Μπορεί ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας να είναι μικρότερος από τον αναμενόμενο – παρά τις ανησυχίες για το άνοιγμα του τουρισμού – αλλά, όπως φαίνεται από τα επιδημιολογικά στοιχεία, τη ζημιά τους την έκαναν, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα.

Γενικότερα, η εγχώρια διασπορά του ιού είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή, καθώς τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν σταθερά σε διψήφιο αριθμό και οι πολίτες αντιμετωπίζουν με κάποια χαλαρότητα τα μέτρα προστασίας.

Αυτό βέβαια αφήνει την Ελλάδα εκτεθειμένη σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα του ιού, τη στιγμή που πολλές χώρες του πλανήτη γνωρίζουν αναζωπύρωση της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε σε αυστηροποίηση των μέτρων για επισκέπτες στην Ελλάδα από Ρουμανία και Βουλγαρία καθώς όπως ανακοίνωσε όσοι φτάνουν με αεροπλάνο από τις δύο χώρες αυτές θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν μαζί τους αρνητικό τεστ κοροναϊού.

Παράλληλα, εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων προστασίας αποφάσισε το υπουργείο Υγείας, ενώ σε εγκύκλιο του υπουργείο Υγείας, επισημαίνεται ότι οι μάσκες ασπίδας θα πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά και κάποιες που δεν καλύπτουν ολόκληρο το πρόσωπο, θα αποκλειστούν, σε ότι αφορά στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Χαράλαμπος Γώγος

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν οι κ.κ. Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, και Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας, αναφορικά με την πορεία του κοροναϊού στη χώρα καθώς και τι πρέπει να προσέχουμε στις διακοπές μας.

«Είναι αλήθεια ότι μετά τη μεγάλη ύφεση που υπήρξε στη χώρα μας, και την αραίωση της ενημέρωσης, και εμείς αραιώσαμε στις τηλεοράσεις, και τα ΜΜΕ χαλάρωσαν, ο κόσμος πήρε μήνυμα ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί πολύ. Παρά το ότι οι οδηγίες υπήρχαν από την αρχή», σημείωσε ο κ. Γώγος, τονίζοντας ότι «το μήνυμα τώρα είναι σαφές ότι η μάσκα στους κλειστούς χώρους χρειάζεται.

Στον ΠΟΥ υπήρχε μία σύγχυση, ότι η μάσκα δεν ήταν απαραίτητη στην αρχή. Είχαμε όμως το lockdown, οπότε ο κόσμος κρατούσε αποστάσεις, και υπήρχε και έλλειψη μασκών στα νοσοκομεία που είχαν τεράστια ανάγκη σε παγκόσμια κλίμακα. Στη συνέχεια οι οδηγίες άλλαξαν, ο κόσμος βγήκε έξω, και μπήκε η οδηγία της μάσκας σε κλειστούς χώρους, ειδικά σε μέρη που υπήρχε συνωστισμός».

Τι πρέπει να προσέξουμε στις διακοπές

Αναφερόμενος στο θέμα των διακοπών και το τι θα πρέπει να προσέχουμε, ο κ. Κούβελας είπε ότι «δεν κινδυνεύουν οι νέοι. Αυτό που θα συμβούλευα τον γιο μου θα ήταν να προσέξει αν πάει διακοπές. Τα υποκείμενα νοσήματα πολλές φορές δεν είναι γνωστά. Θα τον συμβούλευα να ακολουθεί όλα τα προφανή μέτρα που ακολουθούμε όλοι, τα θέματα ατομικής καθαριότητας. Συμφωνώ με τον κ. Γώγο ότι σε μεγάλο συνωστισμό οφείλουμε να φοράμε μάσκα. Και δεν πρέπει να συνωστιζόμαστε. Δεν χρειάζεται να αγκαλιαζόμαστε με όλους. Αυτό που θα με απασχολούσε είναι αν ο γιος μου βρισκόταν σε περιοχή με πολλά κρούσματα, θα απέφευγα να συναντήσει τον 90χρονο πατέρα μου όταν γυρνούσε».

«Όλοι μπορούν να πάνε διακοπές. Και όλοι μπορούν να επιλέξουν το κατάλυμα που θα πάνε. Η τήρηση των μέτρων εκεί είναι βασική. Χρειάζεται προφύλαξη σε περιοχές που υπάρχει συνωστισμός κρουσμάτων. Καλό είναι να έχουμε και ένα μπουκαλάκι αντισηπτικού. Γυρίζοντας μπορούμε να είμαστε προσεχτικοί απέναντι σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας», είπε στο ίδιο θέμα ο κ. Γώγος.

