Σκότωσε την σύζυγο και μητέρα του παιδιού του με τα ίδια του τα χέρια. Έστησε το σκηνικό του εγκλήματος και για 37 μέρες έπαιζε θέατρο για να επαναπροσανατολίσει τις αστυνομικές έρευνες. Κι όμως, ο 33χρονος γυναικοκτόνος προσπάθησε να πείσει εισαγγελέα και ανακριτή ότι δεν είχε προσχεδιάσει το έγκλημα.

Κενά και αντιφάσεις

Το επιχείρημα του 33χρονου καταρρέει καθώς νέα στοιχεία έρχονται στο φως. Η ιατροδικαστική έκθεση αναφέρει ξεκάθαρα ότι η 20χρονη Καρολάιν έχασε τη ζωή της σε μια ακολουθία κινήσεων που θα έκανε μόνο κάποιος που ήθελε να σκοτώσει. Σε πρώτη φάση ο δολοφόνος της έκλεισε με τα χέρια του τη μύτη και το στόμα της. Ο θάνατος της επήλθε συνέπεια ασφυξίας λόγω απόφραξης των έξω στομίων των αεροφόρων οδών, δηλαδή των ρωθώνων και του στόματος. Οι κακώσεις που διαπιστώθηκαν στα χείλη του στόματος θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί μετά από ισχυρή πίεση της περιοχής δια χειρών.

Ο 33χρονος ήξερε ακριβώς πως θα έπνιγε την Καρολάιν. Σαν επαγγελματίας δολοφόνος, της επιτέθηκε την ώρα που κοιμόταν, χρησιμοποίησε και το παντελόνι της φόρμας της. Το τύλιξε γύρω από το λαιμό της για να επισπεύσει τον πνιγμό της.

Τα μοιραία λεπτά

Αίσθηση έχει προκαλέσει στους ειδικούς και το γεγονός ότι ο 33χρονος γνώριζε ότι χρειάζονται τουλάχιστον πέντε λεπτά για να χάσει κάποιος την ζωή του από ασφυξία. Στα 3 λεπτά το θύμα λιποθύμησε και όμως αυτός συνέχισε την πίεση για άλλα δύο λεπτά ώστε να μην υπάρχει καμία πιθανότητα επιβίωσης.

Ανακριτής και εισαγγελέας δεν δέχθηκαν τους ισχυρισμούς του 33χρονου πως δεν είχε σχεδιάσει τον θάνατο της Καρολάιν. Άλλωστε όλες του οι κινήσεις μετά το έγκλημα δείχνουν πως ήταν ψύχραιμος και με πλήρη διαύγεια. Από την πρώτη στιγμή που ομολόγησε το έγκλημά του, ο 33χρονος προσπάθησε να ρίξει ευθύνες στην 20χρονη Καρολάιν υποστηρίζοντας ότι είχε μεταπτώσεις στην συμπεριφορά της.

Ο γυναικοκτόνος έχει προφυλακιστεί στον Κορυδαλλό, έχοντας στο κελί του άλλα τρία άτομα. Ψυχρός και χωρίς ίχνος μεταμέλειας, ζήτησε από την διεύθυνση των φυλακών να κάνει μεροκάματα, ενώ συζήτηση αναλυτικά με τους συγκρατούμενούς του, το πρόγραμμα της φυλακής.

Ποιοι καλούνται να καταθέσουν

O ανακριτής έχει αρχίσει να καλεί άτομα από το περιβάλλον του ζευγαριού, συγγενείς, φίλους, την σύμβουλο που είχαν, για να δει ποια πραγματικά ήταν η σχέση τους και τι προβλήματα είχαν. Ο ανακριτής προσπαθεί να δει ποιο ήταν το πραγματικό κίνητρο της δολοφονίας αλλά και την μελέτη του εγκλήματος.

Παράλληλα, ο ανακριτής αναμένει τα στοιχεία από τα εγκληματολογικά εργαστήρια. Σε αυτά ξεχωρίζει η πραγματογνωμοσύνη της κάμερας. Η ώρα που βγήκε η κάρτα μνήμης από το καταγραφικό της κάμερας δένει ή όχι την προμελέτη του εγκλήματος. Η τελευταία καταγραφή είναι στη 01:19 και ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι άνοιξε εκείνη την ώρα άνοιξε το καταγραφικό να δει αν κατεγράφη αυτό που ισχυρίστηκε ότι του είπε η Καρολάιν «να ψοφήσετε και οι δύο».

