Ιδιαίτερα ψηλά για ακόμη μια μέρα ήταν τα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα, καθώς όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, διαπιστώθηκαν 1.630 νέα κρούσματα, με 29 συμπολίτες μας να χάνουν τη μάχη με τον ιό. Στους 379 ανέβηκαν οι διασωληνωμένοι.

Συνεχίζει να «βράζει» η Αττική 

Συγκεκριμένα, για ακόμα μια μέρα το Λεκανοπέδιο κατέγραψε τα μισά εκ του συνόλου των 1.630 κρουσμάτων της χώρας. Συγκεκριμένα σήμερα εντοπίστηκαν 815 μολύνσεις στην Αττική. Από αυτά, τα περισσότερα -για ακόμα μια μέρα- εντοπίζονται στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, ο οποίος καταγράφει 220 κρούσματα. Περισσότερα από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη (201).

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Πειραιάς, για τον οποίο οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, με 182 κρούσματα. Υπενθυμίζεται ότι εχθές, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είπε πως «η κατάσταση στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 721, στις 18 Φεβρουαρίου, σε 1302 σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, στο Δήμο Πειραιά τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 80%, από 533 στις 18 Φεβρουαρίου, σε 910 εχθές, ενώ αυξητική τάση παρατηρείται και στους υπόλοιπους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στον Κορυδαλλό από 45, στις 18 του μήνα, σε 95 μέχρι εχθές, στο Πέραμα από 28 σε 50, στη Νίκαια από 64 σε 70 και στο Κερατσίνι-Δραπετσώνα από 51 σε 65».

Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφεται επίσης σε Δυτικό Τομέα Αθηνών και Νότιο Τομέα Αθηνών με 103 και 101 κρούσματα αντίστοιχα. Μια ανάσα από τα 100, δηλαδή 94 κρούσματα, εντοπίζονται στον Βόρειο Τομέα Αθηνών. Ακόμα, 69 μολύνσεις εντοπίζονται στην Ανατολική Αττική. Τέλος, Δυτική Αττική και νησιά του Αργοσαρωνικού καταγράφουν 28 και 18 κρούσματα αντίστοιχα.

«Συναγερμός» για το δείκτη θετικότητας

Την ίδια ώρα ο δείκτης θετικότητας παραμένει κοντά στο όριο συναγερμού δείχνοντας ότι το πρόβλημα παραμένει μεγάλο. Και αυτό γιατί μετά από 46.065 τεστ που έγιναν είναι στο 3,53 με την ανησυχία φυσικά να συνεχίζεται.

Το όριο που έχουν θέσει οι ειδικοί είναι το 4, η χώρα μας βρίσκεται λίγο πιο κάτω, ωστόσο το μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο καθημερινά δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό. Να σημειωθεί ότι από την έναρξη της πανδημίας έχουν γίνει στη χώρα μας 5.209.532 τεστ.

Ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής

Ένταξη εντός της εβδομάδας στο σύστημα υγείας άλλων 70 κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής επιχειρησιακής διαχείρισης της πανδημίας στο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, που συγκλήθηκε λόγω του μεγάλου αριθμού εισαγωγών κατά τη χθεσινή εφημερία σε νοσοκομεία της Αττικής και της περιφέρειας. Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι μεγάλη.

Χθες οι εισαγωγές στην Αττική έφτασαν τον αριθμό ρεκόρ των 274 σημείωσε ο ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και πρόσθεσε πως η διαχείριση της κατάστασης θα γίνει προς το καλό των πολιτών.


«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη μέγιστη αξιοποίηση των δυνάμεων του ΕΣΥ γνωρίζοντας από τους επιστήμονες ότι αναμένεται επιβάρυνση των νοσοκομείων και περισσότεροι ασθενείς. Η παραχώρηση των επιπλέον 70 κλινών θα δώσει ανάσα στις ΜΕΘ. Και εννοείται πως όσοι ασθενείς με άλλα νοσήματα πλην Covid-19, χρειαστούν ΜΕΘ θα διακομιστουν με το ΕΚΑΒ στις ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας που έχουμε κάνει» λέει στο protothema.gr ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών υγείας, κ. Γιάννης Κωτσιοπουλος. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου επισήμανε μετά το τέλος της σύσκεψης ότι το ΕΚΑΒ είναι σε 24ωρη υπηρεσία προκειμένου να κατανείμει τα περιστατικά covid 19 σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, διαθέτοντας τον στόλο των ασθενοφόρων του και τα πληρώματα του που βρίσκονται σε μέγιστη ετοιμότητα.

