Υψηλό παραμένει το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Μπρα ντε φερ με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή,  ο καθηγητής αναλυτικής χημείας Νικόλας Θωμαϊδης.

Ο κ. Θωμαϊδης παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο την επόμενη εβδομάδα τα κρούσματα να κυμαίνονται από 3 έως 4 χιλιάδες.

 Εκτίμησε ότι οι διαδηλώσεις έχουν συντελέσει σημαντικά στην αύξηση των κρουσμάτων.

 Τόνισε τέλος ότι η Αττική βρίσκεται στο peak της πανδημίας του κοροναϊού.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Θωμαίδη στα Παραπολιτικά 90,1

 

Αναφορικα με το ιικό φορτίο των λυμάτων στην Αττική ο κ. Θωμαίδης ανέφερε: «Έχω αρχίσει να νοιώθω πολύ άσχημα όλο το διάστημα αυτό γιατί και εμείς καθημερινά αναλύοντας τα λύματα της Αττικής περιμένουμε να δούμε αν και εφόσον υπάρχει κάποια ύφεση, δυστυχώς δεν υπάρχει.  Είναι συνεχώς υψηλό το ιικό φορτίο στα λύματα.

Όσον αφορά τα κρούσματα εμείς προβλέπουμε την επόμενη εβδομάδα να συνεχίσουν αυτό τον υψηλό αριθμό. Μιλάμε μεταξύ 3.000 και 4.000 αρκεί να γίνονται τα τεστ που γίνονταν αυτές τις μέρες. Είναι σημαντικό να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ, πρέπει να αυξηθούν γιατί μόνο αν εντοπίσεις τον θετικό μπορείς να τον απομονώσεις και να αποτρέψεις περαιτέρω διάδοση. Από τη στιγμή που δεν μπορούμε αλλιώς να περιορίσουμε τον κόσμο και από τη στιγμή που δεν τηρεί πλέον τις υγειονομικές προφυλάξεις γιατί αν τηρούσαμε τις υγειονομικές προφυλάξεις, φορούσαμε μάσκα, κρατούσαμε τις αποστάσεις, είχαμε ανοιχτά παράθυρα και ήμασταν σε ανοιχτούς χώρους δεν θα είχαμε τέτοια διάδοση. 

Αυτή η περίοδος ήταν αναμενόμενο ότι θα δώσει ένα τρίτο κύμα διότι είναι κατεξοχήν η εποχή που υπάρχει μεγάλη διάδοση. Έχουμε έναν υπερμεταδοτικό ιό με τα νέα στελέχη, είναι η εποχή τέτοια και ο κόσμος δεν έχει ανοσία οπότε τι θα περιμέναμε να συμβεί αν δεν τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα.

Εκτιμώ ότι είμαστε στην κορυφή στην Αττική. Δεν αλλάζει προς τα πάνω, είχαμε βέβαια μια αύξηση  την προηγούμενη εβδομάδα η οποία όμως ήρθε οχι να διορθώσει μια μικρή μείωση των δύο προηγούμενων  ενδεχομένως ως αντίδραση στα μέτρα που είχανε ληφθεί τότε αλλά  μετά ήρθε πάλι η Τσικνοπέμπτη, οι διαδηλώσεις, η χαλάρωση οπότε υπήρξε αυτή η διόρθωση προς τα πάνω. Η αύξηση ήρθε μετά από την εβδομάδα των κινητοποιήσεων, των μεγάλων διαδηλώσεων, και της Τσικνοπέμπτης».

Ερωτηθείς πότε υπολογίζει την μείωση της καμπύλης στην Αττική απάντησε: «Αυτή τη στιγμή είναι συνεχώς υψηλά και δεν βλέπουμε κάποια ύφεση για να μπορουμε να πούμε ότι  σε 5-10 μέρες θα πρέπει να έρθει και μείωση στα κρούσματα. Σε όλη την Ελλάδα το ιικό φορτίο έχει αυξηθεί, στην Κρήτη παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη αύξηση στα λύματα κι αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες εβδομάδες εκεί θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή επιτήρηση με τεστ για να δούνε τα θετικά κρούσματα, το ίδιο θα πρέπει να συμβεί σε όλες τις περιοχές.

Η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα στην Αττική την προηγούμενη εβδομάδα ήταν της τάξης του 87%, αυτή την εβδομάδα  παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα που έκλεισε η προηγούμενη εβδομάδα.  Το 87% αύξηση στα λύματα δεν σημαίνει 87% αύξηση στα κρούσματα είναι μικρότερο γιατί εμείς βλέπουμε και ασυμπτωματικούς, βλέπουμε και αυτούς που είναι ολιγοσυμπτωματικούς που δεν θα πάνε να κάνουνε τεστ.

Αυτή είναι η περίοδος που υπάρχει το peak  στην Αττική».

Ερωτηθείς αν η Αττική είναι σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που βρέθηκε η Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο επεσήμανε: Έχουμε μεγαλύτερο ιικό φορτίο αλλά επειδή έχουνε επικρατήσει άλλα στελέχη δεν είναι ακριβώς ίδια εικόνα όμως έχουμε υψηλότερο ιικό φορτίο από τη Θεσσαλονίκη του Νοεμβρίου. Το βρετανικό στέλεχος έχει μια διαφορετική συμπεριφορά αυξάνει πάρα πολύ το ιικό φορτίο ανά άτομο και αυτός είναι ένας δεύτερος λόγος που υπάρχει μεγαλύτερη μετάδοση».