Στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο κ. Νίκος Τζανάκης, Καθηγητής πνευμονολογίας - Αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, σε σχέση με την την πορεία της πανδημίας στη χώρα αλλά και την «επόμενη ημέρα» αναφορικά στη μερική άρση του lockdown.

Η άποψη των ειδικών για το μερικό άνοιγμα

Όπως τόνισε ό,τι ανοίξει θα πρέπει να γίνει με ασφαλή τρόπο. Και τόνισε ότι οι δραστηριότητες που θα ανοίξουν σε περιοχές επιβαρυμένες επιδημιολογικά θα πρέπει να είναι λιγότερες. «Η κορύφωση δεν είναι μία μία περίοδος η οποία μοιάζει με την κορυφή ενός τριγώνου. Δηλαδή ανεβαίνουμε και πέφτουμε απευθείας. Είναι μια πενθήμερη, επταήμερη, δεκαήμερη διαδικασία όπου τα κρούσματα διατηρούνται ψηλά και εν συνεχεία αρχίζουμε την αποκλιμάκωση κι πορεία προς τα κάτω».

«Εγώ πιστεύω ότι είμαστε από τις 26, 27 του μηνός 25, 26, 27 του μηνός σε αυτή τη φάση ενδεχομένως και η μισή εβδομάδα αυτή να πάει κάπως έτσι. Δηλαδή είμαστε σε αυτή τη φάση της κορύφωσης και από εκεί και μετά οι δικές μας εκτιμήσεις λένε ότι αργά βασανιστικά θα ξεκινήσουν μικρές πτώσεις στα κρούσματα, σταθεροποίηση και μικρή πτώση στις νέες διαγνώσεις και λίγο αργότερα, μερικές μέρες αργότερα μέρες ίσως και παραπάνω, θα δούμε αντίκτυπο ουσιαστικώς στους νοσηλευόμενους και στους διασωληνωμένος.», ανέφερε ερωτηθείς για την πορεία του τρίτου κύματους. «Έχω πει ότι οι δικές μας δικές μας αναλύσεις δείχνουν με το 750 με ακραία τιμή όμως το 802 διασωληνωμένους και ήλπιζα κι ελπίζω ότι θα σταματήσουμε στο 750», τόνισε σχετικά με τους διασωληνωμένους.

Ερωτηθείς αν με αυτά τα δεδομένα μπορούμε να ανοίξουμε μια δραστηριότητα την ερχόμενη Δευτέρα, σημείωσε ότι:

«Αυτό είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα στο οι υγειονομικοί δεν ξέρω κατά πόσον έχουμε θα έλεγα την επιστημονική βάση να απαντήσουμε. Εκείνο που ξέρουμε εμείς στην ελληνική πνευμονολογική εταιρεία είναι το γεγονός ότι όταν αν ανοίξουμε πρέπει να ανοίξουμε τον πιο ασφαλή τρόπο. Κι αυτό σημαίνει πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, μεγάλη συζήτηση, επιλογή των περιοχών που θα ανοίξουν οι όποιες δραστηριότητες να είναι με το λιγότερο δυνατό επιδημιολογικό φορτίο, με επίκεντρο τα πολλά τεστ ώστε να είμαστε πιο μπροστά από τον ιό να προλαβαίνουμε τα κρούσματα.»

Αναφορικά στο μερικό άνοιγμα της κοινωνίας σημείωσε: «Υπάρχουν τα rapid tests τα οποία μπορούν όσοι ανοίξουν να τα έχουν κάνει και να έχουμε προλάβει να ανοίξουμε με ασφάλεια τουλάχιστον στους εργασιακούς χώρους. Από εκεί και ύστερα κι εμείς οι απλοί άνθρωποι που θα κληθούμε να κάνουμε χρήση αυτών των υπηρεσιών, που παρέχουν οι συμπολίτες μας που έχουν τα καταστήματα, θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ να μπορέσουμε να συνωστιστούμε, να μην πάμε τρέχοντας, αλλά με ψυχραιμία.Και με βέβαια θα έλεγα ότι ο κόφτης των μηνυμάτων ώστε να μπορούμε να κάνουμε χρήση μια φορά τη μέρα είναι κάτι σημαντικό, αν κι αυτό θα έλεγα ότι πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και να μην χρειαζόμαστε κόφτη».

«Θα τα άνοιγα σε περιοχές που έχουν χαμηλό ιικό φορτίο με πάρα πολλή προσοχή και αυστηρότατα υγειονομικά πρωτόκολλα και θα ήμουν πάρα πολύ προβληματισμένος ποιες λίγες δραστηριότητες θα άνοιγαν σε περιοχές όπως η Αττική, η Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Χανιά και ορισμένες άλλες περιοχές που αυτή τη στιγμή βρίσκονται με ψηλό ιικό φορτίο. Μάλιστα θα ήμουν πολύ πιο προσεκτικός να ανοίξω πολύ λιγότερες δραστηριότητες οι οποίες δεν επιβαρύνουν και αυτές τις πληροφορίες τις ποιοτικές νομίζω ότι πρέπει να τις έχει η επιτροπή ή αν δεν τις έχει θα πρέπει να τις επινοήσει για να μπορέσει να ανοίξει εκείνες τις δραστηριότητες οι οποίες θα έχουν το λιγότερο αντίκτυπο.»

Δείτε το σχετικό βίντεο: