Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού, ίσως κανένας άλλος κλάδος δεν έχει πληγεί περισσότερο από τον παγκόσμιο ταξιδιωτικό και τουριστικό κλάδο, με τα αεροσκάφη να παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος, τα θέρετρα κλειστά και τις ξένοιαστες διακοπές μια μακρινή ανάμνηση για τους περισσότερους από εμάς.

Ορισμένες χώρες στην Ευρώπη -όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία- βασίζονται στον τουρισμό για να τονώσουν την οικονομική τους ανάπτυξη, με την ευημερία χιλιάδων επιχειρήσεων να συνδέεται με την επιτυχία ή την αποτυχία της σεζόν.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «CNBC», όταν τα εμβόλια κατά του κοροναϊού άρχισαν να κυκλοφορούν σε όλη την Ευρώπη, αυξήθηκαν και οι ελπίδες για ανάκαμψη στον θερινό τουρισμό.

Αντ’ αυτού, η σεζόν φαίνεται εξαιρετικά αβέβαιη καθώς η μετάλλαξη «Δέλτα» εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη, οδηγώντας τις κυβερνήσεις στην εφαρμογή διαφορετικών κανόνων και περιορισμών, στη χρήση χρωμάτων για τον ορισμό της επικινδυνότητας της κάθε χώρας και στην επιβολή υποχρέωσης καραντίνας και εμβολιασμού.

Τέταρτο κύμα

Τα ταξίδια εντός της Ευρώπης αυτές τις μέρες σίγουρα δεν είναι για όσους δεν έχουν γερά νεύρα. Το ποσοστό μόλυνσης έχει αυξηθεί σε ολόκληρη την περιοχή, καθώς σαρώνει η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα».

Παρά τις προσπάθειες της ηπείρου να συγκρατήσει τη μετάλλαξη, η αναπόφευκτη εξάπλωση έχει έρθει, με το στέλεχος να αντιπροσωπεύει πλέον την πλειονότητα των νέων μολύνσεων από χώρα σε χώρα.

Η Ολλανδία και η Ισπανία βλέπουν μεγάλες αυξήσεις στα κρούσματα, οι οποίες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη διασκέδαση, αφού και οι δύο χώρες άνοιξαν ξανά τα νυχτερινά κέντρα τους στα τέλη Ιουνίου, μόνο για να αντιστρέψουν τα μέτρα δύο εβδομάδες αργότερα. Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι μπαίνει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Οι μετοχές τουριστικών και αεροπορικών εταιρειών δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα στις αρχές της εβδομάδας, με τις παγκόσμιες αγορές να «βουλιάζουν» εν μέσω νέων φόβων για την παγκόσμια ανάκαμψη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της EasyJet, Γιόχαν Λούντγκρεν, δήλωσε στο «CNBC» την Τρίτη ότι ο ταξιδιωτικός κλάδος είναι αντιμέτωπος με μια «εξαιρετικά δύσκολη» κατάσταση, αλλά τόνισε ότι τα προγράμματα εμβολιασμού στην Ευρώπη αποτελούν το κλειδί για να ανακάμψει.

Πολύπλοκοι κανόνες

Όποιος κάνει σχέδια για ευρωπαϊκές διακοπές της τελευταίας στιγμής φέτος θα πρέπει να προετοιμάζεται για μια συχνά συγκεχυμένη, περίπλοκη και μάλλον αγχωτική εμπειρία - και αυτό πριν καν βγει από το αεροπλάνο, σχολιάζει το «CNBC».

Το «CNBC» αναφέρει σαν παράδειγμα την Ελλάδα, όπου, όπως αναφέρει, το 2019 ταξίδεψαν 3,4 εκατομμύρια Βρετανοί.

