«Η μετάλλαξη Δ είναι γύρω στο 60 με 70% περισσότερο μεταδοτική από τις άλλες μεταλλάξεις που σημαίνει ότι είναι πάνω από διπλάσια η μεταδοτικότητα από το πρωτογενές στέλεχος που είχαμε αντιμετωπίσει πέρυσι», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναφορικά με την μετάλλαξη Δ.

Ερωτηθείς αν πρέπει να ανησυχείς ο εμβολιασμένος για την μετάλλαξη Δ, ο κ. Σαρηγιάννης απάντησε: «Προσέχει με την έννοια ότι φοράει μάσκα, δεν ανησυχεί είναι πολύ καλά προστατευμένος, έχει ένα περίπου 8% πιθανότητα να επαναμολυνθεί. Οι πιθανότητες είναι να μην μολυνθεί με ισχυρή νόσηση αλλά η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση είναι ευκολοδιαχειρίσιμη. Η ιστορία με την μετάλλαξη Δ θα αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους».

«Τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει είναι ότι με το δεδομένο ότι υπάρχει η μετάλλαξη Δ στην Ελλάδα περίπου μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια μικρή ελαφρά αυξητική πορεία η οποία θα συνεχιστεί ουσιαστικά μέχρι το τέλος του Ιουλίου. Εκεί μπορεί να υπάρξουν κάποιες διακυμάνσεις λόγω καιρού παραδείγματος χάριν ο πολύ ισχυρός καύσωνας και οι υψηλές θερμοκρασίες αδυνατίζουν τη δυνατότητα του ιού να διασπαρεί οπότε μπορεί αυτό να βοηθήσει εκείνη τη στιγμή αλλά μετά περιμένουμε να συνεχιστεί αυτή η αύξηση με αποτέλεσμα να φτάσει μετά τον 15Αυγουστό η μετάλλαξη Δ να είναι η κυριαρχούσα μετάλλαξη στην Ελλάδα και να φτάσει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, το 90% των συνολικών κρουσμάτων προς το τέλος του μήνα-αρχές Σεπτεμβρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Αν αυτό συμβεί σημαίνει ταυτόχρονα έχουμε αύξηση κρουσμάτων δεν είναι απλώς θέμα αν τα 9 στα 10 θα είναι Δ, θα είναι τα 900 στα 1.000 στην πραγματικότητα και εκεί είναι που θα πρέπει να το προλάβουμε ώστε και να φτάσουμε εκεί να μην αφήσουμε να εξελιχτεί σε μια επιθετική αύξηση πια γιατί η δυναμική θα είναι τέτοια προς το τέλος Σεπτεμβρίου ώστε να μην έχουμε τα χειρότερα όταν θα κρυώνει ο καιρός», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Άρα έχουμε ένα εξαιρετικό παράθυρο ευκαιρίας που μας τη δίνει το κλίμα της Ελλάδας. Η συνολική υγρασία, η θερμοκρασία του αέρα και η ηλιοφάνεια είναι παράγοντες που επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού που σημαίνει μας δίνουν χώρο να αναπτύξουμε τον εμβολιασμό πολύ γρήγορα, θα χρειαστεί να φτάσουμε στο 80-83% για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά αυτή τη μετάδοση τον Σεπτέμβρη», σημείωσε επεξηγηματικά.

«Η δική μου σύσταση είναι να χρησιμοποιούμε τα self test κυρίως στους ανεμβολίαστους γιατί επιβραδύνουν την ανάπτυξη της διασπορά της, και σε επίπεδο προσωπικό επειδή ακριβώς μιλάμε για ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος ακόμα και αν κάποιος είναι εμβολιασμένος εγώ θα έλεγα ως φορέσει τη μάσκα όταν βρεθεί με πολύ κόσμο», υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Αναφερόμενος στην τρίτη δόση εμβολίου, ο καθηγητής επισήμανε: «Τρίτη δόση εμβολίου προφανέστατα θα χρειαστεί με δεδομένη την εξάπλωση τέτοιων μεταλλάξεων αλλά θα έχει να κάνει με το χρόνο που κάποιος εμβολιάστηκε αρχικά. Νομίζω ότι η περίφημη τρίτη δόση θα είναι ακόμα πιο αποτελεσματική με την έννοια ότι θα μπορεί να καλύπτει οποιαδήποτε ανοσολογικά κενά υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Έχουμε τα όπλα πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ακόμα στο παιχνίδι και θέλουμε να κερδίσουμε».

«Ο εμβολιασμός είναι η πραγματική απάντηση, ενδιάμεσα μέχρι να φτάσει ο εμβολιασμός στο 80% χρειάζεται μάσκα και χρειάζεται self test σε αυτούς που είναι ανεμβολίαστοι», τόνισε εν κατακλείδι.