Αυστηρά πρόστιμα που θα φτάνουν έως τις 20.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων στις οργανωμένες παραλίες που ανοίγουν το ερχόμενο Σάββατο ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση των συντακτών υγείας για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας.

Μάλιστα, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς θα υπάρξουν αυστηρά πρόστιμα σε όσους παραβούν τους κανόνες λειτουργίας  τονίζοντας ότι τα πρόστιμα θα ξεκινούν από  5.000 -20.000 ευρώ και θα συνοδεύονται από αναστολή λειτουργίας για 30 ημέρες, σε 2η παράβαση τριπλάσια πρόστιμα και αναστολή για 90 ημέρες.

Ο κ. Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στους ιδιοκτήτες και στα αυστηρά μέτρα που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα ακολουθηθούν οι κανόνες προστασίας των πολιτών, τόνισε "αν δεν είστε έτοιμοι, μην ανοίξετε τα μαγαζιά σας". 

Τα μέτρα λειτουργίας των πλαζ 

Ως προς τις οργανωμένες παραλίες επιτρέπεται να έχουν 40 άτομα ανά στρέμμα και οι άξονες των ομπρελών να έχουν απόσταση μεταξύ τους τα τέσσερα μέτρα. Το προσωπικών των οργανωμένων πλαζ έχει την υποχρέωση της απολύμανσης στις ξαπλώστρες όταν φεύγουν οι λουόμενοι μέχρι να πάνε άλλοι.

Οι πετσέτες πάνω στις ξαπλώστρες είναι ευθύνη των λουομένων. Δεν θα επιτρέπεται να λειτουργούν καταστήματα εστίασης με τραπεζάκια, αλλά μόνο διάθεσης «πακέτου» και όχι ντελίβερι στις πλαζ.



Ανοίγουν οι Εκκλησίες την Κυριακή 
Απαραίτη θα είναι η χρήση αντισηπτικού στις Εκκλησίες και σε όλους τους λατρευτικούς χώρους, η λειτουργία των οποίων ξεκινά από την Κυριακή. 
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά θα πρέπει οι ιερείς, αλλά και οι πιστοί να τηρούν όλους τους απαραίτητους κανόνες. 

Από 25 Μαΐου ταξίδια σε Λευκάδα και Ελαφόνησο

Ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε και διευκρινίσεις σχετικά με τη μετακίνηση από νομό σε νομό. Όπως επισήμανε, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πανδημία, από τη Δευτέρα 18 Μαΐου επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και στην Κρήτη. Διευκρίνισε, δε, ότι επιτρέπεται η οδική μετακίνηση και στην Εύβοια.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι προς το παρόν απαγορεύεται η μετακίνηση στη Λευκάδα αλλά και την Ελαφόνησο. Στις δύο αυτές περιοχές, ισχύει ότι και για τα υπόλοιπα νησιά. Δηλαδή, η μετακίνηση θα επιτραπεί από τις 25 Μαΐου και μετά και εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά.

Επίσης ενημέρωσε πως από την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγουν τα ζωολογικά πάρκα και οι αρχαιολογικοί χώροι.

 

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα