Κατά την περίοδο γρίπης 2018-2019 επικράτησε ο υπότυπος γρίπης A(H1N1)pdm09, µε παράλληλη κυκλοφορία σε µικρότερο βαθµό και του υπότυπου Α(Η3Ν2).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνονται στην ετήσια επιδημιολογική έκθεση για την δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 2018 – 2019, την οποία έδωσε σήμερα το πρωί στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η δραστηριότητα της γρίπης άρχισε να αυξάνει την εβδοµάδα 52/2018 (24 – 30 Δεκεµβρίου 2018) και κορυφώθηκε την εβδοµάδα 6/2019 (4 – 10 Φεβρουαρίου 2019) µε σταδιακή αποκλιµάκωση στη συνέχεια.

Καταγράφηκαν πολύ περισσότερα σοβαρά κρούσµατα εργαστηριακά επιβεβαιωµένης γρίπης σε σύγκριση µε την περσινή περίοδο (374 νοσηλευόµενοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας [ΜΕΘ] έναντι 107 πέρσι, και 154 θάνατοι έναντι 42 πέρσι).

Η αύξηση αυτή συνδέεται µε την επικράτηση του υπότυπου A(H1N1)pdm09 φέτος, έναντι της περσινής χρονιάς, που είχε επικρατήσει η γρίπη τύπου Β και ήταν ασυνήθιστα ήπια.

Αυξηµένη ήταν κατά τη φετινή περίοδο και η γενική θνησιµότητα στον Ελληνικό πληθυσµό, ενώ η εκτίµηση που έγινε από τους επιστήµονες του ΕΟΔΥ για την «αποδιδόµενη στη γρίπη θνησιµότητα» ήταν 9,8 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσµού (95% Διάστηµα Εµπιστοσύνης: 6,8–12,8), που αντιστοιχεί σε 1071 θανάτους (µε 95% Διάστηµα Εµπιστοσύνης 733– 1380 θανάτους).

Η µεγάλη πλειοψηφία των ασθενών µε εργαστηριακά επιβεβαιωµένη γρίπη οι οποίοι νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή κατέληξαν δεν είχαν κάνει φέτος το αντιγριπικό εµβόλιο παρ' ότι ανήκαν σε οµάδα αυξηµένου κινδύνου για την οποία συστήνεται ο εµβολιασµός.

Τούτο καταδεικνύει τη σηµασία του αντιγριπικού εµβολιασµού, που αποτελεί το καλύτερο διαθέσιµο µέσο προστασίας από τη γρίπη.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, φέτος στον Ελληνικό πληθυσµό η αποτελεσµατικότητα του αντιγριπικού εµβολίου στην πρόληψη της νοσηλείας µε εργαστηριακά επιβεβαιωµένη γρίπη εκτιµήθηκε ότι ήταν 42% (συνολικά για όλους τους τύπους γρίπης και όλες τις ηλικίες), δηλαδή το εµβόλιο µείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω γρίπης σχεδόν κατά το ήµισυ.

Τα στελέχη γρίπης A(H1N1)pdm09 που αποµονώθηκαν στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς προσοµοίαζαν γενετικά και αντιγονικά στο στέλεχος του αντιγριπικού εµβολίου. Αντίθετα, τα στελέχη Α(Η3Ν2) παρουσίασαν γενετικές µεταβολές σε σχέση µε το στέλεχος του αντιγριπικού εµβολίου.

Μεταξύ των επαγγελµατιών υγείας στα νοσοκοµεία και τα κέντρα πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας, το ποσοστό όσων έκαναν το αντιγριπικό εµβόλιο παρέµεινε και φέτος σε χαµηλά έως µέτρια επίπεδα, αν και αυξηµένο σε σύγκριση τόσο µε την περσινή χρονιά όσο και µε προηγούμενα έτη.