Αντιμέτωποι με μεγάλη ταλαιπωρία ήρθαν σήμερα το πρωί όσοι σκόπευαν να ταξιδέψουν με πλοίο, λόγω της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που είχε κηρύξει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), με αφορμή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Ωστόσο, η ΠΕΝΕΝ προχώρησε τελικά σε μετατροπή της 24ωρης απεργίας σε στάση εργασίας κι έτσι τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία επρόκειτο να αποπλεύσουν κανονικά από τις 9 το πρωί.

Σημειώνεται ότι η κινητοποίηση είχε κηρυχθεί χθες παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική, ενώ τα υπόλοιπα ναυτεργατικά σωματεία μετέθεσαν την απεργία για τις 10 Ιουνίου.

Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν από νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, με αρκετό κόσμο να βρίσκεται εγκλωβισμένος.
1
2

«Μπλόκο» στο blue star delos

Συγκεντρωμένοι επιβάτες βρέθηκαν έξω από το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «blue star delos» που ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει στις 07:25 το πρωί για Θήρα - Πάρο - Νάξο, καθώς μέλη της ΠΕΝΕΝ είχαν αποκλείσει την είσοδο του πλοίου πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

«Δεν πρόκειται να αλλάξουμε στο ελάχιστο τον απεργιακό-αγωνιστικό μας σχεδιασμό!», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), με αφορμή τη δικαστική απόφαση, καλώντας συνδικάτα-συλλογικότητες-σχήματα και φορείς, να δώσουν αγωνιστικό παρόν στο λιμάνι του Πειραιά.
3
Σημειώνεται ότι ο σύνδεσμος των ακτοοπλόων έχει ζητήσει με σημερινή του επιστολή προς το υπουργείο Ναυτιλίας τη διασφάλιση της τάξης και τη χωρίς προβλήματα λειτουργία των πλοίων, είτε σε περίπτωση που τα πληρώματα δεν απεργούν, είτε σε περίπτωση ευόδωσης αίτησης για την εκτέλεση προγραμματισμένων δρομολογίων τους.

Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί από το λιμάνι του Πειραιά 12 δρομολόγια πλοίων.
5
Σημειώνεται ότι τα υπόλοιπα 12 ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας μετέφεραν την απεργιακή κινητοποίηση τους για την Πέμπτη 10 Ιουνίου, όπου θα πραγματοποιηθούν και οι απεργιακές κινητοποιήσεις από την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά.
4