Τρεις καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών έκαναν ένα σημαντικό βήμα για την απομείωση του ιικού φορτίου σε ασθενείς με κοροναϊό μέσα σε λίγες ώρες χορηγώντας τους ρινοφαρυγγικά υπέρτονο διάλυμα. Πρόκειται για μέθοδο διάλυσης χλωριούχου νατρίου με νερό σε αναλογία 5%. Η δοκιμαστική χορήγηση έγινε σε 20 ασθενείς της κλινικής COVID-19 του ΠΠΝΠ, ενώ σε άλλους 5 δεν χορηγήθηκε καμία δόση. Μέσα σε διάστημα λίγων ωρών και μετά από χορήγηση τριών «δόσεων» καταγράφηκε μείωση του ιικού φορτίου στους συγκεκριμένους ασθενείς κατά 20% με 25%. Αυτό αποκάλυψε μιλώντας στο patrastimes.gr o αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Κώστας Πουλάς.

Η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να σηματοδοτεί νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση του κοροναϊού σε σχέση με τη βαρύτητα της νόσησης αλλά και της μεταδοτικότητας, καθώς η μείωση στο ελάχιστο του ιικού φορτίου σημαίνει αντιμετώπιση της μεταδοτικότητας -όσο λιγότερο ιικό φορτίο έχει κάποιος που νοσεί τόσο λιγότερο γίνεται φορέας μετάδοσης της νόσου- αλλά και λιγότερα έως καθόλου βαριά περιστατικά και νοσηλείες. Συγγραφείς της έρευνας είναι ο καθηγητής Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών Απόστολος Βανταράκης και ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρης Βελισσάρης, ενώ υπεύθυνος της έρευνας είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Κώστας Πουλάς. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την προδημοσίευση των αποτελεσμάτων, ενώ τα συμπεράσματα έχουν σταλεί σε εγνωσμένης αξίας επιστημονικά περιοδικά στην Αγγλία.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, παρουσία των Κυριάκου Μητσοτάκη, Σαρλ Μισέλ και Μαργαρίτη Σχοινά, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID, το οποίο θα τεθεί και επισήμως σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου. Η χώρα μας ήδη εκδίδει πιστοποιητικό για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού στους πολίτες μετά και τη δεύτερη δόση. Με δεδομένο πως το EU Digital COVID Certificate αναμένεται να κάνει πρεμιέρα την 1η Ιουλίου, μέχρι τότε θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ το υπάρχον πιστοποιητικό που εκδίδεται.

Η ισχύς του πάντως δεν θα παύσει ακόμα και μετά την 1η Ιουλίου, καθώς θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα ταξίδια στο εσωτερικό (ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά), εάν και εφόσον ισχύουν περιορισμοί όπως σήμερα στα νησιά. Απαραίτητο έγγραφο για ταξίδια στο εξωτερικό από την 1η Ιουλίου θα είναι το EU Digital COVID Certificate, καθώς αυτό θα λειτουργεί ως μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τη διευκόλυνση των ταξιδιών και είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τη χώρα μας, εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα ισχύει σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και σε Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν και θα αποτελεί την ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο:

- έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 με οποιοδήποτε εμβόλιο από εκείνα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την ΕΕ ή

- έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή

- έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ONTIME