Για τρίτη συνεχή μέρα παρατηρείται πτώση των κρουσμάτων, και μάλιστα αυτή τη φορά κατακόρυφη, με μόλις 1.388 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο. Σημειώνεται, λοιπόν, ότι γίνεται πραγματικότητα αυτό που οι ειδικοί προβλέπουν εδώ και μέρες: υπάρχει σαφής πτώση των κρουσμάτων, καθώς ξεκινούν να δείχνουν τα αποτελέσματα τους τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του μήνα.

Αυτό που τώρα αναμένουμε, για να υπάρξει χαλάρωση του lockdown, είναι η πτώση των ημερήσιων κρουσμάτων κάτω από τον κρίσιμο αριθμό των 500 αλλά και η διαθεσιμότητα των ΜΕΘ που πρέπει να αγγίξει ποσοστά 40%.

Το ΕΣΥ πρέπει να έχει τον απαραίτητο χρόνο να αντιμετωπίσει με τον ορθότερο τρόπο τους νοσούντες, αλλά και να προετοιμαστεί για τρίτο κύμα που αναμένουμε μετά τα Χριστούγεννα όπως προειδοποιούν οι ειδικοί. Οι 549 διασωληνωμένοι που σημειώθηκαν τη Δευτέρα, δημιουργούν εικόνα κατάρρευσης του ΕΣΥ, εικόνα που πρόκειται να αλλάξει από τα τέλη της παρούσης εβδομάδας, όπως οι ίδιοι πιστοποιούν.


Με το ενδεχόμενο τα Λύκεια όλης της χώρας να ανοίξουν πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων να αποκλείεται επί του παρόντος, πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του parapolitika.gr διαβεβαιώνουν ότι τα Δημοτικά σχολεία όλης της χώρας θα επανεκκινήσουν στις 7 Δεκεμβρίου, αλλά μόνον υπό την προϋπόθεση της πολύ σοβαρής μείωσης των ημερησίων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στη χώρα μας.

Μάλιστα, το σχετικό «όριο ασφαλείας» για την επανεκκίνηση των Δημοτικών σχολείων όλης της χώρας προσδιορίζεται από την κυβέρνηση, την επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στα 500 – 600 ημερήσια κρούσματα το πολύ, σε όλη τη χώρα.

Οι ίδιες πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του parapolitika.gr διαβεβαιώνουν επίσης ότι προβληματισμός επικρατεί ακόμη και σήμερα στα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια και τους ειδικούς επιστήμονες, σχετικά με το ενδεχόμενο να επανεκκινήσουν επίσης τα Γυμνάσια όλης της χώρας, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ακόμη ανοιχτά.

Τον Ιούνιο η επιστροφή στην κανονικότητα

Να παραταθεί μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου το lockdown πρότεινε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι τα κρούσματα σταθεροποιούνται και έτσι να βγούμε συντονισμένα και συντεταγμένα.

Εκτίμησε δε ότι και με τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού μέχρι το Μάρτιο θα έχουμε δει πολύ μεγάλη αλλαγή στο σύστημα υγείας αφότου αρχίσει ο πληθυσμός να εμβολιάζεται με βάση το πλάνο που υπάρχει. «Τον Ιούνιο, ίσως και το Μάιο, τα πράγματα θα είναι σχεδόν κανονικότητα, θα γυρίσουμε στην κανονικότητα» προέβλεψε, λέγοντας μάλιστα ότι ο ίδιος θα προγραμματίσει διακοπές.

Για το τρίτο κύμα ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι κάτι εξωγενές, είναι αποτέλεσμα συμπεριφορών. Συντονισμένα η Ευρώπη αποφάσισε να πάει σε χαλαρά μέτρα. Ελπίζω ο επόμενος συντονισμός στην Ευρώπη να γίνει με πιο σοβαρά κριτήρια και να είναι με πιο αυστηρά μέτρα απ’ ότι ο προηγούμενος» είπε.

«Όπως είχαμε σοκ εγκλεισμού χρειαζόμαστε ένα σοκ έξω απ’ αυτό» υπογράμμισε ακόμα ο κ. Δερμιτζάκης. «Επιμένω στο άνοιγμα, προσπαθούμε να κάνουμε μικροδιαχείριση, και δεν δουλεύει, γιατί είναι πολύ δύσκολο για τους πολίτες να την εφαρμόσουν γιατί υπάρχει απογοήτευση, κόπωση κλπ. Ο κόσμος λειτουργεί καλύτερα με θετικά κίνητρα παρά με τιμωρία» σημείωσε.

«Το σύστημα υγείας όσο μειώνονται τα κρούσματα σε ορίζοντα περίπου 2 με 3 εβδομάδες αργότερα θα μας δίνει χαμηλότερους αριθμούς. Αν το σύστημα υγείας μπορεί να αντέξει το σημερινό, έστω και με τρομερή πίεση, μπορεί να αντέξει και με μικρότερη πίεση» εξήγησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς για το τρίτο κύμα του «αόρατου εχθρού»

Τον κώδωνα του κινδύνου για ένα νέο τρίτο κύμα κοροναϊού χτυπά κορυφαίο στέλεχος του ΠΟΥ, επιρρίπτοντας σοβαρές ευθύνες σε κυβερνήσεις ότι έχασαν χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα στοιχεία για την πανδημικά δείχνουν και την σφοδρότητα με την οποία εξελίσσεται και μεταδίδεται ο κοροναϊός παγκοσμίως.Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος, από τις 22 Ιανουαρίου μέχρι και τις 31 Μαΐου, είχαμε 939.593 μολύνσεις, ενώ 382.773 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας του Covid-19.

Τα νούμερα εκτοξεύονται κατά το δεύτερο κύμα, καθώς από την αρχή του καλοκαιρού έως σήμερα έχουμε 58.197.787 ανθρώπους που νόσησαν από κοροναϊό ενώ 1.003.352 έχασαν τη ζωή τους.Τα μέτρα κατά του κοροναϊού μπορεί να αποδώσουν και να δούμε μείωση στα κρούσματα, όμως οι ειδικοί περιμένουν και νέο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Το τρίτο κύμα του κοροναϊού αναμένεται μετά τις γιορτές και σύμφωνα με τους ειδικούς θα είναι επίσης σφοδρό. Οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι η πανδημία θα εκλεχθεί, αφού εμβολιαστεί τουλάχιστον το 50% του πληθυσμού, κατά που αναμένεται να συμβεί σε 6 μήνες από την στιγμή που θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.


«Δεν φτάνει κανένα σύστημα Υγείας. Εκείνοι που δεν τήρησαν τα μέτρα, μας έχουν φέρει στη θέση να προστατεύσουμε όσους κινδυνεύουν. Σύνεση από όλους, σοβαρότητα, συναίσθηση του πόσο σημαντική είναι η ζωή. Με βάση τα δεδομένα και τους δείκτες, είναι αυταπόδεικτο ότι δεν θα γίνει το άνοιγμα στο τέλος του μήνα. Όλα θα προσμετρηθούν. Η κουβέντα για άνοιγμα είναι ανεδαφική αυτή τη στιγμή. Πρέπει να πέσουν τα κρούσματα και να πάρει ανάσα το σύστημα Υγείας. Αυτές είναι οι παράμετροι για να αρχίσουμε σταδιακά να επανερχόμαστε σε μία μερική κανονικότητα.»

«Για τα εμβόλια, θα τα έχουμε όταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί τα εγκρίνουν με ασφάλεια. Όταν θα τα δουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, θα τα δουν και οι Έλληνες. Είναι πανευρωπαϊκό πρόγραμμα.»

«Στα εμβόλια γίνονται πολύ αυστηροί έλεγχοι. Όλα τα εμβόλια που θα εγκριθούν, θα είναι ασφαλή. Δεύτερον, η σωστή ενημέρωση, η διαφάνεια δείχνουν τον δρόμο. Θα πάω σε εμβολιαστικό κέντρο στην Αθήνα να εμβολιαστώ μαζί με τον κόσμο».


Χαρδαλιάς: Όσο πιο πιστά τηρούνται τα μέτρα τόσο καλύτερα αποδίδουν

Η απόφαση της κυβέρνησης για την άρση των μέτρων και πώς θα πραγματοποιηθεί θα βασιστεί αποκλειστικά και μόνο στα επιδημιολογικά δεδομένα, στην εξέλιξη αυτού του δεύτερου κύματος της πανδημίας και στις εισηγήσεις των ειδικών, τόνισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κατέστησε σαφές πως μοναδική προτεραιότητα για την κυβέρνηση παραμένει η διαφύλαξη και προστασία της ανθρώπινης ζωής και σημείωσε πως η εφαρμογή των μέτρων αποτελεί για τον καθένα από εμάς το απόλυτο καθημερινό στοίχημα ζωής.

Αυτή τη στιγμή η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει μια σχετική σταθεροποίηση, επισήμανε.

Σε αυτό το πλαίσιο, έστειλε το μήνυμα πως όσο πιο πιστά τηρούνται τα μέτρα τόσο καλύτερα αποδίδουν και τόνισε πως δεν είναι στιγμή παρά την κόπωση για τις όποιες δικαιολογίες, για τις όποιες εκπτώσεις στην τήρηση των μέτρων.

Mήνυμα ελπίδας από το Βόλο - 16 εξιτήρια σε βαριά ασθενείς με κοροναϊό

Μήνυμα ελπίδας ήταν το σημερινό μήνυμα από το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου, την ίδια μέρα που στήθηκαν στρατιωτικές σκηνές ώστε να λειτουργήσουν ως εξεταστήρια πιθανών κρουσμάτων του ιού και που εκκενώθηκε η καρδιολογική κλινική του ιδρύματος για να μετατραπεί σε κλινική covid-19.

Μετά από καιρό μαζικά εξιτήρια ασθενών

Ήταν η πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό που μέσα σε μία ημέρα, τόσοι πολλοί άνθρωποι κατάφεραν να βγουν νικητές από τη μάχη εναντίον του ιού και αποτελεί ρεκόρ για το Νοσοκομείο. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι γιατροί, ο αγώνας δεν τελείωσε, η πίεση που ασκείται στο «Αχιλλοπούλειο» είναι ακόμη μεγάλη, και για τον λόγο αυτό σήμερα στήθηκαν τρεις μεγάλες νοσοκομειακές σκηνές εκστρατείας της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

Στις σκηνές αυτές θα γίνεται η λήψη επιχρισμάτων από τους πολίτες που επιθυμούν να κάνουν μοριακά τεστ κορωνοϊού, ώστε να αποσυμφορηθούν χώροι του νοσοκομείου και να περιοριστεί η αναμονή τους κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες.


Ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση εθελοντών

Στο μεταξύ, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας ολοκλήρωσε την κατάρτιση του καταλόγου εθελοντών ελεύθερων επαγγελματιών γιατρών που επιθυμούν να συνδράμουν τους συναδέλφους τους νοσοκομειακούς ιατρούς.

Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει 18 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων εκ των οποίων οι υπόλοιποι 17 επιθυμούν να βοηθήσουν επικουρικά και χωρίς αμοιβή στη νοσηλεία των ασθενών με κορωνοϊό στο «Aχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου.