Ο εφιάλτης του κοροναϊού έχει επιστρέψει για τα καλά στη χώρα μας, με χιλιάδες νέα κρούσματα να καταγράφονται καθημερινώς και τους ειδικούς να προβλέπουν ένα δύσκολο καλοκαίρι.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τη σωστή ισορροπία, ώστε αφενός να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία, αφετέρου να προστατεύσει τον τουρισμό.

Χθες, ανακοινώθηκαν 2.327 νέα κρούσματα, με τις προβλέψεις των ειδικών να είναι πλέον δυσοίωνες, εν αναμονή και της μεγάλης εξόδου του καλοκαιριού.

Τι λένε οι ειδικοί

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι τον Αύγουστο μπορεί να έχουμε 3.000 κρούσματα ημερησίως στο πιο ευμενές σενάριο, 4.000 κρούσματα στο πιθανότερο, αλλά ακόμα και 6.000 στο χειρότερο σενάριο.

Βέβαια, υπάρχουν και οι πιο απαισιόδοξοι που μιλούν ακόμη και για 18.000 κρούσματα ημερησίως. Αυτός ο αριθμός προκύπτει από τα μαθηματικά μοντέλα που δημοσιεύει το «Βήμα της Κυριακής» και αφορούν την περίπτωση που η πορεία της μετάλλαξης «Δέλτα» δεν ανακοπεί.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης έκανε πρόβλεψη για 40-45 θανάτους ημερησίως ως τον Δεκαπενταύγουστο. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε μόλις δύο θανάτους σε 24 ώρες, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι ακόμα δεν έχει φανεί η αύξηση των κρουσμάτων σε θανάτους και νοσηλείες.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown το φθινόπωρο.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των ειδικών, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, έκανε λόγο για ένα σφοδρό τέταρτο κύμα εάν δεν εμβολιαστούν οι άνω των 50.

Σημείωσε ότι έκτος από τον εμβολιασμό, άλλη λύση για να μην κολλήσουν όλοι θα ήταν ένα βαρύτατο lockdown αρκετών εβδομάδων.

«Καμπανάκι» για τα πάρτι και την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» έκρουσε, από την πλευρά του, ο παθολόγος, λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, ενώ χαρακτήρισε δημόσιο κίνδυνο όσους δεν εμβολιάζονται.

«Σε έναν χώρο που συναθροίζονται τόσα άτομα, 5 να είναι θετικοί, θα κολλήσουν άλλους 55 ή 105 ανάλογα της μετάλλαξης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στα 28,5 ο μέσος όρος ηλικίας στα κρούσματα

Όλα αυτά, τη στιγμή που προβληματισμό προκαλεί στους ειδικούς η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κοροναϊού στους νέους.

Ενδεικτική είναι η ανάρτηση του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμάνεα στα social media λίγο μετά την ανακοίνωση των κρουσμάτων του τελευταίου 24ωρου από τον ΕΟΔΥ.

Όπως αναφέρει ο κ. Αρκουμανέας στην ανάρτησή του ο μέσος όρος ηλικίας των 2.327 κρουσμάτων της Σαββάτου είναι τα 28,5 έτη.