Κατ' αρχάς «ψυχραιμία» συνέστησε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, σχετικά με την έξαρση των ιώσεων, της εποχικής γρίπης και του κορονοϊού, ενώ τόνισε την ανάγκη για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων έναντι της Covid.

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: "Δεν πρόκειται να ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε το '20, το '21 και το '22"

«Δεν πρόκειται να ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε το '20, το '21 και το '22. Είναι η εποχή των ιώσεων, πάντοτε ήταν ο χειμώνας η εποχή των ιώσεων. Μέσα σε όλες τις άλλες έχει προστεθεί και η Covid, η οποία βέβαια έχει εποχικές εξάρσεις, αλλά είναι παρούσα όλο το χρονικό διάστημα, δεν είναι όπως η γρίπη που είναι μόνο τον χειμώνα. Τώρα, η πραγματικότητα είναι ότι είμαστε σε μία φάση που έχουμε αρκετούς ανθρώπους να νοσούν, έχουμε μερικές δεκάδες στις εντατικές, χάνουμε 7-8 ανθρώπους την ημέρα, όλοι αυτοί από Covid, όχι από τις άλλες ιώσεις. Μπορεί να έχουμε χάσει από τη γρίπη μέχρι τώρα δύο συνανθρώπους μας, τη στιγμή που χάνουμε 7-8 κάθε μέρα από Covid. Άρα εδώ θέλει έναν ορθολογισμό και μια ψυχραιμία. Είναι μεγάλης ηλικίας, έχουν έναν μέσο όρο ηλικίας πάνωαπό τα 80 και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν και άλλες παθήσεις οι οποίες πυροδοτούνται από την Covid και τους οδηγεί στο μοιραίο. Η πραγματικότητα είναι όμως ότι αν ήταν εμβολιασμένοι θα είχαν καλύτερη τύχη», επισήμανε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Διαβάστε ακόμα: Ζέττα Μακρή: Να μη φοβούνται οι γονείς την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία - Δεν προσμετρώνται οι απουσίες από ιώσεις, γρίπη, covid

«Γιατί οι εμβολιασμένοι άνω των 60 και ευπαθείς, ενώ συνολικά είναι ένας πληθυσμός περίπου 2 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας, οι εμβολιασμένοι είναι το ένα δέκατο από αυτούς και είναι πολύ χαμηλό αυτό το ποσοστό. Και εδώ είναι το πρακτέον, είναι αυτοί οι άνθρωποι να εμβολιαστούν. Το δεύτερο που έχουμε να τους πούμε είναι ότι εφόσον αυτοί οι άνθρωποι νοσήσουν, γιατί για τους περισσότερους από τους υπόλοιπους όταν νοσούν με κόβιντ δεν είναι κάποια σοβαρή αρρώστια, οι άνθρωποι όμως οι οποίοι είναι άνω των 60 και έχουν υποκείμενα, εφόσον δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να απευθύνονται στο γιατρό πριν επιδεινωθούν τα συμπτώματά τους, διότι η χρήση των αντιικών φαρμάκων έχει μέγιστη ωφέλεια στις πρώτες ημέρες» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Επομένως, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος καλεί τους ανθρώπους αυτούς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν αν δεν έχουν εμβολιαστεί, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο. «Γιατί ανεξαρτήτως πόσες φορές εμβολιάστηκαν στο παρελθόν για την Covid, αν δεν έχουμε εμβολιαστεί το τελευταίο εξάμηνο, είμαστε ανεμβολίαστοι» ανέφερε.

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: "Ένα 5% των συνανθρώπων μας που θα εμβολιαστούν δεν θα αναπτύξουν άμυνα λόγω του εμβολίου"

Σχετικά με το πότε τα συμπτώματα θα πρέπει να οδηγήσουν τους νοσούντες σε αναζήτηση ιατρικής αρωγής, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε πως «η αλήθεια είναι ότι ο υψηλός πυρετός είναι ένα σύμπτωμα το οποίο δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς, δηλαδή με τον υψηλό πυρετό χρειάζεται να αναζητήσει οπωσδήποτε ιατρική φροντίδα. Η πραγματικότητα είναι ότι συμπτώματα που επιμένουν και είναι και θορυβώδη είναι λόγος για να πάει κανείς στο νοσοκομείο, επίσης και μια πολύ εύθραυστη υγεία. Το να προηγείται συμβουλή από τον γιατρό μας ή η επίσκεψη σε ένα γιατρό εκτός νοσοκομείου είναι απολύτως ενδεδειγμένο».

Σχετικά με το πόσο ασφαλής έναντι του κορονοϊού, μπορεί να αισθάνεται κανείς εφόσον έχει νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος επισήμανε πως δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος, όπως συμβαίνει αντίστοιχα και με τις διαγνώσεις, καθώς ένα τεστ μπορεί να βγάλει ένα ψευδώς αρνητικό ή ψευδώς θετικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, σημείωσε πως οι υποπαραλλαγές που εμφανίζονται, αλλάζουν κατά τι και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σχετικά με το πόσο καλύπτουν τον κάθε οργανισμό. «Και να μην ξεχνούμε ότι ένα 5% των συνανθρώπων μας που θα εμβολιαστούν δεν θα αναπτύξουν άμυνα λόγω του εμβολίου. Τα εμβόλια καλύπτουν και είναι πολύ υψηλό το ποσοστό, το 95% των ανθρώπων που θα εμβολιαστούν, άρα στους 100 οι 5 θα είναι σαν να μην έχουν εμβολιαστεί, διότι δεν θα έχει ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός μέσα στον οργανισμό τους. Να πω όμως ότι το ποσοστό αυτό, το 95% βοήθεια στον οργανισμό για να ανταπεξέλθεις σε μια ενδεχόμενη λοίμωξη με καλύτερους όρους είναι πολύ πιο υψηλό απ’ ότι στη γρίπη, όπου στη γρίπη η πιθανότητα να μην ενισχύσει κανείς την άμυνά του είναι πολύ μεγαλύτερη, είναι γύρω στο 20- 25%» συμπλήρωσε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Ως προς το πότε αναμένεται να εξασθενήσει το κύμα των ιώσεων, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, συνήθως αυτές οι εξάρσεις κρατούν τρεις με τέσσερις εβδομάδες, μετά έχουν μια ύφεση και μετά ξανά μια έξαρση. Η πραγματικότητα, τόνισε, είναι ότι μέχρι να μπούμε στην άνοιξη, την φυσιολογική άνοιξη, την ημερολογιακή, όλες οι λοιμώξεις ευνοούνται και μέσα σε αυτές και η Covid.

Πηγή: ΕΡΤ