Πρόβλεψη – «βόμβα» έκανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης για τεράστια αύξηση των κρουσμάτων στην χώρα μας. Όπως ανέφερε στα Παραπολιτικά 90,1 δεν αποκλείεται αρχές Μαρτίου τα κρούσματα να φτάνουν τις 2.500 στη χώρα.

Ειδικότερα ο κ. Νίκος Τζανάκης μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στους δημοσιογράφους, Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή εκτίμησε ότι τα κρούσματα την πρώτη εβδομάδα Μαρτίου θα είναι 2.500 και  θα υπάρξει αποκλιμάκωση μετά τα μέσα Μαρτίου.

Μάλιστα, συμπλήρωσε πως «είχα εκφράσει την ανησυχία μου για αύξηση κρουσμάτων στην Αττική».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Τζανάκη στα Παραπολιτικά 90,1:

«Εγώ και συνεργάτες μου τρέχουμε ένα μοντέλο από την αρχή της πανδημίας, έχουμε κάνει και μια σχετική δημοσίευση για το κύμα της Άνοιξης και μάλιστα στις 25 Ιανουαρίου άρχισα να λεω ότι αρχίζω να ανησυχώ για τα κρούσματα στην Αττική και σε άλλες περιοχές. Στις 30 Ιανουαρίου δημοσιοποίησα μια καμπύλη που έδειχνε σαφώς ότι ξεκινάει το τρίτο κύμα. Έχω δώσει στη δημοσιότητα συγκεκριμένο προβλεπτικό μοντέλο βραχυχρόνιας πρόβλεψης μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου όπου μιλάω για 2.500 κρούσματα στην καλή περίπτωση με lockdown», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

«Αυτό που λεω είναι προεξοφλημένο, τα μέτρα που θα πάρουμε τώρα θα αρχίσουν να εμφανίζουν επίδραση μετά από 15-20 μέρες συνεπώς αυτό που είπα έχει προεξοφληθεί για το επόμενο 20ημερο», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Το μοντέλο αυτή τη στιγμή μου δίνει μια τάση κορύφωσης από τις 5 με 10 έως τις 15 Μαρτίου και από εν συνεχεία θα αρχίσει η πορεία της αποκλιμάκωσης. Νομίζω ότι μετά τις 10 Μαρτίου μπορούμε να σκεφτόμαστε να επαναφέρουμε εν είδει ακορντεόν κάποια πράγματα πίσω», διευκρίνισε ο κ. Τζανάκης.

Ερωτηθείς αν πρέπει να ισχύσει το lockdown μέχρι τις 10 Μαρτίου, ο καθηγητής απάντησε: «Ακριβώς, όχι σε όλη τη χώρα στις κόκκινες περιοχές. Το lockdown μπορεί να συγκρατήσει τις τιμές, το μοντέλο μας δίνει περίπου 530 διασωληνωμένους μέχρι εκείνη την ημερομηνία όπως αυξάνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες και βεβαίως αν δεν τα είχαμε πάρει όλα αυτά και με βάση τα μεταλλαγμένα στελέχη τα σενάρια δεν θέλω να τα πω καν διότι το μοντέλο μας δίνει εφιαλτικούς αριθμούς τύπου Πορτογαλίας».

«Τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πανδημίας είναι απανωτά κύματα, άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα τα οποία θα αποσβένονται ή θα επανέρχονται με βάση τα μέτρα που παίρνουμε και με βάση το βασικό όπλο του εμβολιασμού. Όσο προχωράει ο εμβολιασμός τόσο αυτά τα κύματα θα χαμηλώνουν», δήλωσε επιπρόσθετα.