Εξαδάκτυλος: Μέσα στον επόμενο μήνα το 20% του πληθυσμού θα έχει ανοσία

Το μήνυμα ότι οι κόποι μας δεν είναι μάταιοι απηύθυνε μέσω της ΕΡΤ, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Να μην υπάρχει η απογοήτευση και η αίσθηση του μάταιου. Είμαστε στα τελευταία βήματα» είπε και πρόσθεσε πως με τους εμβολιασμούς συν τους αναρρώσαντες μέσα στο διάστημα ενός μήνα θα έχουμε το 20% το πληθυσμού με ανοσία, «κάτι όπως που γνωρίζουμε από την ισραηλινή εμπειρία θα αλλάξει το τοπίο».Σχετικά άρθρα

Δεν είναι τόσο φονικό το κύμα στη χώρα

Παράλληλα ανέφερε στοιχεία του Π.Ο.Υ., που δείχνουν μείωση συνολικά της διασποράς του ιού κατά 50%, μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.Ο κ. Εξαδάκτυλος, στάθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει η σωστή χρήση της μάσκας, αλλά και η χρήση της από όλους.

«Το τρίτο πανδημικό κύμα στη χώρα μας δεν είναι τόσο φονικό όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η μάσκα το τιθασεύει είπε παραπέμποντας σε σύγκριση μεταξύ του περασμένου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου και του Φεβρουαρίου», που είναι μικρότερος ο αριθμός των διασωληνωμένων παρά την ύπαρξη και του μεταλλαγμένου στελέχους που είναι πιο μεταδοτικό.



Τα σενάρια για το άνοιγμα της αγοράς και της εστίασης 

Στις 15 Απριλίου θα ανοίξει η εστίαση σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από το κυβερνητικό επιτελείο μετά την παράταση του lockdown, ενώ το λιανεμπόριο στις 16 Μαρτίου.Σχετικά άρθρα

Με άρθρο του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο Πρωθυπουργός κάνει το δικό του θετικό όπως σημειώνει απολογισμό στον ένα χρόνο από την εκδήλωση του πρώτου κρούσματος της πανδημίας. Όπως σημειώνει ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός της χώρας έμεινε όρθιος για να προσθέσει ότι απομένουν λίγα βήματα πριν το οριστικό άνοιγμα.

«Ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, στον ορίζοντα είναι πλέον ορατή η νίκη. Τηρώντας τα μέτρα προστασίας μέχρι ο θώρακας του εμβολίου να καλύψει ολόκληρη τη χώρα. Γιατί τότε ο στόχος θα έχει επιτευχθεί: Ο πρώτος χρόνος του κοροναϊού στην Ελλάδα θα περάσει στην Ιστορία ως ο μόνος χρόνος της πανδημίας.»

Με πρώτο το λιανεμπόριο, ένας ένας οι υπουργοί, προαναγγέλλουν το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας αμέσως μετά τις 15 Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη φορά οι ειδικοί προσανατολίζονται στην επιλογή να δοθεί προτεραιότητα στο λιανικό εμπόριο έναντι των σχολείων, που θα ακολουθήσουν όταν τα κρούσματα μειωθούν ακόμη περισσότερο.

Οι κάτοικοι όπως λένε βρίσκονται σε απόγνωση, αφού λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων έχουν υποστεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα.


Βασιλακόπουλος: Το Πάσχα θα είναι πιο ανθρώπινο

Την Παρασκευή, ο Νίκος Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων ενόψει και της Τσικνοπέμπτης. «Ας περάσουμε την Τσικνοπέμπτη στα σπίτια μην βρεθούμε αντιμέτωποι με νέα έξαρση» είπε.

«Την κινητικότητα να την διοχετεύσουμε σε λογικές οικονομικές δραστηριότητες αντί να την εκτονώνουμε σε προσωπικές επαφές στα σπίτια» είπε στην ΕΡΤ ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Κι ενώ οι επόμενες μέρες προβλέπονται κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας, οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι για τους μήνες που θα ακολουθήσουν. Το Πάσχα θα είναι πιο ανθρώπινο στα χωριά μας, το καλοκαίρι θα έχουμε τουρισμό και από Σεπτέμβριο θα έχουμε πίσω τις ζωές μας, είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.