Με ειρωνική διάθεση, αλλά και με την πρόθεση να δείξει ότι δεν φοβόταν κανέναν και τίποτα, ο Γιώργος Καραϊβάζ, που το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής δολοφονήθηκε εν ψυχρώ με 10 σφαίρες, λίγα μέτρα μακρύτερα από το σπίτι του στον Άλιμο, σε κείμενό του είχε κάνει λόγο για απειλές που δεχόταν.

Συγκεκριμένα, ο 52χρονος δημοσιογράφος αναφερόταν σε κάποιον που τον απειλούσε, λέγοντας μάλιστα πως τον ενημέρωσε για τη διεύθυνση κατοικίας του, προκειμένου ο εκτελεστής του να μη χάσει χρόνο και να μην κουράζεται να τον ψάχνει. Λίγο καιρό πριν, ο Γιώργος Καραϊβάζ έγραφε πως είχε γίνει στόχος του νόμιμου παρακράτους, κάτι που θεωρούσε τιμή για τον ίδιο.

Τα κείμενα του διαπιστευμένου αστυνομικού συντάκτη, ιδίως αυτά που αφορούσαν σε κυκλώματα διαφθοράς και στις πληρωμένες εκτελέσεις μεταξύ ανθρώπων της νύχτας, έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αστυνομικών καθώς κάπου εκεί είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται και το κίνητρο που είχε ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας να δώσει εντολή για συμβόλαιο θανάτου. Μάλιστα, κάποια στιγμή είδε και ο ίδιος το όνομά του να εμπλέκεται στο κύκλωμα της διαφθοράς λόγω των σχέσεων που είχε λόγω των αστυνομικών ερευνών του με νονούς της νύχτας.

Ο Γιώργος Καραϊβάζ έγραφε την 1η Ιουλίου του 2020 στο site του bloko.gr: «Και όσοι νόμιζαν ότι με την εμπλοκή μου στην υπόθεση θα με φοβίσουν, ώστε να σταματήσω να γράφω για όλο αυτό το συνονθύλευμα της διαπλοκής, πλανώνται οικτρά. Μπορεί να με ισοπεδώσετε ψυχολογικά, επαγγελματικά ακόμη και βιολογικά, αλλά δεν θα σας επιτρέψω να λιώσετε τη φωνή μου».

Όπως αποκάλυψε το Mega, δύο μόλις ημέρες μετά, στις 3 Ιουλίου, είχε αναρτήσει άλλο ένα κείμενο κάνοντας λόγο για απειλές που είχε δεχτεί τηλεφωνικά. «Κατόπιν όλων αυτών, επιδίωξα και πέτυχα συνάντηση με την καρδιά της κοιτίδας, άτομο από το οποίο πολύ πρόσφατα είχα δεχτεί τηλεφωνικά έμμεσες προειδοποιήσεις απειλητικού περιεχόμενου, αναφορικά με τα δημοσιεύματα για τη διαπλοκή του… με όλο το επιφανές συνονθύλευμα για το οποίο πολλάκις έχουμε γράψει».

Συνέχιζε στην ίδια ανάρτηση λέγοντας τα εξής: «Ανοίγουμε παρένθεση για να διευκρινίσω πως στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία, τον είχα ενημερώσει και για τη διεύθυνση της κατοικίας μου, προκειμένου να μην χάσουν χρόνο, αλλά κυρίως, για να μην… κουράζονται».

Μάλιστα 4 μήνες πριν από την εν ψυχρώ δολοφονία του, στις 10 Δεκεμβρίου, έγραφε χαρακτηριστικά: «Έκτοτε, έμαθα να ζω με τη μομφή. Και ξέρετε κάτι; Δεν με ένοιαζε, ούτε και με νοιάζει. Οι υπογραφές στα κείμενα και οι τίτλοι των εφημερίδων ή των σάιτ ήταν η καλύτερη απόδειξη πως είχα γίνει στόχος του νόμιμου παρακράτους. Μεγαλύτερη τιμή δεν θα μπορούσα να επιδιώξω». Και σε ένα από τα αιχμηρά υστερόγραφά του κατέληγε: «ΥΓ: Κατανοούμε πως με όλα όσα γράφουμε, απλώς... επιβαρύνουμε τη θέση μας. Ούτως ή άλλως και προφανώς γι’ αυτό μπήκαμε στη λίστα τους. Δεν θα αποχωρήσουμε οικειοθελώς με κανενός είδους συμβιβασμό ή υποστολή: του Γιώργου Καραϊβάζ».

Συνδέουν τα βίντεο

Το τρίτο πρόσωπο, πιθανότατα γυναίκα, που τη μοιραία Παρασκευή φέρεται να έδωσε το «σινιάλο» στους δύο αδίστακτους δολοφόνους του Γιώργου Καραϊβάζ, λίγο πριν εκείνος φτάσει στο σπίτι του στον Άλιμο, αναζητούν οι αστυνομικοί που ερευνούν τη στυγερή δολοφονία του 52χρονου δημοσιογράφου. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, μια μυστηριώδης γυναίκα φαίνεται σε βίντεο από κάμερα ασφαλείας που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές να μιλά στο τηλέφωνο αρκετά λεπτά, ενώ βρίσκεται στην οδό Αγίου Δημητρίου, δρόμο παράλληλο προς την Άννινου όπου έμενε και πάρκαρε εκείνο το μεσημέρι ο άτυχος αστυνομικός συντάκτης. Η γυναίκα έχει σκούρα κοντά μαλλιά, φοράει μαύρα γυαλιά και χειρουργική μάσκα, ίσως και σκούφο, μιλάει περίπου 5 λεπτά στο τηλέφωνο και στη συνέχεια εξαφανίζεται.

