«Εξαιρετικά θετικό βήμα που στέλνει μηνύματα ισχύος σε όλο διεθνές σύστημα», αποτελεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και η επικείμενη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με όσα σχολίασε ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Σπύρος Λίτσας μιλώντας στο Radio North 98 και στην εκπομπή «Βόρειος Αντίκτυπος» με τον Βαγγέλη Μωυσή.

«Επίσης πρέπει να πούμε - επειδή συνηθίζουμε να γκρινιάζουμε με την ελληνική εξωτερική πολιτική - πως η ελληνική κυβέρνηση, έκανε εξαιρετική διαχείριση της υπόθεσης με τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, έδειξε πως είχε αντίληψη του momentum, έδειξε ότι μπορεί να διεθνοποιεί τα θέματα επιτυχώς και μετά από πολλές δεκαετίες, έδειξε ότι δεν τρέχουμε εμείς πίσω από τις εξελίξεις, αλλά εμείς καθορίζουμε τις εξελίξεις», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την τουρκική απόφαση για αποστολή στρατού στη Λιβύη, ο κ. Λίτσας, σημείωσε: «Είναι σημαντικό, πως δεν στέλνει τακτικό στρατό, αλλά ως επί το πλείστον στρατιωτικούς συμβούλους και κάποιους αντάρτες που ήταν … η “Αλ Κάιντα” της Συρίας, η γνωστή Al Nusra. Αυτό καταδεικνύει πως τα τραύματα από το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν δεν έχουν επουλωθεί. Ο Ερντογάν δεν εμπιστεύεται το στρατό του. Και αυτό προστίθεται στα προβλήματα διεθνούς απομόνωσης που αντιμετωπίζει.»

Ο ίδιος ανέφερε ως στόχευση της Τουρκίας «την οικονομική αιμορραγία της Ελλάδας δια των εξοπλισμών», γι` αυτό όπως είπε «είναι αναγκαία η αναβίωση της αμυντικής βιομηχανίας».

«Σήμερα ακόμα και μια βίδα του G3, του όπλου που χρησιμοποιεί ο Ελληνικός Στρατός, την αγοράζουμε από το εξωτερικό», τόνισε. «Η Ελλάδα χρειάζεται αμυντική βιομηχανία. Θα είναι θετικό βήμα η ενδεχόμενη επαναλειτουργία της ΕΛΒΟ. Αλλά έχουμε παραδείγματα και από τις ΗΠΑ και από το Ισραήλ, για το πώς πρέπει να λειτουργεί μια αμυντική βιομηχανία».

Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο επικράτησης του VMRO στις εκλογές των Σκοπίων και την επίπτωση μιας τέτοιας εξέλιξης στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Λίτσας, διαφώνησε με σχετική αναφορά του βουλευτή της Ν.Δ. Δ.Βαρτζόπουλου στο Radio North 98, εκτιμώντας ότι «το αλυτρωτικό στοιχείο που διαπνέει την πολιτική του VMRO θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα και δεν πρέπει να ευχόμαστε νίκη των εθνικιστών στα Σκόπια».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