Ισχυρίζεται ότι την κάρτα μνήμης την έβγαλε μετά το έγκλημα. Διότι αν την έβγαλε πριν το έγκλημα, ενισχύεται το σενάριο της προμελέτης. Παράλληλα, αν υπάρξουν νέα στοιχεία στην δικογραφία, ο κατηγορούμενος θα κληθεί να δώσει συμπληρωματική ομολογία.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, αν όχι αύριο, το αργότερο μέχρι την Δευτέρα, οι εισαγγελείς θα εκδώσουν την απόφαση για το ποια οικογένεια θα πάρει την επιμέλεια της μικρής Λυδίας.

Το μυστήριο με τον πνιγμό - Γιατί δεν υπάρχουν ίχνη ασφυξίας

Επιστημονική εξήγηση φαίνεται να δίνεται και για τη φόρμα που βρέθηκε τυλιγμένη στο λαιμό της Κάρολαϊν, όπως αναφέρεται στην ιατροδικαστική. «Ασφυξία μπορεί να συμβεί, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ισχυρής βίας πάνω στο σώμα. Δηλαδή, σε κάποιες περιπτώσεις που μπορεί να έχουν μεσολαβήσει ενδύματα, ή έχουν χρησιμοποιηθεί εν ήδει βρόγχου, τότε σε αυτές τις περιπτώσεις, οι κακώσεις, μπορεί να μην είναι εμφανείς».

Αν ο δράστης, όπως λένε οι ειδικοί, χρησιμοποίησε ένα ύφασμα και όχι τα χέρια του για να προκαλέσει την απώλεια αισθήσεων, δεν θα αφήσει καθόλου σημάδια. «Ασφυξία μπορεί να συμβεί, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ισχυρής βίας πάνω στο σώμα. Δηλαδή, σε κάποιες περιπτώσεις που μπορεί να έχουν μεσολαβήσει ενδύματα, ή έχουν χρησιμοποιηθεί εν είδει βρόγχου, τότε σε αυτές τις περιπτώσεις, οι κακώσεις, μπορεί να μην είναι εμφανείς».

Η 20χρονη μητέρα δεν γυρίζει πίσω. Ο τρόπος όμως, που έφυγε από τη ζωή, εάν διευκρινιστεί, μπορεί να δείξει πολλά για τον καθ’ ομολογίαν δολοφόνο της.

Γιατί δεν αντιστάθηκε στον πνιγμό

Το μυστήριο γύρω από τη δολοφονία της Καρολάιν, και συγκεκριμένα την ασφυξία, προσπαθούν να ερμηνεύσουν αποκλειστικά στο LIVE NEWS ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης και ο Θέμης Χαμογεωργάκης, διευθυντής β' καρδιοχειρουργικού τμήματος του Ωνάσειου Νοσοκομείου.

Ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης ανέφερε ότι ο θάνατος που έχει προκληθεί από ασφυξία δεν είναι δυνατόν να κρυφτεί και σε αυτά τα περιστατικά αναζητείται το αποτύπωμα της ασκειθήσας βίας. «Η απώλεια της συνείδησης μπορεί να επέλθει και από μία λαβή, αλλά και να μην εμφανίσει εξωτερικές κακώσεις αν έχει μεσολαβήσει ένδυμα», είπε.

Οι αστυνομικοί είχαν περιγράψει πως στο σκηνικό του εγκλήματος υπήρχε μία φόρμα, η οποία είναι ριγμένη στο κρεβάτι και ίσως είναι αυτό που χρησιμοποίησε ο δολοφόνος για να της πάρει τη ζωή αθόρυβα. Στην τεχνική πνιγμού που μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία αναφέρθηκε ο Θέμης Χαμογεωργάκης, διευθυντής β’ καρδιοχειρουργικού τμήματος του Ωνάσειου Νοσοκομείου. «Σε τεχνική πνιγμού αποφράζονται και οι 2 καρωτίδες και σταματάει να πηγαίνει αίμα στο κεφάλι. Το θύμα χάνει τις αισθήσεις μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Φαντάζομαι είναι λιγότερο επώδυνο από τα αποφράζεις τον αεραγωγό, να κλείσεις δηλαδή το στόμα και τη μύτη». «Όταν υπάρχει ανοξία στον εγκέφαλο οι παλμοί πέφτουν μέχρι να κάνεις καρδιακή ανακοπή», τόνισε.

