«Διαμένω σε διαμέρισμα στα Εξάρχεια, επί της οδού Καλλιδρομίου. Εδώ και δύο χρόνια περίπου, αλλά με πολύ μεγαλύτερη ένταση τους τελευταίους 56 μήνες, όλοι οι κάτοικοι της περιοχής βλέπουμε μια μεγάλη συμμορία, αποτελούμενη από αραβόφωνους, Αλγερινούς και Μαροκινούς, που διαπράττουν κάθε μέρα, όλη μέρα κλοπές, διαρρήξεις σε αυτοκίνητα, αλλά και επιθέσεις με μαχαίρια και ξυλοδαρμούς σε βάρος ανυποψίαστων πεζών. Όλοι οι κάτοικοι τα βλέπουμε, αλλά φοβόμαστε να μιλήσουμε, πλην όμως δεν πάει άλλο».

Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην κατάθεση που έδωσε μια κάτοικος Εξαρχείων σχετικά με τη δράση της μεγάλης συμμορίας αλλοδαπών από χώρες της Β. Αφρικής, που λυμαινόταν το κέντρο της Αθήνας και είχε μία από τις κύριες βάσεις της στο «άβατο των Εξαρχείων». Τα «Π» αποκαλύπτουν την άγνωστη δικογραφία της εγκληματικής δράσης οργάνωσης αλλοδαπών, που αποτελούνταν από 130 μέλη, τα οποία διέπραξαν περισσότερες από 405 ληστείες και κλοπές με θύματα διερχόμενους πολίτες και τουρίστες, κλοπές σε διαμερίσματα και σταθμευμένα οχήματα, ενώ είχαν προχωρήσει σε περισσότερες από 300 πράξεις αγοραπωλησίας ναρκωτικών. Επρόκειτο για την πιο αδίστακτη συμμορία κακοποιών από την Αλγερία και το Μαρόκο, που προχωρούσε σε δεκάδες εγκληματικές επιθέσεις στην Αθήνα και την οποία εξάρθρωσε σε τέσσερις διαφορετικές φάσεις η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών.

Πολλά από αυτά τα μέλη είχαν συλληφθεί αποσπασματικά 760 φορές συνολικά, όμως είχαν αφεθεί ελεύθερα και επέστρεφαν στην εγκληματική δράση. Όπως σημειώνεται στο διαβιβαστικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., «το πρώτο και πιο έμπειρο άτομο της ομάδας εντόπιζε τον επίμαχο στόχο, σύμφωνα πάντα με κριτήρια, προχωρημένης ηλικίας, φύλου (γυναίκες), άτομα νεαρά, με μειωμένη σωματική διάπλαση, τα οποία δεν προέβαλλαν σθεναρή αντίσταση, τουρίστες, εταιρικά οχήματα. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε απομονωμένα, απόμερα σημεία, για να κτυπήσουν».

ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ

Η περιγραφή κατοίκου από τα Εξάρχεια σε κατάθεση είναι χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατούσε με τις επιδρομές των αλλοδαπών που έχουν πλέον συλληφθεί.

Όπως είχε αναφέρει, «ακριβώς μπροστά μου ένας μελαμψός αλλοδαπός, πιθανολογώ Αλγερινός ή Μαροκινός ή Τυνήσιος, έσπασε το φινιστρίνι στην πλευρά του οδηγού ενός παρκαρισμένου αυτοκινήτου, έβαλε το χέρι του μέσα, άνοιξε την πόρτα και ακολούθως μπήκε μέσα. Άνοιξε το πορτμπαγκάζ, κατέβασε τα καθίσματα και άρχισε να παίρνει πράγματα. Αυτό το έκανε παρόλο που εγώ στεκόμουν μπροστά του και φώναζα και αυτό είναι το σοκαριστικό. Αυτός δεν πτοήθηκε που τον έβλεπα και φώναζα. Αντιθέτως, μου απάντησε σε απειλητικό τόνο στη γλώσσα του, στα αραβικά. Από τις φωνές πλησίασαν και άλλοι περαστικοί, πάνω από 10 άτομα, αλλά ο δράστης τούς έβγαλε μαχαίρι και φώναξε. Έτσι προσήλθαν προς βοήθειά του 56 ομοεθνείς του και ο δράστης κατάφερε να διαφύγει παίρνοντας μαζί του και τα πράγματα που είχε κλέψει από το αυτοκίνητο».

Ένας άλλος κάτοικος ανέφερε στους αστυνομικούς για μια γυναίκα ότι, ενώ βάδιζε κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, «μιλώντας με τη μητέρα της στο κινητό τηλέφωνο, την πλησίασαν τρεις νεαροί άνδρες και της αφαίρεσαν το πορτοφόλι από την τσάντα της, χωρίς να τους αντιληφθεί. Είδε όμως το συμβάν κάποιος ηλικιωμένος κύριος και φωνάζοντας την ενημέρωσε ότι αυτοί οι τρεις την έκλεψαν, με αποτέλεσμα η παθούσα να τρέξει προς την κατεύθυνση που πήγαν οι δράστες. Τους εντόπισε λίγο πιο κάτω, στην οδό Θεμιστοκλέους και Γλάδστωνος γωνία, όπου είχαν ανοίξει το πορτοφόλι της και το έψαχναν. Εκεί είδε καθαρά τα πρόσωπά τους. Τους πλησίασε ζητώντας το πορτοφόλι, φτάνοντας πολύ κοντά τους, και, ενώ τους φώναζε, την έσπρωξαν και οι τρεις με δύναμη προς τα πίσω και έπεσε κάτω».
405και άνω ληστείες και κλοπές από την οργάνωση, με θύματα διερχόμενους πολίτες και τουρίστες στο κέντρο της Αθήνας

Εντυπωσιακή ήταν και η κατάθεση οδηγού ταξί που έπεσε θύμα της συμμορίας των Αλγερινών και Μαροκινών στην Ηρώδου Αττικού, σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Αθήνας, με ισχυρή αστυνομική παρουσία. Οπως ανέφερε, «είχα σταθμεύσει προσωρινά στην Ηρώδου Αττικού, κοντά στη συμβολή με τη Λ. Βασ. Γεωργίου. Είχα το σακίδιο πλάτης στη θέση του συνοδηγού και τις πόρτες απασφαλισμένες. Περίπου 15 λεπτά αργότερα η πόρτα του συνοδηγού άνοιξε και ένας άγνωστος σε εμένα άνδρας άρπαξε το σακίδιό μου και άρχισε να τρέχει στην Ηρώδου Αττικού, με κατεύθυνση τη Λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου»