Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών κρέμεται από τα χείλη των λοιμωξιολόγων σχετικά με το Πάσχα στο χωριό και τις ανοιχτές μετακινήσεις εκτός νομού.

Η κυβέρνηση έχει φανερώσει την πρόθεσή της να επιτρέψει τις μετακινήσεις, αλλά κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί άμεσα από την επιδημιολογική εικόνα. Εξ ου και οι λοιμωξιολόγοι βρίσκονται σε στάση αναμονής και δεν προβαίνουν σε εκτιμήσεις.

Όπως επαναλαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικά στελέχη και ειδικοί, οι αποφάσεις για το άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα θα ληφθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Σημειώνουν ωστόσο ότι ακόμη κι αν η εισήγηση είναι θετική, οι μετακινήσεις θα γίνονται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ποιοι θα μπορούν να κάνουν Πάσχα στο χωριό
Ως τώρα υπάρχουν δύο προτάσεις για την έξοδο από τα μεγάλα αστικά κέντρα την περίοδο του Πάσχα. Η μία είναι με τη χρήση του self test, όπου οι ταξιδιώτες θα πρέπει να δηλώνουν στο σύστημα το αρνητικό τους αποτέλεσμα και για να λάβουν την απαραίτητη βεβαίωση ώστε να την επιδείξουν σε τυχόν έλεγχο στη διαδρομή.

Η δεύτερη είναι η πιθανότητα να επιτραπεί η μετακίνηση για τους πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως σε μια προσπάθεια να μην υπάρχει υπέρμετρος ενθουσιασμός, καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η επιδημιολογική εικόνα ως εκείνο το διάστημα, θέλησε να βάλει ένα τέλος στις εκτιμήσεις και τη σεναριολογία, πριν αποφασίσουν οι ειδικοί.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έχει τεράστια σημασία να συνεχίσουμε να βαδίζουμε με υπευθυνότητα στο δρόμο που χαράξαμε, συνδυάζοντας από τη μια την προστασία της υγείας μας με την προσεκτική επαναλειτουργία δραστηριοτήτων στην οικονομία, στην καθημερινότητα, στην εκπαίδευση. Να αποφύγουμε, δηλαδή, υπερβολές που θα μας ανάγκαζαν να κάνουμε βήματα πίσω» και στη συνέχεια ξεκαθάρισε: «Να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται. Η απειλή παραμένει και γι’ αυτό έχουμε αποδείξει ότι προχωράμε πάντα βήμα-βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι ανακοινώσεις για το Πάσχα
Οι φωνές μεταξύ των ειδικών ωστόσο που κλίνουν σε ένα άνοιγμα των μετακινήσεων υπό προϋποθέσεις το Πάσχα. Ενδεικτικές είναι οι σημερινές δηλώσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι το ζήτημα είναι να αραιώσει ο κόσμος. «Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που δεν έχει επιστημονική λογική για να απαγορευτεί η μετακίνησή τους. Είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν νοσήσει και έχουν ξεπεράσει τον ιό. Ο κίνδυνος να κολλήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό είναι ελάχιστος. Το ζητούμενο το Πάσχα είναι να αραιώσουμε. Άρα είναι προτιμότερο να συνευρεθούμε σε εξωτερικούς χώρους, όπως στα χωριά μας, παρά να είμαστε στα διαμερίσματά μας και να κάνουμε το ίδιο πράγμα, με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης. Το πρόβλημα του ιού δεν υπάρχει μόνο στις μεγάλες πόλεις. Επίσης με τα self – tests θα έχουμε μαζική επιδημιολογική παρατήρηση», είπε.

Άλλοι ειδικοί ωστόσο εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, όπως ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος ο οποίος σημείωσε χθες ότι «η πρώτη προτεραιότητά μας είναι η πίεση στο σύστημα υγείας. Αλλά υπάρχει πίεση και από τον κόσμο και την κοινωνία που θέλει να πάρει ανάσες. Να δούμε τα δεδομένα, κατά περιοχές τι συμβαίνει, το επίπεδο εμβολιασμού. Όλα αυτά θα μας δώσουν τις κατευθύνσεις για να πάρουν αποφάσεις».

Σε εκείνο το σημείο ο καθηγητής επισήμανε ότι είναι «νωρίς η συζήτηση για Πάσχα στο χωριό. Στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας θα ληφθούν οι αποφάσεις. Θα έχουμε πάνω από 14 μέρες από το άνοιγμα του λιανεμπορίου».

Από την πλευρά του ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης επιμένει πως «Το φετινό Πάσχα πρέπει να είναι σαν το προηγούμενο», εκτιμώντας ωστόσο ότι τα self test αποδείχθηκαν πολύτιμο εργαλείο και θα πρέπει να αυξηθούν. «Τα self test, να μην γελιόμαστε, είναι ένα από τα βασικά όπλα κατά της πανδημίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος Απριλίου, είναι πολύ πιθανό, να έχουμε σημαντική αποκλιμάκωση, αλλά όπως σημείωσε: «αυτό σημαίνει ότι θα φτάσουμε τις 2.000 με 2.5000 κρούσματα και δεν θα υπάρχει τόση πίεση στις ΜΕΘ». Υπογράμμισε όμως πως οι μαζικές μετακινήσεις στο χωριό, θα είναι δύσκολες, γιατί εκεί σε περίπτωση που νοσήσει κάποιος το σύστημα Υγείας, θα εξακολουθεί να είναι πιεσμένο και δεν θα έχουμε αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Τέλος, ο Διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος τόνισε  «Δεν συζητάω καν το Πάσχα στο χωριό, αν δεν πέσουν τα κρούσματα. Με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα η μετακίνηση από τη μία περιοχή στην άλλη μπορεί να προκαλέσει τέτοια έκρηξη που θα τη θυμόμαστε σε ολόκληρη τη ζωή μας. Δεν έχουμε πού να βάλουμε τους ασθενείς…»