«Η συγκέντρωση του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης είναι δραματικά αυξανόμενη όχι όμως με την ίδια ένταση που βλέπαμε στα τέλη Οκτωβρίου», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάνναου.

Ο κ. Παπαιωάννου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο την επόμενη εβδομάδα να υπάρξει επιπεδοποίηση των λυμάτων.

Ακόμη σημείωσε πως «τα Δημοτικά δεν είναι εστία μόλυνσης» ανέφερε ωστόσο πως «θα μπορούσαν να κλείσουν για 10 με 15 ημέρες».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Παπαϊωάννου στα Παραπολιτικά 90,1:

Για το δείκτη συγκέντρωσης του ιού στα λύματα, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε: «Η συγκέντρωση του ιού στα λύματα στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει να είναι δραματικά αυξανόμενη όχι όμως με την ίδια ένταση που βλέπαμε προς τα τέλη Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι επειδή οι μετρήσεις αυτές αντιστοιχούν πάντα στην επιδημιολογική εικόνα των τριών-τεσσάρων ημερών άρα είναι αυτονόητο ότι θα έχουμε αύξηση για τις επόμενες κάποιες μέρες, θα αρχίσουμε όμως να βλέπουμε πιθανή επιπεδοποίηση την άλλη εβδομάδα γιατι η Θεσσαλονίκη μπήκε μια εβδομάδα πριν σε καραντίνα από ότι μπήκε η υπόλοιπη Ελλάδα».

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση η Θεσσαλονίκη να βγει από το lockdown στις 30 Νοεμβρίου, ο Πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε: «Εάν ακολουθήσουμε τα μέτρα, ναι έχουμε ελπίδες».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα πρέπει να κλείσουν τα Δημοτικά σχολεία, ανέφερε: «Αν δούμε ότι δεν μειώνεται ο κυκλοφοριακός φόρτος θα μπορούσαν και 10-15 μέρες να κλείσουν αν και έχει αποδειχθεί ότι τα Δημοτικά δεν είναι εστίες ιδιαίτερης μετάδοσης και μπορεί να ελεγχθεί η όλη κατάσταση σε συνδυασμό με τα γενικότερα μέτρα. Όμως τα μέτρα αυτά που πάρθηκαν είναι όχι απλώς προς τη σωστή κατεύθυνση, εγώ θα έλεγα το 21:00 θα μπορούσε να είναι και νωρίτερα αλλά πρέπει αυτά τα μέτρα να κρατηθούν από όλους μας στο έπακρο».