Οι Αρχές συνδέουν την παρουσία της με την ύπαρξη άλλου βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας και δείχνει τους δράστες να κινούνται με το τύπου Μπέβερλι σκούτερ επί της οδού Αγίου Δημητρίου και να στρίβουν ξαφνικά, σαν κάποιος να τους ειδοποίησε ότι ο Γιώργος Καραϊβάζ πλησίαζε στο σπίτι του. Φανερώνει ακόμα πως οι εκτελεστές του πληρωμένου συμβολαίου δεν παρακολουθούσαν το δημοσιογράφο από τη στιγμή που έφυγε από τη δουλειά του αλλά του είχαν στήσει καρτέρι στο τέλος της διαδρομής του.

Σοκαριστική πάντως είναι η διαπίστωση της ιατροδικαστικής έκθεσης, σύμφωνα με την οποία, εκτός από τη σφαίρα που δέχτηκε στο χέρι, οι υπόλοιπες 9 βολίδες που έπληξαν το δημοσιογράφο σε ζωτικά σημεία του σώματός του (έξι στο στήθος, μία στο λαιμό και δύο στο κεφάλι) ήταν όλες τους θανατηφόρες. Οι δύο τελευταίες σφαίρες ήταν αυτές που δέχτηκε στο κεφάλι, ενώ ήδη είχε πέσει μπρούμυτα στο πεζοδρόμιο. Εκείνη τη στιγμή δεν πυροβολήθηκε από πίσω, αλλά φαίνεται πως ο δράστης τον σημάδεψε στον κρόταφο.

Σημειώνεται ότι εκτός από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών, έχει κινητοποιηθεί και όλο το πληροφοριακό δίκτυο της ΕΛ.ΑΣ., που σημαίνει ότι γίνεται προσέγγιση όλων των πληροφοριοδοτών της Αστυνομίας κι από παλαιότερες επιθέσεις. Επίσης χθες έγινε γνωστό πως το κινητό τηλέφωνο του Γιώργου Καραϊβάζ έχει καταστραφεί από σφαίρα, πιθανότατα όταν με το δεξί του χέρι, το οποίο επίσης έφερε τραύμα από σφαίρα, ο δημοσιογράφος προσπάθησε ενστικτωδώς να προστατευτεί. Πλέον θα γίνει προσπάθεια ανάκτησης των στοιχείων που υπήρχαν σε αυτό και ενδεχομένως να βοηθήσουν στις έρευνες.

Το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πολύωρη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο αρχηγός της Αστυνομίας, ο διοικητής της Ασφάλειας, ο διευθυντής Δημόσιας Ασφάλειας και οι τμηματάρχες Ανθρωποκτονιών και Εκβιασμών. Στην υπόθεση αυτή συμμετέχουν όλες οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Οι αστυνομικοί θεωρούν βέβαιο ότι οι εκτελεστές του συμβολαίου θανάτου τις προηγούμενες μέρες είχαν κάνει πρόβα της δολοφονίας. Γι' αυτό και αναζητούν οπτικό υλικό αρκετές ημέρες πριν από την ημέρα της δολοφονίας. Από τη στιγμή μάλιστα που δημοσιοποιήθηκε το βίντεο των δραστών, δεκάδες είναι οι πολίτες που τηλεφωνούν στην ΕΛ.ΑΣ. για να δώσουν πληροφορίες με χαρακτηριστικότερη εκείνη ενός γείτονα, ο οποίος ανέφερε ότι στις 6 Μαρτίου και σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από το σημείο της δολοφονίας είχε εμφανιστεί ένα ύποπτο αυτοκίνητο με έναν άνδρα και μία γυναίκα. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είχε κάνει εντύπωση στους κατοίκους, καθώς πρόκειται για μια πολύ ήσυχη γειτονιά και αναρωτήθηκαν τι έκαναν τα δύο αυτά άτομα μπροστά από ένα οικόπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι ο δράστης της εν ψυχρώ δολοφονίας του δημοσιογράφου, συνεπιβάτης στο υπό αναζήτηση σκούτερ, ήταν σωματώδης, ψηλός, φορούσε σκούρο στρατιωτικό παντελόνι και χακί μπουφάν με κουκούλα, σκούρα παπούτσια, έναν σκούρο σκούφο, αλλά και μαύρη γκέτα λαιμού. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, κάτω από τα ρούχα του να φορούσε και αλεξίσφαιρο γιλέκο. Πιθανολογείται ότι ο δολοφόνος άρχισε να πυροβολεί εν κινήσει τον Γιώργο Καραϊβάζ, μόλις κατέβηκε από το αυτοκίνητό του και όταν έπεσε αιμόφυρτος στο πεζοδρόμιο, κατέβηκε από το δίκυκλο και τον πυροβόλησε δύο ακόμη φορές στον κρόταφο.

Στη συνέχεια, ανέβηκε και πάλι στο μαύρο σκούτερ και μέσω των οδών Γρανικού και Αγίου Δημητρίου εξαφανίστηκε μαζί με τον οδηγό. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο δολοφόνος δεν φορούσε κράνος οδηγεί στο ενδεχόμενο να βρέθηκε στο σημείο με κάποιο αυτοκίνητο, να ανέβηκε μετά στη μηχανή μικρού κυβισμού και ίσως στην πορεία το σκούτερ φορτώθηκε σε κάποιο φορτηγό, με τους δράστες να εξαφανίζονται από διαφορετικές κατευθύνσεις.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time