Σύψας: Μεγάλη ανησυχία για Αττική και Θεσσαλονίκη

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA μίλησε ο καθηγητής λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας, για τα νέα υγειονομικά δεδομένα και τις αλλαγές στις οδηγίες των ειδικών για τη χρήση μάσκας.

«Φαίνεται ότι συνολικά ελέγχουμε την κατάσταση όσον αφορά τα εισαγόμενα κρούσματα. Υπάρχει όμως μεγάλη ανησυχία για τα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε διασπορά του ιού στην κοινότητα» είπε.

Για τα φαινόμενα συνωστισμού, τόνισε ότι ενώ ο ιός μεταδίδεται από ένα μολυσμένο άτομο σε δυο ή σε τρία, όταν μαζευόμαστε σε έναν κλειστό χώρο έχουμε το φαινόμενο της υπερμετάδοσης όπου ένα άτομο μπορεί να τον μεταδώσει σε 100 άτομα.

Για τη χρήση μάσκας υποστήριξε πως η λεγόμενη «ασπίδα» λειτουργεί συμπληρωματικά της μάσκας, η οποία προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και είναι πιο αποτελεσματική.

Το χειρότερο δυνατό σενάριο, σύμφωνα με τον κ. Σύψα, είναι ένα δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι. Εκτιμά ότι δε θα συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς σαν χώρα τα πηγαίνουμε πολύ καλά.

Όσον αφορά τους ηλικιωμένους, υπενθύμισε πως η ανεύθυνη συμπεριφορά νέων ανθρώπων πλήττει τους ηλικιωμένους. Το ευτυχές, όπως είπε, είναι ότι άτομα ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένοι προφυλάσσονται.

«Προφυλαχτείτε, μείνετε μακριά, κρατάτε τις αποστάσεις» ήταν το μήνυμά του.

Μαγιορκίνης: Έχουμε καταφέρει να παρατείνουμε την έλευση του δεύτερου κύματος

Για την εξέλιξης της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα αναφέρθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι προφανές ότι σε σχέση με άλλες βαλκανικές και ευρωπαϊκές χώρες είχαμε ένα ηπιότερο πρώτο κύμα, αλλά συγχρόνως έχουμε καταφέρει να παρατείνουμε και την έλευση του δεύτερου κύματος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όλες οι βαλκανικές χώρες αυτή τη στιγμή βιώνουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας».

Την ίδια ώρα, αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε: «Η αύξηση που είδαμε μέσα στον Ιούλιο ήταν αργή, αλλά αυτό δεν είναι λόγος εφησυχασμού. Πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε ότι κάναμε».

«Ο κόσμος έχει αρχίσει πάλι και παίρνει το μήνυμα, αφού οι περισσότεροι πλέον φορούν μάσκες σε σύγκριση με πριν από 15 ημέρες», υπογράμμισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του έγινε για το εάν παρατηρείται χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας. «Νομίζω έχουμε περιθώρια βελτίωσης. Ενόψει του καλοκαιριού θα πρέπει να ακολουθούμε την ίδια τακτική», σχολίασε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.

Τέλος, αναφορικά με τα πανηγύρια του Αυγούστου για το εάν αυτά μπορέσουν να πραγματοποιηθούν, ο κ. Μαγιορκίνης σχολίασε πως η επιτροπή δεν αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για τη διεξαγωγή τους καθώς, όπως είπε, σε αυτά συμμετέχουν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και πρέπει να αποφύγουν στον συγχρωτισμό σε κάθε περίπτωση.

31 νέα κρούσματα το Σάββατο – 11 εισαγόμενα

Τριάντα ένα νέα κρούσματα κοροναϊού ανακοίνωσε σήμερα η Ελλάδα, με τα 11 από αυτά να είναι εισαγόμενα. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.166.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν:

οκτώ (8) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

εννέα (9) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής.

τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,

δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,

ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου,

ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου,

δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Σάμου.



Εκ των συνολικών κρουσμάτων το 54.6% αφορά άνδρες, ενώ 1.166 (28.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.095 (50.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.



Ακόμα, 10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (20.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 201 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη: