Αισιοδοξία, παρά το αργό ξεκίνημα, επικρατεί για την τουριστική περίοδο στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Associated Press».

Το δημοσίευμα κάνει συγκεκριμένα λόγο για την κατάσταση που επικρατεί στο Κοκκάρι της Σάμου, αναφέροντας ότι το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό είναι ασυνήθιστα ήσυχο γι’ αυτή την περίοδο του έτους. Οι ξαπλώστρες στη μεγάλη παραλία με βότσαλα είναι κυρίως άδειες, οι πελάτες στα καταστήματα λίγοι.

Περίπου έναν μήνα αφότου η Ελλάδα άνοιξε επίσημα τις πύλες της στους διεθνείς επισκέπτες, η αβεβαιότητα γύρω από τα ταξίδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας εξακολουθεί να επηρεάζει τη ζωτική τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Ελπίδες για βελτίωση της σεζόν

Οι ταξιδιωτικές αφίξεις στην Ελλάδα μειώθηκαν περισσότερο από 75% πέρυσι σε σύγκριση με το 2019, υποχωρώντας από τα 18,2 δισ. ευρώ στα 4,3 δισ. Η κυβέρνηση λέει ότι ελπίζει να φτάσει το μισό επίπεδο επισκεπτών του 2019 φέτος.

Αλλά η αρχή της φετινής σεζόν ήταν αργή μέχρι τώρα. Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων παρουσιάζουν ένα «γενναίο» πρόσωπο, ανοίγοντας ξενοδοχεία, καταστήματα και εστιατόρια, ελπίζοντας ότι η σεζόν θα βελτιωθεί, καθώς οι εμβολιασμοί ανεβάζουν ταχύτητα και αυξάνεται η εμπιστοσύνη στα ταξίδια.

Όπως αναφέρει το «AP», η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δήλωσε ανοικτή στον τουρισμό φέτος, επιτρέποντας τους επισκέπτες από τα μέσα Μαΐου, είτε με αρνητικό τεστ κοροναϊού, είτε με απόδειξη εμβολιασμού, είτε με απόδειξη πρόσφατης ανάρρωσης από Covid-19.

Εκτός από την αποδοχή εγκεκριμένων από την ΕΕ πιστοποιητικών εμβολίων, η χώρα αναγνωρίζει επίσης τα εμβόλια της Κίνας και της Ρωσίας.
ap4

Αισιόδοξοι οι επιχειρηματίες

Αλλά σε ένα μεταβαλλόμενο τοπίο, όπου οι κανόνες ταξιδιού των χωρών για τους υπηκόους τους αλλάζουν συνεχώς, η αβεβαιότητα έχει κάνει πολλούς διστακτικούς να κάνουν κρατήσεις για διακοπές.

«Η κατάσταση είναι πραγματικά ρευστή αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Αλέξανδρος Μαλαγκάρης, ο οποίος διευθύνει δύο ξενοδοχεία και ένα κέντρο καταδύσεων στο Κοκκάρι. «Φυσικά, ο τουρισμός είναι πολύ ευαίσθητος σε ό,τι συμβαίνει στον κόσμο και η πανδημία είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση».

Αν και η ζήτηση στο καταδυτικό κέντρο του ήταν ήδη υψηλή, οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία του ήταν χαμηλές. «Αλλά είμαστε σίγουροι ότι τον Ιούλιο θα ανέβουν», είπε. «Ανυπομονούμε ήδη για έναν πραγματικά ισχυρό Αύγουστο και Σεπτέμβριο και φαίνεται ότι η σεζόν μας θα παραταθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου».

Τις ελπίδες του συμμερίζονται και άλλοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων της Σάμου που θέλουν να αντισταθμίσουν τις απώλειες του προηγούμενου έτους. Πέρα από την πανδημία, το νησί αντιμετώπισε επίσης ζημίες από έναν ισχυρό σεισμό τον Οκτώβριο και μια σοβαρή θεομηνία τον Φεβρουάριο.
ap6
Η Petra Marheinecke, μια Γερμανίδα που διαχειρίζεται ένα κατάστημα δώρων και ενδυμάτων στο Κοκκάρι από το 1994, άνοιξε το κατάστημά της στις αρχές Ιουνίου.
«Αλλά πραγματικά δεν αξίζει να ανοίξεις. Πολλά καταστήματα είναι κλειστά και λόγω του σεισμού μερικά από τα καταστήματα είναι σπασμένα, εντελώς σπασμένα», είπε. «Ανοίξαμε για να επιβιώσουμε, να πληρώσουμε το ενοίκιό μας, να πληρώσουμε τους ανθρώπους που συνεργάζονται μαζί μας, το προσωπικό μου. Αλλά φυσικά, ελπίζω να βελτιωθεί η όλη κατάσταση».

Η Marheinecke απασχολούσε τέσσερα άτομα, αλλά αναγκάστηκε να μειώσει το προσωπικό της σε ένα μόνο και να συντομεύσει τις ώρες λειτουργίας της για να καλύψει τα όρια μέχρι να ξεκινήσει η επιχείρηση, είπε.

Στις αρχές Ιουνίου, τα ξενοδοχεία λειτουργούσαν περίπου με 20-25% χωρητικότητα κατά μέσο όρο, δήλωσε ο Μάνος Βάλλης, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Σάμου και επικεφαλής του ομίλου «Doryssa Hotels and Resorts», ο οποίος διαχειρίζεται έξι ξενοδοχεία και έχει ένα έβδομο υπό κατασκευή.

Αλλά υπάρχει αισιοδοξία ότι το ποσοστό θα αυξηθεί με περισσότερες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής από το συνηθισμένο. Ο Βάλλης εκτιμά ότι το έτος θα κλείσει με χωρητικότητα ξενοδοχείου περίπου στο 65%.

Ο Θανάσης Σάφης, ο οποίος διευθύνει ένα εστιατόριο στο λιμάνι στο Κοκκάρι, είπε ότι οι τακτικοί πελάτες του με τους οποίους ήρθε σε επαφή περιμένουν να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. «Υπάρχει η θέληση. Είναι οι πτήσεις που δεν είναι διαθέσιμες», είπε.