Μνημειώδεις και μεστοί συμβολισμών ήταν οι σημερινοί λόγοι του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου, του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, της υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και της πρέσβειρας κ. Μαριάνας Βαρδινογιάννη, προέδρου του ομώνυμου Ιδρύματος το οποίο θα αναλάβει τις εκδηλώσεις των 25 αιώνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη Μάχη των Θερμοπυλών υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Στο κατάμεστο αίθριο του Ζαππείου Μεγάρου, όπου κηρύχθηκε νωρίτερα η έναρξη των εργασιών του Ιδρύματος, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε εκτεταμένα στα νοήματα των δύο κορυφαίων μαχών απευθύνοντας μηνύματα ενότητας, διαλόγου, πολιτισμού αλλά και αυστηρών προειδοποιήσεων στην Τουρκία. Συχνές δε ήταν και οι από στήθους επικλήσεις του σε στίχους των «Περσών» του Αισχύλου όπως και η υπόμνηση της επιτύμβιας επιγραφής στον τάφο του τραγωδού, στο Γέλας της Σικελίας: «Αἰσχύλον Εὐφορίωνος Ἀθηναῖον τόδε κεῦθει μνῆμα καταφθίμενον πυροφόροιο Γέλας· ἀλκὴν δ' εὐδόκιμον Mαραθώνιον ἄλσος ἄν εἴποι καὶ βαθυχαιτήεις Μῆδος ἐπιστάμενος». Δηλαδή, «τον γιο του Ευφορίωνα τον Αθηναίο Αισχύλο κρύβει νεκρόν το μνήμα αυτό της Γέλας με τα στάρια· την άξια νιότη του θα ειπεί του Μαραθώνα το άλσος κι ο Μήδος ο ακούρευτος οπού καλά την ξέρει». Δεν ήταν ο ποιητής, ο τραγικός, ήταν ο πολεμιστής, ο Αθηναίος πολίτης. Τα έργα του ανήκουν στην παγκόσμια αιωνιότητα. Δεν είναι κτήμα του, ούτε ήθελε να διαδοθεί το όνομα του παρά μόνο ως Μαραθωνομάχου, ως πολεμιστή και προασπιστή των πατρώων εδαφών και ιδανικών.

«Έχει δίκιο ο κ. Πρόεδρος όταν λέει ότι μας λείπει ο διάλογος» επεσήμανε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι το 480 πΧ ενσωματώνει μεταξύ άλλων «το νόημα της εθνικής ομοψυχίας». Οι αντιστίξεις του παρελθόντος, συνέχισε, ηχούν διδακτικές αναδεικνύοντας τη σημασία της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε δε ότι των δύο αυτών μαχών, ακολούθησε ο Χρυσούς Αιώνας του Περικλέους, της Δημοκρατίας, των Τεχνών, της Φιλοσοφίας.

Η κ. Βαρδινογιάννη, ήταν εξόχως συγκινητική στον λόγο της μιλώντας για τη «Σαλαμίνα που ξαναβρήκα μέσα μου» καθώς από τα γυμνασιακά της χρόνια στον Πειραιά και αργότερα ως φοιτήτρια Αρχαιολογίας, επισκέπτονταν τον χώρο. Μίλησε για την «ήττα - θρίαμβο» της αυταπάρνησης και του εθνικού φρονήματος στις Θερμοπύλες καθώς και για τη «νίκη – έμπνευση» στη Σαλαμίνα. «Στόχος μας» είπε η κ. Βαρδινογιάννη είναι «να κάνουμε κτήμα της νέας γενιάς τα δύο αυτά γεγονότα και διαδώσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τους συμβολισμούς τους».