Οι λέξεις «θα γίνει έδρα ελλιµενισµού», που χρησιµοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και οι ακόµα πιο επιβεβαιωτικές του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Ποµπέο, «θα ελλιµενισθεί µόνιµα στη Σούδα», τις οποίες αµφότεροι χρησιµοποίησαν για να περιγράψουν την κοινή απόφαση πως η νεότερη πλωτή βάση επιχειρήσεων -το τεράστιο σκάφος USS «Hershel “Woody” Williams» (T-ESB-4) των ΗΠΑ, εδρεύει πλέον µονίµως στον Ναύσταθµο της Σούδας, αποτελούν την κορωνίδα των εξαγγελιών των δύο ανδρών για την περαιτέρω αναβάθµιση των ελληνοαµερικανικών στρατιωτικών σχέσεων.

Τώρα, µετά την αναβάθµισή της, η βάση της Κρήτης θα λειτουργεί πλέον και ως δεύτερος κανονικός ναύσταθµος, µετά από αυτόν της Σαλαµίνας -όπως προκύπτει από τη Νέα ∆οµή ∆υνάµεων των ελληνικών Ενόπλων ∆υνάµεων, που πέρασε από την αρµόδια επιτροπή της Βουλής-, από όπου θα επιχειρεί µία µικτή Μοίρα µε σκάφη επιφανείας και υποβρύχια διαφόρων τύπων του Στόλου, όπως κατ’ αποκλειστικότητα είχαν παρουσιάσει τα «Π» στις 5 Σεπτεµβρίου. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται και η βοήθεια των Αµερικανών στη δηµιουργία εγκαταστάσεων για το προσωπικό του σκάφους, αλλά και αποθήκες πυροµαχικών, καυσίµων, επισκευαστικά συνεργεία κ.λπ., που βεβαίως θα χρησιµοποιούνται και από τους Έλληνες.

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ

Στο σηµείο αυτό αξίζει να σηµειωθεί ότι η νέα, ανανεωµένη αµυντική συνεργασία µεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ προβλέπει και κάνει λόγο για «ελλιµενισµό» σκαφών στη Σούδα -γεγονός που σηµαίνει επισκέψεις για ανεφοδιασµό και ανάπαυση των πληρωµάτων, κάτι που γινόταν και θα εξακολουθήσει να γίνεται-, αλλά δεν αναφέρεται ρητώς σε «µόνιµο ελλιµενισµό» ή «έδρα ελλιµενισµού», όπως θα γίνει τώρα µε το USS «Hershel “Woody” Williams».

Η µόνιµη παρουσία του στη Σούδα αναβαθµίζει πλέον κατακόρυφα τη στρατηγική της αξία, ενώ «συµπαρασύρονται» στην αναβάθµιση αυτή τόσο η γειτονική 115 Πτέρυγα Μάχης όσο και το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), που είναι εκπαιδευτικό κέντρο του ΝΑΤΟ για την αντιµετώπιση της πειρατείας και της τροµοκρατίας στη θάλασσα, υπό Ελληνα διοικητή, αρχιπλοίαρχο του Πολεµικού Ναυτικού.

Το τεράστιο σκάφος USS «Hershel “Woody” Williams» (T-ESB-4) αποτελεί τη νεότερη «πλωτή βάση επιχειρήσεων» (Expeditionary Sea Base/ESB) του Ναυτικού των ΗΠΑ και το δεύτερο σκάφος της κλάσεώς του (κλάση «Lewis B. Puller»). Εχει συνολικό µήκος 230 µέτρα και κατάστρωµα εµβαδού 4.830 τετραγωνικών µέτρων, από όπου µπορούν να επιχειρούν ταυτοχρόνως τέσσερα µεγάλα µεταφορικά ελικόπτερα της Αεροπορίας Πεζοναυτών. Το πλοίο εντάχθηκε επιχειρησιακώς στη δύναµη του Ναυτικού των ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2020 και αναχώρησε από τη βάση του στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια στον Ατλαντικό στις 27 Ιουλίου για την πρώτη επιχειρησιακή του ανάπτυξη στη Μεσόγειο, υπαγόµενο απευθείας είτε στις Αµερικανικές Ναυτικές ∆υνάµεις Ευρώπης (τον 6o Στόλο στη Νάπολη), είτε στην Αµερικανική ∆ιοίκηση Αφρικής.

Το πλοίο ανήκει στη ∆ιοίκηση Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών του Ναυτικού των ΗΠΑ και το πλήρωµά του αποτελείται τόσο από προσωπικό του Πολεµικού τους Ναυτικού όσο και από πολίτες ναυτικούς, οι οποίοι υπηρετούν στη ∆ιοίκηση ως πολιτικό προσωπικό. Επιπλέον, έχει υπόστεγο συντήρησης πτητικών µέσων, εγκαταστάσεις διαβίωσης των 300 και πλέον µελών του πληρώµατός του και τουλάχιστον ισάριθµων ναυτικών και πεζοναυτών, που θα επιχειρούν από αυτό. Το καθαρώς ναυτικό προσωπικό του έχει διαιρεθεί σε δύο πληρώµατα (Blue/Gold crews), ώστε να εναλλάσσονται σε τακτά διαστήµατα και το πλοίο να είναι συνεχώς επιχειρησιακό.

Αποστολή του σκάφους είναι να λειτουργεί ως πλωτή βάση επιχειρήσεων για την πραγµατοποίηση αποστολών αντιτροµοκρατίας και αντιπειρατείας στη θάλασσα (εδώ είναι και η αναβάθµιση του ελληνικού ΚΕΝΑΠ), ανθρωπιστικών αποστολών µεταφοράς αµάχων ή µεταφοράς εφοδίων σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, συνεκπαιδεύσεων µε φίλια Ναυτικά, µεταφοράς πεζοναυτών ή ανδρών των Ειδικών ∆υνάµεων του Ναυτικού κοντά στις ακτές όπου θα εξορµούν µετά µε δικά τους µέσα, που φέρονται επί του µητρικού πλοίου, κ.λπ.

Το πλοίο έλαβε την ονοµασία του προς τιµήν του εν ζωή Hershel «Woody» Williams, ο οποίος για την ηρωική του δράση ως πεζοναύτης στην επική µάχη για την κατάληψη της Ιβοτζίµα στον Ειρηνικό, στη διάρκεια του Β’ Π.Π., τιµήθηκε µε το Μετάλλιο Τιµής του Κογκρέσου, την υψηλότερη ηθική αµοιβή των αµερικανικών Ε.∆. για «επίδειξη θάρρους ενώπιον του εχθρού».

τσρτ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Μιλώντας ο κ. Μητσοτάκης στην 115 Π.Μ., µετά την ολοκλήρωση της επισκέψεως του ίδιου και της υπό τον Αµερικανό ΥΠ.ΕΞ. αποστολής στις εγκαταστάσεις της Σούδας, αναφέρθηκε ονοµαστικά στα σηµεία ενίσχυσης των διµερών αµυντικών σχέσεων, πέραν της µονίµου έδρας του αµερικανικού ελικοπτεροφόρου. Αυτά είναι η κοινή αµυντική βιοµηχανία, η αναβάθµιση των 84 µαχητικών F-16, διαφόρων εκδόσεων της Πολεµικής Αεροπορίας, η έκδοση F-16V (=Viper), που έχει ήδη ξεκινήσει στην ΕΑΒ, όπου υπάρχει επίσης σε εξέλιξη και το πρόγραµµα της αναβάθµισης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion σε P-3HN, τα ελληνικά ναυπηγεία (Ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνος) και η ανάδειξη της Αλεξανδρούπολης ως κόµβου µεταφοράς του (αµερικανικών συµφερόντων) φυσικού αερίου προς τη ∆υτική Ευρώπη.

Aσφαλώς, εκτός αυτών που ανακοινώθηκαν δηµοσίως, συζητήθηκαν και άλλα θέµατα, πιο «εντυπωσιακά», στα εξοπλιστικά, που µπορεί, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, να ανακοινωθούν από αµερικανικής πλευράς όσο το δυνατόν πιο κοντά (χρονικά) στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Άλλωστε, στην αποστολή ήταν από ελληνικής πλευράς, εκτός του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου ∆ένδια, τόσο ο υπουργός Εθνικής Αµυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, όσο και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ενώ από αµερικανικής ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ. Ολοι τους άριστοι γνώστες των «λεπτοµερειών» και των ενδιαφερόντων των ελληνικών Ενόπλων ∆υνάµεων.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 3/10