Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες για την φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στη δασική περιοχή Λαγκάδια στην Ανατολική Μάνη, η οποία κινείται σε δύο μέτωπα, χωρίς ωστόσο να απειλούνται κατοικημένες περιοχές, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να ενισχύονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα μέτωπο κινείται προς το βουνό, ενώ το άλλο βλέπει προς οικισμούς γύρω από το Γύθειο. Για προληπτικούς λόγους και μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής, οι κάτοικοι πέντε οικισμών απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, με δικά τους μέσα, ενώ έχει διακοπεί η οδική επικοινωνία Αρεόπολης- Γυθείου λόγω της απειλητικής φωτιάς που ξέσπασε στην περιοχή Δρακουλιάνικα, ανάμεσα στο Γύθειο και την Αρεόπολη. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων οδών.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, με 103 πυροσβέστες και 24 οχήματα, ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 19 άτομα, ενώ από αέρος συνδράμουν 7 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, τα οποία πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού. Το έργο κατάσβεσης συνδράμουν και μέσα πυρόσβεσης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι δυνάμεις των πυροσβεστών διαρκώς ενισχύονται. Με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη κλιμάκιο της ΔΑΕΕ μεταβαίνει στην περιοχή προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.

O αντιδήμαρχος Ανατολικής Μάνης Γιώργος Εξαρχάκος σχολίασε σε δηλώσεις του στο protothema.gr: «Η φωτιά καίει περιοχές σε τρεις πρώην κοινότητες. Ευτυχώς ο αέρας έχει γυρίσει αντίθετα, δηλαδή γυρίζει την φωτιά προς τα καμμένα και αυτό είναι θετικό. Με την συμμετοχή των εναέριων μέσων πιστεύω ότι θα οριοθετηθεί, θα περιοριστεί και θα μπορέσουν να την σβήσουν. Υπάρχει μια καλή εικόνα και ελπίζουμε να μείνει έτσι ο καιρός γιατί συνήθως υπάρχει απότομη μεταβολή όπου μπορεί να κάνει καλό ή και κακό. Η φωτιά είναι σε πολύ μεγάλη έκταση και έχει κάψει δασική περιοχή και καλλιέργειες».

Στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι έντασης έως 6 μποφόρ που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.

Εντωμεταξύ με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Η εικόνα από τη NASA

Εκείνο που προβληματίζει είναι και ο πυκνός καπνός, όπως καταγράφηκε περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της φωτιάς. Ήταν ορατός από το διάστημα και καταγράφηκε από τον δορυφόρο της NASA Suomi NPP.

Τη Δευτέρα και ώρα 12:00 ανιχνεύθηκε πυρκαγιά στην περιοχή της Μαραθέας στην Ανατολική Μάνη με χρήση δορυφορικών δεδομένων από εργαλεία που έχει αναπτύξει η επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στις 12:40 ενεργοποιήθηκε το προγνωστικό σύστημα ταχείας απόκρισης IRIS για την παροχή πρόγνωσης εξάπλωσης. Η ενεργοποίηση έγινε από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζεται η πρόγνωση εξάπλωσης του IRIS κάποιες ώρες μετά την έναρξή της. Τα ακριβή στοιχεία είναι στη διάθεση του ΕΣΚΕ και θα δοθούν στη δημοσιότητα αργότερα.

Αυτή ήταν η 28η ενεργοποίηση του προγνωστικού συστήματος IRIS για την φετινή (2020) αντιπυρική περίοδο.

Mani_sat
Mani_22082020




Το μήνυμα του 112

Ειδοποίηση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δέχτηκαν στα κινητά τους τηλέφωνα, στις 21:45 το βράδυ, πολίτες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην περιοχή της Ανατολικής Μάνης και σε τοποθεσίες κοντά στα δύο μέτωπα πυρκαγιάς που καίνε στην περιοχή Λαγκαδά.

Το μήνυμα προειδοποιεί τους πολίτες να παραμείνουν σε επιφυλακή όλη τη νύχτα και να παρακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών, καθώς η πυρκαγιά παραμένει ανεξέλεγκτη.

Συγκεκριμένα, η ειδοποίη ση του 112 αναφέρει: « Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 22-08-2020 21:45. Παραμείνετε σε επιφυλακή όλο το βράδυ. Μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη. Παρακολουθείτε και ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών. Οδηγίες προστασίας:

eidopoiisi-mani-fotia