Στο ερώτημα εάν θα είχε επανακτήσει τις αισθήσεις της η Καρολάιν εάν το ένδυμα είχε αφαιρεθεί σύντομα, απάντησε τα εξής: «Ο άνθρωπος συνέρχεται εάν δεν συμβεί κάποια ανεπανόρθωτη βλάβη στον εγκέφαλο. Αν είχε αφαιρεθεί ο βρόγχος πιο νωρίς, το πιο πιθανό είναι ότι θα συνερχόταν και θα είχε ανακτήσει τις αισθήσεις της».

«Τα σημεία της ασφυξίας δεν επισκιάζονται, δεν κρύβονται. Αυτό που είναι στη συζήτηση είναι εάν μπορεί να γίνει ασφυξία χωρίς το αποτύπωμα της ασκειθήσας βίας. Όταν έχεις περισφίξει τον λαιμό με ένα αντικείμενο μαλακό και προκαλέσεις απώλεια συνείδησης, μετά μπορείς να ολοκλήρωσεις τη δράση σου χωρίς να έχεις αποτύπωμα», υπογράμμισε ο κ. Τσαντίρης.

Φουντώνει η κόντρα για την επιμέλεια της μικρής Λυδίας από τις δύο οικογένειες

Την αποκλειστική επιμέλεια της Λυδίας ζήτησαν κι επισήμως από τον εισαγγελέα οι γονείς της 20χρονης Καρολάιν, ενώ την ίδια στιγμή η οικογένεια του καθ'ομολογίαν γυναικοκτόνου, Μπάμπη Αναγνωστόπουλου ζητούν να ασκείται από κοινού η επιμέλεια.

Στον αντίποδα, με αγωνία αναμένει την απόφαση για την προσωρινή επιμέλεια της εγγονής της η μητέρα της αδικοχαμένης Καρολάιν, η οποία μέσω του δικηγόρου της στέλνει σαφές μήνυμα. Τα νεογνά σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες μπορεί να αποθηκεύσουν εμπειρίες βίας ιδίως αν μιλάμε για οικογενειακή βία.

Συνεπιμέλεια ζητά η οικογένεια του συζυγοκτόνου

Την ίδια στιγμή, από κοινού άσκηση της επιμέλειας της ενός έτους Λυδίας ζήτησε από την εισαγγελέα ανηλίκων η μητέρα και ο πατέρας του 33χρονου πιλότου. Στην αίτηση που κατατέθηκε σήμερα ενώπιον της εισαγγελικής αρχής εκ μέρους του νομικού παραστάτη της οικογένειας του 33χρονου πιλότου, Γιάννη Κώτσου, επισημαίνεται ότι οι οικογένειες θύτη και θύματος έχουν «καθημερινή επικοινωνία, επαφή και άριστη σχέση και συνεργασία με τους γονείς της αειμνήστου Καρολάιν»,με γνώμονα βέβαια το συμφέρον του παιδιού.

Παράλληλα, η οικογένεια του 33χρόνου πιλότου ζητάει συγκεκριμένα να κατανεμηθεί ο χρόνος ως προς την άσκηση της επιμέλειας της μικρής,η οποία θα μπορεί να διαμένει από τον Οκτώβριο εως τον Απρίλιο κάθε έτους με τους γονείς του πατέρα της και το υπόλοιπο χρονικό διάστημα με την οικογένεια της μητέρας της στην Αλόννησο. «Υπό το βάρος των τραγικών γεγονότων φρονούμε ότι προέχει η ισόρροπη επαφή και ανάπτυξη της εγγονής μας Λυδίας και με τις δύο οικογένειες, τόσον εκ της πατρικής, όσον και εκ της μητρικής γραμμής και μάλιστα με χρονική κατανομή που είναι ευεργετική και απαραίτητη για την προστασία της ισόρροπης και ομαλής ανάπτυξης», επισημαίνεται στην ίδια αίτηση προς την εισαγγελική λειτουργό».

