Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις των ειδικών για ένα νέο lockdown το φθινόπωρο, εάν δεν αναχαιτιστεί εγκαίρως η εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα», με το νέο στέλεχος να φαίνεται ότι «χτυπά» ιδιαίτερα νέους και παιδιά.

Τα έως τώρα στοιχεία από την εξέλιξη της μετάλλαξης προκαλούν μεγάλη ανησυχία, ενώ αίσθηση προκαλεί η προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), που εκτιμά ότι έως τις αρχές Αυγούστου το 70% των κρουσμάτων θα αφορά τη «Δέλτα», ποσοστό που θα αυξηθεί στο 90% έως το τέλος Αυγούστου.

Ο ένας μολύνει εννιά και οι εννιά άλλους 81

Όπως ήταν αναμενόμενο, η μετάλλαξη «Δέλτα» βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των ειδικών και στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανασίου Εξαδάκτυλου, για τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης, ιδίως σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

«Στη γρίπη η μετάδοση είναι 1 προς 1,1. Δηλαδή δέκα μολύνουν άλλους 11. Στον ιό της πρώτης φάσης ήταν 1 προς 4, ο ένας μόλυνε τέσσερις, οι τέσσερις, δεξαέξι. Στη βρετανική μετάλλαξη είχαμε 50% παραπάνω, δηλαδή ο ένας έξι, οι έξι τριαντάεξι. Στη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε 50% πάνω από τη βρετανική μετάλλαξη. Ο ένας, μολύνει εννιά και οι εννιά, ογδονταέναν», είπε χαρακτηριστικά.

Κρούσματα ακόμα και σε 8χρονα παιδιά

Για κρούσματα ακόμα και σε 8χρονα παιδιά, έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος έθεσε θέμα υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και στον κλάδο των εκπαιδευτικών.

«Το στέλεχος “Δέλτα” υπάρχει στην Κρήτη εδώ και τρεις εβδομάδες. Ξεκίνησε με τρία περιστατικά και τώρα έχουν αυξηθεί, σχεδόν διπλασιάζονται κάθε 10 μέρες. Όλοι είναι κάτω από 30 ετών, υπάρχουν αρκετά κρούσματα κάτω από 15 ετών, ακόμα και παιδιά 8 ετών, ενώ τα περισσότερα είναι ηλικίας 16-24 ετών. Ευτυχώς δεν νοσηλεύεται σχεδόν κανείς από αυτούς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αισιόδοξο, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ορφανά κρούσματα στην κοινότητα, αλλά για περιστατικά που ανακαλύφθηκαν ως στενές επαφές.

Σπάνια σοβαρές επιπλοκές

Ερωτηθείς αν τα παιδιά μπορεί να έχουν κάποιες σοβαρές επιπλοκές από τη μετάλλαξη «Δέλτα», ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι όλοι οι κοροναϊοί μπορούν να προκαλέσουν, σε σπάνιες περιπτώσεις, νόσο kawasaki και άλλες καρδιαγγειακές νόσους.

«Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να νοσήσει έστω και ασυμπτωματικά ένα παιδί, γιατί τέτοια προβλήματα μπορεί να τα εκδηλώσει 1-1,5 μηνά μετά την αρχική νόσηση.
Κι εδώ έρχεται η μεγάλη ανάγκη να εμβολιαστούμε εμείς οι μεγάλοι για να μην κολλήσουμε τα παιδιά. Είναι δυνατόν να έχουν τα παιδιά μας αυτούς τους κινδύνους; Είναι δυνατόν να τα στείλουμε τον Σεπτέμβρη στο σχολείο, να διατρέχουν αυτούς τους κινδύνους με δασκάλους, καθηγητές, γονείς και παππούδες ανεμβολίαστους;», αναρωτήθηκε ο κ. Τζανάκης.

Νέο lockdown το φθινόπωρο;

Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, προειδοποιεί ευθέως για νέο lockdown το φθινόπωρο εάν δεν αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών.

«Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός των εμβολιασμών και έρθει το φθινόπωρο, θα ξαναπάμε σε lockdown διότι το ποσοστό αυτών που θα είναι ευπαθείς θα είναι μεγάλο και το κράτος θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα που θα μας ταλαιπωρήσουν όλους», είπε.

«Πρέπει να λειτουργήσουμε με δύο βασικούς πυλώνες: πώς θα προστατευτούμε από την εξάπλωση της επιδημίας, δεδομένου και του φόβου για τη μετάλλαξη Δέλτα, και πώς θα δώσουμε κίνητρο στους ανθρώπους να εμβολιαστούν», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Πόσα νέα κρούσματα αναμένονται την Πέμπτη

Με 29 καταγεγραμμένα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα του κοροναϊού στη χώρα μας, η εν λόγω μετάλλαξη εμφανίζει μέχρι σήμερα ποσοστό κάλυψης ίσο με το 0,19% επί του συνόλου των καταγεγραμμένων κρουσμάτων μεταλλάξεων, ενώ η Πέμπτη είναι η ημέρα κατά την οποίαν ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοινώνει τα νέα καταγεγραμμένα κρούσματα του συνόλου των μεταλλάξεων, οι οποίες αναπτύσσονται στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληριοφορημένες πηγές του parapolitika.gr, μάλιστα, περισσότερα από 10 αναμένεται να είναι τα νέα καταγεγραμμένα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα, τα οποία θα ανακοινώσει την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ, ενώ η σχετική ανάλυση των υπόπτων δειγμάτων συνεχίζεται κανονικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ό,τι προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr, σε πιο χαμηλά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης και, συνεπώς, πιο έκθετες έναντι της μετάλλαξης Δέλτα είναι μεταξύ άλλων οι Περιφερειακές Ενότητες.

• Λασιθίου,
• Ηρακλείου,
• Γρεβενών,
• Φωκίδας,
• Κω,
• Κοζάνης
• Έβρου

Μέσα στον Ιούλιο ο εμβολιασμός των ηλικιών 15 - 17 ετών

Την ίδια ώρα, ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο εμβολιασμός των εφήβων 15-17 ετών θα ξεκινήσει άμεσα και πιθανότατα μέσα στον Ιούλιο. Συμπλήρωσε ότι όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, προστατεύονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη μετάλλαξη «Δέλτα», ασθενούν πολύ δύσκολα, αλλά ακόμη κι αν ασθενήσουν θα το περάσουν με ήπια συμπτώματα.