Κρίσιμη είναι η εβδομάδα αυτή για την πορεία του πανδημικού κύματος ση χώρα, όπου και τα κρούσματα παραμένον σε σταθερά υψηλό αριθμό. Τη Δευτέρα, οι έλεγχοι για τα κρούσματα στη χώρα ήταν συγκριτικά πολύ λιγότεροι με τις προηγούμενες ημέρες, ενώ στις νεότερες ηλικιακές ομάδες είναι διάχυτη η ανησυχία για την έξαρση των κρουσμάτων. 

Ανησυχία για τα ενεργά κρούσματα και την έξαρση

Το 32% που αφορούσαν οι διασωληνωμένοι ηλικίας 40-64 ετών πριν από ένα μήνα ακριβώς ανέρχεται πια στο 37% περίπου ενώ, αντιστρόφως, στο ίδιο διάστημα οι 65 και άνω μειώθηκαν από 66% στο 61,5%. Η εξέλιξη της πανδημίας για τη μέση ηλικία είναι ανησυχητική, ενώ  η μείωση νοσηλειών στην ομάδα των ηλικιωμένων αντανακλά την ελπίδα από το εμβολιαστικό μέτωπο, γεγονός που τονίστηκε στη συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Υγείας από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Αύξηση των εισαγωγών με φρενήρη ρυθμό

Τα λιγότερα τεστ -19.025 έναντι 24.498 χθες- που έδωσαν και τα αποτελέσματα δίνουν αρνητικό πρόσημο στη σημερινή έκθεση. Τα 1.165 νέα κρούσματα που προέκυψαν σε 61 περιφερειακές ενότητες, κατανέμονται ως εξής: 66 στην Ανατολική Αττική, 25 στη Δυτική Αττική, 83 στο Βόρειο Τομέα Αθηνών, 85 στο Δυτικό και 167 στον Κεντρικό, 58 στο Νότιο Τομέα Αθηνών, 60 στον Πειραιά και 12 στις Νήσους. Η τεράστια διασπορά στην Αττική, οφείλεται στο βρετανικό στέλεχος , όπου και είναι υπεύθυνο για το 90% των κρουσμάτων–, τα πάνω από 8.100 ενεργά κρούσματα και τις 1.579 εισαγωγές στα νοσοκομεία της την πρώτη μόλις εβδομάδα του Μαρτίου.

Πίεση στο σύστημα Υγείας

Στην Αττική αλλά και την επικράτεια συνολικά είναι οι 377 εισαγωγές έναντι μόλις 122 εξιτηρίων όπως και η αύξηση των διασωληνωμένων στους 477 σήμερα, από 466 χθες και 452 το Σάββατο, με το φόβο για την εκθετική αύξηση των διασωληνωμένων να καθηλώνει και μόνο τους ειδικούς. Η Θεσσαλονίκη ακολουθεί με 108 νέες λοιμώξεις. Οι 39 νέοι θάνατοι που ανέβασαν τον πένθιμο απολογισμό των 8 πρώτων ημερών του Μαρτίου στους 293, συνοδεύονται από ένα ακόμη σκληρό στοιχείο στον σχετικό πίνακα του ΕΟΔΥ, τον αριθμό 2 στους συνολικούς θανάτους από COVID-19 στην ομάδα 0 – 17 ετών μετά τον θάνατο του 37 ημερών βρέφους που αποτέλεσε το νεότερο θύμα της πανδημίας στη χώρα.

Μεγάλη η αισιοδοξία για τα εμβόλια

Σύμφωνα με τη Μαρία Θεοδωρίδου, σήμερα, το «ασφαλές, ανοσογόνο και αποτελεσματικό έναντι της νόσου» εμβόλιο που μειώνει τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, προφυλάσσει από ήπια νόσο και ενισχύει την κυτταρική ανοσία (κατά συνέπεια μειώνει τη μετάδοση του ιού), πλέον θα χορηγείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Συγκεκριμένα, ευρήματα δύο προδημοσιευμένων μελετών σε μεγάλο πληθυσμιακό δείγμα ηλικιωμένων έδειξαν: 85% μείωση των εισαγωγών για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και 94% για των AstraZeneca/Οξφόρδης 18-35 ημέρες μετά την 1η δόση (Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου, δείγμα 5,5 εκατ. πληθυσμού) 80% μείωση εισαγωγών στους άνω των 70 ετών και για τα δύο εμβόλια μετά την 1η δόση (Σχολή Δημόσιας Υγείας Λονδίνου κ.α. δείγμα 7,5 εκατ. πληθυσμού).

Στις θετικές εξελίξεις, η κυρία Θεοδωρίδου πρόσθεσε ολοένα μεγαλύτερη θετική ανταπόκριση του κόσμου απέναντι στον εμβολιασμό, κάτι που τονίστηκε και από τον Μάριο Θεμιστοκλέους. Όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, οι περισσότεροι των 30.000 εμβολιασμών που πραγματοποιήθηκαν χθες –ξεπερνώντας τους 1.120.000 από την αρχή της εμβολιαστικής εκστρατείας– οδήγησαν την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στο 7,12%. Κατά τον προγραμματισμό υπολογίζεται πως οι 65 ετών και άνω καθώς και οι ευπαθείς ομάδες Α θα έχουν εμβολιαστεί έως τις αρχές Μαΐου. Η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες Α, τους 70-74 και 65-69 ετών θα ανοίξει εντός Μαρτίου.