Όπως λένε μάλιστα η ομαλή ανάπτυξη του παιδιού «εξασφαλίζεται με την εναλασσόμενη κατοικία, ως εκ της οποίας διατηρείται και οικοδομείται στενή συναισθηματική σχέση αμφοτέρων των οικογενειών με την ανήλικη εγγονή μας, με στοργή, φροντίδα και υπομονή, για την εκτέλεση του έργου όλων μας έναντι της εγγονής μας, για τη σωστή ανατροφή και διαπαιδαγώγησή της και την κάλυψη των υλικών και συναισθηματικών της αναγκών» . Προσθέτουν δε πως τα απαιτούμενα εχέγγυα «είναι βέβαιον ότι- πληρούμε άπαντες, ως κοινωνικοί και υπεύθυνοι άνθρωποι, με ευπρεπή συμπεριφορά και συγκροτημένο χαρακτήρα, με σοβαρή προσωπικότητα και παιδαγωγική καταλληλότητα».

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν στην αίτηση οι γονείς του 33χρονου πιλότου «το συμφέρον της ανήλικης εγγονής μας Λυδίας, το οποίο αποσκοπεί στην ανάπτυξή της σε μιά υπεύθυνη, ανεξάρτητη και ψυχικά υγιή προσωπικότητα, επιβάλει την ανάθεση της άσκησης της επιμέλειας από κοινού. Η χρονική, ήτοι η εναλλασσόμενη άσκηση της επιμέλειας της μικρής Λυδίας εξασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή και των δύο πλευρών στην ανατροφή της, ενισχύει τους δεσμούς της με τους πάππο και μάμμη αμφοτέρων των γραμμών και αυταπόδεικτα περιορίζει τις δυσμενείς επιπτώσεις από την τραγική απώλεια της μητέρας της».

Επιπλέον, τονίζουν «είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί το ήδη υφιστάμενο και απολύτως απαραίτητο κλίμα γαλήνης και ηρεμίας μεταξύ των δύο οικογενειών, που είναι αναγκαίο για την ομαλή ανάπτυξη και απρόσκοπτη εξέλιξη της προσωπικότητάς της Λυδίας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, εν όψει του γνωστού τραγικού γεγονότος, τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ψυχική ισορροπία και ομαλή ανάπτυξη της ως άνω ανήλικης εγγονής μας . Διότι η άσκηση της επιμέλειας, η ανατροφή και η επικοινωνία ΔΕΝ είναι και ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να είναι μέσον τιμωρίας και μάλιστα ημών των αναιτίων, που έχουμε ως μόνον μέλημά μας τη Λυδία και τη σωστή και ισορροπημένη ανατροφή και εν γένει ανάπτυξή της» .



Οι επιπτώσεις στη Λυδία

Για το τι θα θυμάται η μικρή Λυδία από τη μοιραία νύχτα στη μεζονέτα των Γλυκών Νερών μίλησε αποκλειστικά στο MEGA και την εκπομπή LIVE NEWS η ψυχίατρος και ψυχοθεραπεύτρια, Άλκηστη Ηγουμενάκη.

Η ίδια αναφέρθηκε στην μετα-ανάλυση, εξηγώντας πως αφορά δύσκολες και μακροχρόνιες εργασίες στις οποίες πρέπει οι ψυχολόγοι να δουν πως εξελίχτηκαν οι άνθρωποι μετά από χρόνια.

«Υποσυνείδητα έχει αποθηκεύσει εμπειρίες που μπορεί να το οδηγήσει μετέπειτα σε προβλήματα, όπως στρες. Υποσυνείδητα αποθηκεύεται κάτι που δημιουργεί άγχος, φόβος και το βλέπουμε ότι εμφανίζεται αργότερα». «Εμείς δεν μπορούμε να ξέρουμε τι, αλλά σύμφωνα με τις μετα-αναλυσεις τα παιδιά αυτά έχουν ευαισθησία στο πως αντιδρούν στο στρες, αγχωτικές διαταραχές και καταθλίψεις».

Επιπλέον, τόνισε πως έρευνες έχουν δείξει πως τα έμβρυα γυναικών που έχουν υποστεί βία έχουν καταγράψει αυτά τα περιστατικά στο υποσυνείδητό τους.