Στη λύση του «ακορντεόν» με αυστηροποίηση και χαλάρωση των μέτρων οδηγείται η κυβέρνηση που χαρακτήρισε «κόκκινη» την Αττική και σειρά άλλων περιοχών. Ο συνδυασμός της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων αλλά και των αυξανόμενων εισαγωγών στα νοσοκομεία, οδήγησαν τους εμπειρογνώμονες στο συμπέρασμα ότι αν δεν ληφθούν τώρα αναγκαία μέτρα, τότε θα έχουμε σαφές πισωγύρισμα τύπου Νοεμβρίου, κάτι που θα ακυρώσει τη προσπάθεια τριών μηνών lockdown και θα επιβαρύνει δραματικά το ΕΣΥ.

Η ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας και ο σχεδόν διπλασιασμός των θετικών κρουσμάτων έφεραν την Αττική σε κόκκινο συναγερμό με την χώρα να χωρίζεται και πάλι σε δυο ζώνες υγειονομικού κινδύνου.

Τα βλέμματα από τη Βόρεια Ελλάδα στρέφονται τώρα στην Αττική η οποία πλέον βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη αυξημένου κινδύνου.

Αυτή ήταν η εικόνα στην Ερμού το πρωί του Σαββάτου μετά την επιστροφή του click away στο λιανικό εμπόριο καθολικά σε όλη τη χώρα, ενώ σε ισχύ τίθεται και το σύστημα με ραντεβού για αγορές εντός καταστήματος για ρούχα, παπούτσια και βιβλία.

Κομμωτήρια και λοιπές υπηρεσίες περιποίησης θα συνεχίζουν να λειτουργούν αποκλειστικά με ραντεβού.

Από Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων με εξαίρεση την Αττική και όλες τις κόκκινες περιοχές, οπότε θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια. Σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι πέντε το πρωί.

Στην Αττική από σήμερα η αγορά ενδυμάτων, υποδημάτων και βιβλίων θα γίνεται μόνο με ραντεβού στο κατάστημα και μήνυμα στο 13033 με τον αριθμό 2. Οι έμποροι είναι εμφανώς προβληματισμένοι και φοβισμένοι ότι δε θα καταφέρουν να βγάλουν το χειμώνα.

Στη Θεσσαλονίκη, η κίνηση συνεχίζεται και τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά. Τα κρούσματα χθες ήταν μόλις 58, ενώ το ιικό φορτίο δείχνει ότι η περιοχή βρίσκεται σε πράσινο επίπεδο. Οι ουρές εξακολουθούν να σχηματίζονται έξω από τα μαγαζιά με τους καταναλωτές να τηρούν τα μέτρα.

Στην Πάτρα, οι έλεγχοι είναι πολύ αυστηροί από την πλευρά της αστυνομίας και εντατικοποιούνται με το πέρασμα της ώρας, οπότε και ξεκινάει η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 6 το απόγευμα.