Βελτιωμένη δείχνει η κατάσταση στην πυρκαγιά στη Μάνη που μαίνεται από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, ωστόσο η Πυροσβεστική παραμένει σε εγρήγορση.

Στην περιοχή Λαγκάδια του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, οι άνδρες της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη με τις φλόγες και η εικόνα από τη φωτιά παρουσιάζεται βελτιωμένη, ενώ δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο. Πάντως υπάρχουν διάσπαρτες εστίες στην καμμένη έκταση.

Τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής θα εγκαταλείψουν στις 21:00 και για αυτό τα επίγεια αναμένεται να ενισχυθούν μετά από εκείνη την ώρα, ώστε να μην υπάρξει για δεύτερο διαδοχικό βράδυ ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.

Υπενθυμίζουμε, ότι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με 155 πυροσβέστες, εκ των οποίων 49 σε 7 πεζοπόρα τμήματα, καθώς και 47 οχήματα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις διάσπαρτες εστίες, με τις καιρικές συνθήκες να ευνοούν, προς το παρόν, το έργο τους καθώς στη περιοχή πνέουν ασθενείς άνεμοι. Από αέρος συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσης 7 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.

Η Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων της περιοχής στην Ανατολική Μάνη, ενεργοποιήθηκε με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με την Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας, το αίτημα έγινε αποδεκτό και η διάθεση, η οποία είναι δωρεάν, των σχετικών χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, αναμένεται άμεσα, προς υποβοήθηση του έργου όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών της πυρκαγιάς.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας, η οποία αποτελεί και το αρμόδιο εθνικό σημείο επαφής με την Υπηρεσία Copernicus, διαθέτει όλα τα χαρτογραφικά στοιχεία προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την καλύτερη εκτέλεση του έργου τους. Σημειώνεται, ότι είναι η δεύτερη φορά που η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιεί την Υπηρεσία Copernicus για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Η πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη ξέσπασε λίγο πριν το μεσημέρι του Σαββάτου σε δασική έκταση και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή επεκτάθηκε, ενώ εκκενώθηκαν 5 οικισμοί (Σκαμνάκι, Νεοχώρι, Βάχος, Γέρμα και Δροσοπηγή) από χθες για προληπτικούς λόγους.