Η Ελλάδα επιτρέπει επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο εάν μπορούν να προσκομίσουν αρνητικό PCR τεστ, το οποίο να έχει πραγματοποιηθεί σε διάστημα 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στη χώρα ή αρνητικό rapid test, που να έχει πραγματοποιηθεί από εξουσιοδοτημένο εργαστήριο σε διάστημα 48 ωρών πριν από την προγραμματισμένη πτήση ή, τέλος, αποδεικτικό ότι έχουν ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις του εμβολιασμού τους και ότι έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση.

Πριν φτάσετε στην Ελλάδα, ωστόσο, πρέπει να συμπληρώσετε μια φόρμα εντοπισμού επιβατών το αργότερο στις 11:59 μ.μ. (τοπική ώρα) της ημέρας πριν την άφιξή σας, δηλώνοντας την κατάσταση εμβολιασμού, τη διεύθυνση των διακοπών σας και τους κοντινότερους συγγενείς.

Στη συνέχεια, πριν επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι παραθεριστές πρέπει να κάνουν ένα τεστ PCR και να συμπληρώσουν μια άλλη φόρμα εντοπισμού επιβατών και στη συνέχεια εντός δύο ημερών από την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο να κάνουν ένα επιπλέον PCR ή να τεθούν σε καραντίνα για 10 ημέρες.

Όλα αυτά, και η Ελλάδα είναι πραγματικά ένας από τους ευκολότερους προορισμούς για διακοπές φέτος, σχολιάζει το «CNBC».

Νέες πιέσεις και δυσκολίες για την Ελλάδα

Όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα -αναφέρει το «CNBC»- δεν έχει ξεφύγει από την κάπως αναπόφευκτη αύξηση των κρουσμάτων Covid καθώς άνοιξε η οικονομία. Ωστόσο, ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων εμφανίζεται μικρός σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία ή το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Βόλφανγκο Πικόλι, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Teneo Intelligence, σημείωσε χθες ότι η ανάκαμψη της Covid-19 στην Ελλάδα «θέτει νέες δυσκολίες, ειδικά σε σχέση με μια άλλη πενιχρή τουριστική περίοδο και τις οικονομικές επιπτώσεις που θα ακολουθήσουν», συνθήκες που ασκούν πίεση για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρει το CNBC.

«Ο Μητσοτάκης ήλπιζε να αφήσει την πανδημία πίσω από αυτό το καλοκαίρι καθώς η κεντροδεξιά κυβέρνησή του έφτασε στο μέσο της τετραετούς θητείας της. Στόχος του ήταν να επιβλέψει τη βελτίωση των τουριστικών εσόδων, την έναρξη του σχεδίου ανάκαμψης της Ελλάδας και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και ο ζωτικός τουριστικός τομέας πιέζει ήδη για περισσότερη κρατική υποστήριξη το φθινόπωρο, εν μέσω φόβων για πιο απογοητευτικούς αριθμούς επισκεπτών φέτος», πρόσθεσε ο Πικόλι.

Καθώς η μετάλλαξη «Δέλτα» σταδιακά κυριαρχεί, ο ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει έναν γρίφο, καθώς «ο αριθμός των καθημερινών εμβολιασμών έχει επιβραδυνθεί αυτόν το μήνα σε κάτω από 100.000, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσφέρει στους Έλληνες ηλικίας 18-25 ετών ένα κίνητρο 150 ευρώ για να εμβολιαστούν». Μέχρι στιγμής, είπε, μόνο περίπου 120.000 από περίπου 980.000 Έλληνες σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα έχουν εμβολιαστεί.

Τα επίπεδα εμβολιασμού τουλάχιστον με την πρώτη δόση στον γενικό πληθυσμό έχουν φτάσει κοντά στο 52% τουλάχιστον για τη μία δόση και σχεδόν 44% για ολοκληρωμένο εμβολιασμό, επεσήμανε ο Πικόλι, προσθέτοντας ότι «η πρόσφατη επιβράδυνση έχει δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με το εάν η κυβέρνηση μπορεί να επιτύχει τον στόχο εμβολιασμού του 70%-75% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού».