Με αρνητικό τεστ στο χέρι, με μάσκα, αποστάσεις και όλα τα μέτρα που προβλέπονται, αναμένεται να κάνουν Πάσχα οι Έλληνες, καθώς φαίνεται ότι το σενάριο για Πάσχα στο χωριό με εισιτήριο το self test, συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Κυβέρνηση και επιστήμονες, στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον οι δεύτεροι, φαίνεται να είναι θετικοί τόσο ως προ το άνοιγμα δραστηριοτήτων, αλλά και των περιφερειών, με αποτέλεσμα να ανοίγει και ο δρόμος για το Πάσχα στο χωριό.


Τα self test, έχουν εξελιχθεί σε ένα απρόσμενα πολύτιμο εργαλείο, παρά τις όποιες ενστάσεις για το πόσο αποτελεσματικό ή ακριβές μπορεί να είναι, με αποτέλεσμα η λειτουργία του, έστω και κατά το 50% εάν είναι, είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, τουλάχιστον για τους τομείς που επιβάλλεται να επαναλειτουργήσουν.

Το παράδειγμα με την λειτουργία των λυκείων φέρνει αισιοδοξία σε κυβέρνηση, επιτροπή και ειδικούς που  βλέπουν ότι έχουν προσθέσει στην φαρέτρα τους ένα ακόμη εργαλείο με το οποίο είναι σε θέση να προλαμβάνονται  καταστάσεις.



Ωστόσο, επίσημες ανακοινώσεις για τις μετακινήσεις κατά το Πάσχα  θα έχουμε τις επόμενες ημέρες καθώς οι επιδημιολόγοι υποστηρίζουν ότι λίγες μέρες πριν από τη Μ. Εβδομάδα θα έχουν πιο καλή εικόνα για τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και το ιικό φορτίο. Ήδη τα στοιχεία που συγκεντρώνουν είναι ικανοποιητικά, ενώ ευελπιστούν να γίνουν και βήματα χαλάρωσης στα νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να αποσυμπιεστούν.

Η αισιοδοξία ωστόσο της κυβέρνησης πηγάζει και από το γεγονός ότι προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς και το σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού της χώρας. Σύντομα ολοκληρώνονται οι εμβολιασμοί για τον πληθυσμό άνω των 60 ετών, και μέχρι τον Ιούνιο θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός για τους πολίτες από 40 ετών και πάνω.

Το σενάριο ολοκλήρωσης του εμβολιασμού, ενός τόσο μεγάλου μέρος του πληθυσμού φέρνει και πιο κοντά το ζήτημα της ανοσίας, ενώ ο ορίζοντας για το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου, παραμένει… καθαρός.

 «Ναι» υπό προϋποθέσεις

Μερίδα επιστημόνων ωστόσο λένε «ναι» στο άνοιγμα των περιφερειών, υπό προϋποθέσεις, ενώ, όπως φαίνεται, και η κυβέρνηση επιθυμεί να λειτουργήσουν εκ νέου οι νομοί και να επιτραπούν τα ταξίδια στη χώρα. Το πιο πιθανό σενάριο μέχρι στιγμής είναι να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και οι πολίτες να μπορέσουν να μεταβούν στα χωριά τους για τις γιορτές του Πάσχα.

 Αυτή θα είναι και η πρόταση της κυβέρνησης προς την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως.

 Ήδη αρμόδια υπουργεία καταρτίζουν το σχέδιο βάσει του οποίου θα μπορούν να γίνουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις με σημαντικό ρόλο να παίζουν τα self tests. Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι σε περίπτωση ελέγχου στις πύλες εξόδου των νομών οι πολίτες να μπορούν να επιδείξουν αρνητικό αποτέλεσμα. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα, κατά την οποία οι ειδικοί θα έχουν περισσότερα επιδημιολογικά στοιχεία στα χέρια τους.

 Όπλο τα self test

Στο ερώτημα, γιατί κάποιος εμβολιασμένος, ενόψει και του Πάσχα δεν μπορεί να μετακινηθεί ελεύθερα, την Ελλάδα ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σημειώνει πως «ξέρουμε ότι όποιος έχει εμβολιαστεί δεν μπορεί να αρρωστήσει βαριά. Δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο μπορεί να τον μεταδώσει τον ιό. Φέρει τον ιό, αλλά δεν τον μεταδίδει πολύ εύκολα».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να μπορέσει να φύγει ο κόσμος για Πάσχα στο χωρίο, είπε ότι ένα από τα σενάριο που μελετώνται είναι να γίνει χρήση self – test «αλλά είναι νωρίς ακόμα. Να δούμε αν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε.

 Επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των self test

 Κανένας εφησυχασμός ωστόσο, δεν πρέπει να υπάρξει απ’ όσους κάνουν το self test και βγαίνουν αρνητικοί. Αυτοί επεσήμανε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 επισημαίνει ότι το self test έχει 40-50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό.

 Μάλιστα, ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1  αναφέρθηκε και στις μετακινήσεις, αλλά και στο Πάσχα στο χωριό τονίζοντας πως :«Δεν βλέπω  κάποιο λόγο να μην ανοίξουν οι μετακινήσεις το Πάσχα» σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος, ενώ σημείωσε πως «η χώρα είναι ή κόκκινη ή κατακόκκινή δεν είναι  δηλαδή ότι έχουμε τις μισές περιοχές πράσινες.


Σημασία έχει να μειώσουμε σαν χώρα συνολικά τη μεταδοτικότητα αν μείνουμε στην Αθήνα οι συγκεντρώσεις, τα γλέντια θα γίνουν μέσα στα σπίτια από το να γίνουν μέσα στα διαμερίσματα είναι προτιμότερο να γίνουν στα χωριά  όπου  θα γίνουν στις αυλές πολύ πιο ανοιχτά.

Θα μπορούσαν να γίνουν με self test  γιατί θα βρίσκαμε αρκετούς θετικούς αλλά το σημαντικότερο είναι με τήρηση των μέτρων προστασίας. Και έχω ξεκάθαρη άποψη ότι δεν  μπορεί να μην επιτραπεί η μετακίνηση των ανθρώπων οι οποίοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι και έχουν ολοκληρώσει το χρόνο. 

 «Ανάσταση έξω από τις εκκλησίες»

Από την πλευρά της η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτική σχετικά με το Πάσχα, σημειώνοντας ότι φέτος θα κάνουμε Ανάσταση, έξω από τις εκκλησίες.

 Ειδικότερα, η κ. Παγώνη σχετικά με το αν θα μπορέσουμε να μετακινηθούμε σε άλλο νομό το Πάσχα είπε ότι έχει σημασία εκείνες τις ημέρες να δούμε που βρισκόμαστε με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία ενώ υπογράμμισε πως δεν θα έλεγε ναι για το άνοιγμα στο Πάσχα με αυτή την κατάσταση τώρα.

 Μίλησε για Ανάσταση στις εκκλησίες αλλά στους εξωτερικούς χώρους με αποστάσεις πάνω από δύο μέτρα και μάσκες ενώ σημείωσε πως μια φορά μπορούμε να μην φιληθούμε στην Ανάσταση.

 Καταλήγοντας επεσήμανε ότι το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικά τα πράγματα ότι θα παραμείνουν οι μάσκες ενώ είπε όχι για βόλτες στα στενά σοκάκια αλλά στις παραλίες.

 Μιλώντας για τους εμβολιασμούς και το πότε θεωρεί ότι θα έχουν τελειώσει για τους 50 και άνω, δήλωσε πως εξαρτάται και από τις ποσότητες των εμβολίων που παίρνουμε με τις συμβάσεις που έχουν γίνει με τις εταιρίες και την ΕΕ. «Νομίζω μέχρι τα μέσα, τέλος Ιουνίου λογικά θα έχουν τελειώσει».

 Για μένα είναι λογικό προς το τέλος Ιουνίου να κάνουμε αυτή την σχετική ανοσία γύρω στο 55% που θα αισθανθούμε ασφαλείας μπαίνοντας στο καλοκαίρι, ανοίγοντας ξενοδοχεία, να αισθανόμαστε και πιο άνετα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 Μεγάλη σημασία τόνισε πως θα έχει και η θεραπεία με το καινούργιο αντιικό φάρμακο.


 Όχι  Πάσχα στο χωριό

Την εκτίμησή του ότι εάν δεν κάνουμε Πάσχα στο χωριό θα έχουμε ένα καλύτερο καλοκαίρι, καθώς θα περιοριστούν τα κρούσματα, εξέφρασε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

 “Θα πρέπει να μη ρίξουμε τις άμυνες, τα μέτρα προστασίας και τις μάσκες, αποστάσεις κλπ και να μεγιστοποιήσουμε την εφαρμογή των self test”, τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης επισημαίνοντας ότι υπάρχει πίεση στο σύστημα της υγείας.

 “Στα 250.000 selt test που έγιναν το σαββατοκυριάκο και τη Δευτέρα βρέθηκαν περίπου 600 ασυμπτωματικοί δείχνει ότι οι πιθανότητες να κολλήσουν αυτοί οι άνθρωποι άλλους είναι πολύ μεγάλες. Θα βρούμε από αυτούς και άλλους από την ιχνηλάτηση”, πρόσθεσε.

 Σύμφωνα με τον ίδιο, θα δούμε αποσυμπίεση στις ΜΕΘ προς το τέλος του μήνα

 Για το Πάσχα ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι θα προτιμούσε “να μην κάνουμε στο χωριό γιατί θα ήταν καλό να κάνουμε ένα καλό καλοκαίρι και να μη διώξουμε αυτό που έχουμε χτίσει έως τότε και να το διατηρήσουμε και να το στερεώσουμε”.