Η νέα έξαρση των κρουσμάτων στην Ελλάδα έχει κινητοποιήσει από νωρίς τις αρχές, προκειμένου να εξαλειφθεί η πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης του ιού. Κομβικό θα είναι το επόμενο διάστημα, προκειμένου να υπάρξει αναχαίτιση του νέου κύματος που διαφαίνεται να έρχεται. 

Στην ίδια λογική, τον κώδωνα του κινδύνουν έχουν κρούσει οι λοιμωξιολόγοι, με την περαιτέρω αυστηροποίηση των ήδη υπαρχόντων υγειονομικών μέτρων να αποτελεί «ντιμπέιτ« μεταξύ των ειδικών. Αρκετοί ζητούν μάλιστα και ολικό lockdown στη χώρα προς επίρρωση του ιικού φορτίου.

Το ενδεχόμενο για «λουκέτο» μετά τις 18.00

Στις συζητήσεις των ειδικών περιλαμβάνεται η αυστηροποίηση  της απαγόρευσης κυκλοφορίας, με την Αττική να γυρίζει την ώρα απαγόρευσης στις 18.00, ώρα που ισχύει για κάθε περιοχή που είναι «κόκκινη», δηλαδή σε υψηλό επιδημιολογικό συναγερμό. Τα καταστήματα θα κλείνουν στις 17:00. 

«Ίσως να χρειαστεί να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο» δήλωσε το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Σύμφωνα όμως με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε αυτό το μέτρο για την Αττική με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αφήνοντας όμως «παράθυρο» πως αν η κατάσταση χειροτερέψει, είναι η μόνη επιλογή το ολικό lockdown.

Χρυσοχοΐδης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6

Ανοιχτό το ενδεχόμενο η απαγόρευση κυκλοφορίας να αρχίζει από τις 6 το απόγευμα άφησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, λέγοντας «είναι κάτι που θα το δούμε».

Ερωτηθείς εξάλλου για το αν θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ ένα γενικό αυστηρό απαγορευτικό για δύο εβδομάδες, ο κ. Χρυσοχοΐδης προειδοποίησε ότι βρισκόμαστε  σε πολύ κρίσιμο σημείο καμπής, όλα τα δεδομένα θα τεθούν υπόψιν των λοιμωξιολόγων, και ανάλογα θα ληφθούν αποφάσεις. «Ίσως να χρειαστεί να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο» δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας παράλληλα ότι η Αχαΐα, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας, είναι σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

«Πρέπει να προλάβουμε κάποια πράγματα πριν διολισθήσουμε σε δύσκολες καταστάσεις» τόνισε ο υπουργός. «Έχουμε ρίξει το μεγάλο βάρος στο βραδύ. Οι ελεγκτικές αρχές έχουν κουραστεί. Χθες υπήρξε μια δραστηριότητα να εξαφανιστεί το θέμα των όρθιων έξω από τα μαγαζιά» σημείωσε. 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιβεβαίωσε ότι αύριο Πέμπτη θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Κικίλιας: Εφόσον κριθεί αναγκαίο θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα 

«Σίγουρα τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά» τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για λήψη περισσότερων μέτρων, αν το κρίνει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων αναγκαίο. 

«Ορθώς λαμβάνονται μέτρα για να πάρει ανάσα η οικονομία, αλλά για το υπουργείο Υγείας προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής» τόνισε σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων, έστω και με click in shop και click away στο λιανεμπόριο την τελευταία εβδομάδα.

«Καμπανάκι» Τσιόδρα: Αναμένονται 7.000-8.000 κρούσματα εβδομαδιαίως 

Η Αττική είναι μία περιοχή η οποία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σε όλο το Λεκανοπέδιο παρατηρείται αυτό το χρονικό διάστημα μεγάλη αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού SARS – COV 2. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, με ιδιαίτερη έμφαση ο Σωτήρης Τσιόδρας. Μάλιστα, προχώρησε στην εκτίμηση ότι θα έχουμε ανά εβδομάδα 7.000 με 8.000 κρούσματα , δείχνοντας τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην Αττική. «Εκτιμούμε ότι τα νέα κρούσματα 7.000 με 8.000 την εβδομάδα», είπε χαρακτηρστικά.

Ο κ.Τσιόδρας ανέφερε ακόμη χαρακτηριστικά ότι χρειάζονται δέκα ημέρες για να δούμε την κυκλοφορία του νέου κοροναϊού από τις νεότερες ηλικίες στις μεγαλύτερες, γεγονός το οποίο τότε θα μας δείξει επίσης την ενδεχόμενη αύξηση σε απλές νοσηλείες και σε διασωληνώσεις, ενώ επεσήμανε ακόμη ότι δείκτης θετικότητας πάνω από το 1% αποτελεί «καμπανάκι».

Εξαδάκτυλος: Τα σχολεία πρέπει να ξανακλείσουν άμεσα 

Eίναι σαφές ότι η δραστηριότητες που ξεκίνησαν από τις 11/1 και μετά άφησαν αποτύπωμα που δεν φέρουν αμφισβήτηση, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε το Αγίου Βαλεντίνου για να ληφθούν μέτρα, είπε μιλώντας στο MEGA. Θα πρέπει να επιστρέψουμε στην τηλεκπαίδευση το συντομότερο και να δούμε τι άλλο θα απαιτηθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού.

Στο διάστημα 14/12 με 2/1 το click away σε συνδυασμό με κομμωτήρια, κυνήγι και ψάρεμα απέδειξαν ότι δεν επιδείνωσαν την πορεία της πανδημίας, σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο. Ο ίδιος χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι δεν εμβολιάζονται υγειονομικοί, δεδομένου ότι διαχειριζόμαστε τη μεγάλη επιθυμία των ανθρώπων που βρίσκονται εκτός νοσοκομείων, όπου αναζητούν αγωνιωδώς τρόπο για να εμβολιαστούν.

Σύψας: Aυστηρά μέτρα τώρα

Ο καθηγητής, Νίκος Σύψας, επισήμανε πως ο κοροναϊός επελαύνει, καθιστώντας δύσκολη την ισορροπία ανάμεσα σε υγεία και οικονομία, με αποτέλεσμα να κρίνει απαραίτητη την άμεση και ακαριαία λήψη «έντονων μέτρων». Υποστήριξε πως στο «κόκκινο» βρίσκονται ήδη η Αττική, η Θεσσαλονίκη (όπου μεταβαίνουν εκτάκτως αύριο, Πέμπτη, οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νίκος Χαρδαλιάς) και η Πάτρα. Σημείωσε, μάλιστα, πως ειδικά σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη είναι ανάγκη να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα.