«Σε σταθερή αποκλιμάκωση το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο πρύτανης του ΑΠΘ Νικόλας Παπαϊωάννου.

Ο κ. Παπαϊωάννου εκτίμησε πως αν συνεχιστεί η πτωτική πορεία σύντομα θα υπάρξει και μείωση των κρουσμάτων.

Παράλληλα ζήτησε να εμβολιαστούν οι πολίτες και να φορούν μάσκα.

Για τη φύλαξη των Πανεπιστημίων, ο πρύτανης του ΑΠΘ επισήμανε ότι οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται, ενώ για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια άφησε να εννοηθεί ότι καλά γίνεται.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νικόλα Παπαϊωάννου στα Παραπολιτικά 90,1:

Για την εικόνα της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, ο πρύτανης ΑΠΘ ανέφερε: «Η Θεσσαλονίκη πάει καλά. Στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης βρισκόμαστε σε σταθερή όχι οριζοντίωση, αποκλιμάκωση. Είμαστε σε μια σταθερή αποκλιμάκωση, είμαστε σε μια πτωτική τάση, και είμαστε πολύ κοντά στο να ξαναμπούμε πάλι στο πράσινο. Που με βάση τις μετρήσεις μας και το ιστόγραμμά μας πράσινο σημαίνει ότι θα πέσουμε κάτω από 100 στα Θετικοποιημένα κρούσματα τα οποία ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ».

«Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε, δεν είναι μια έκφραση η οποία λέγεται έτσι για να λέγεται γιατί το γύρισμα μπορεί να γίνει πάρα πολύ εύκολα. Έχουμε αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών, έχουμε καλό καιρό από εμάς χρειάζονται απλά πράγματα μάσκα και οι πολύ συμβατικές διαδικασίες σε σχέση με τις απολυμάνσεις και τα λοιπά. Είμαστε καλά, θα πάμε καλύτερα με τη δική μας συμβολή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση και σύντομα θα είμαστε και στο πράσινο και αυτό δεν φαίνεται μόνο στη Θεσσαλονίκη, διαπιστώνεται και στη μεγαλύτερη έκταση της χώρας. Κάθε Τρίτη το εθνικό δίκτυο το οποίο δίνει τα αποτελέσματα στον ΕΟΔΥ και ανακοινώνει πέρα από κάποιες περιοχές οι οποίες για κάποιους τοπικούς λόγους εκφεύγουν λίγο των καλών νούμερων όλοι οι άλλοι βρισκόμαστε σε μια πολύ καλή εικόνα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε: «Όταν ψηφίζεται ένας νόμος πρέπει και να εφαρμόζεται. Κανείς δεν ήθελε αυτούς τους Ο.Π.Π.Ι στα πανεπιστήμια όμως αυτές οι αγκυλώσεις των δεκαετιών δημιουργούν μερικές φορές κάποιες εκρηκτικές καταστάσεις οι οποίες δεν συνάδουν με το δημόσιο πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα».

Ερωτηθείς πως αντιμετωπίζει τη συζήτηση για το αν θα πρέπει να ισχύσει από φέτος το μέτρο της βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια, απάντησε: «Είναι προφανές ότι κανένας εξ ημών και κανένας από τους πολίτες δεν θέλει ένα παιδί με 2 και με 3 μόνο και μόνο για να έχει την ιδιότητα του φοιτητή να μπει στο πανεπιστήμιο. Άρα η ελάχιστη βάση τον μέτρια προετοιμασμένο μαθητή δεν τον επηρεάζει».