίσει μέσα στην επόμενη διετία. Μέχρι, τότε, τα πρώην κοινοβουλευτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής δεν αναμένεται να έχουν αποφυλακιστεί.