Υπό άκρα μυστικότητα και υπό συνθήκες που τρόμαξαν και τον ίδιο τον Τραμπ, το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ έφτασε στο Ιράκ προκειμένου να ευχηθεί στους Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στη χώρα. Ήταν η πρώτη φορά στα δύο χρόνια της προεδρικής του θητείας που ο Ντόναλντ Τραμπ επισκεπτόταν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στη χώρα του Περσικού Κόλπου.

Δεν έλειψε ασφαλώς και το σχετικό βίντεο που ο ίδιος ο πρόεδρος ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter:

Το ταξίδι, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, έγινε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας. Η διάρκειας 11 ωρών πτήση με το Air Force One έγινε χωρίς εσωτερικό φωτισμό, με κατεβασμένα τα παράθυρα και συνοδεία μαχητικών. Μαζί με τον πρόεδρο και την Πρώτη Κυρία ταξίδεψε και ο σύμβουλος επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας, Τζον Μπόλτον.

Ο πρόεδρος ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το αν είχε ανησυχίες για το ταξίδι: «Ανησυχούσα για το θεσμό της προεδρίας. Όχι για μένα προσωπικά. Ανησυχούσα για την Πρώτη Κυρία. Αν βλέπατε τις συνθήκες μέσα στο αεροσκάφος, το απόλυτο σκοτάδι... Έχω μπει σε πολλά αεροσκάφη, διαφόρων μεγεθών και σχημάτων. Με ρωτάτε αν είχα ανησυχίες; Ναι, είχα.»

Το ζεύγος πέρασε σχεδόν 3,5 ώρες στην αεροπορική βάση Αλ Άσαντ, στο δυτικό Ιράκ, έβγαλε φωτογραφίες με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ο πρόεδρος έβγαλε και λόγο.

Η επίσκεψη στη Βαγδάτη για συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, ακυρώθηκε.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος ευχαρίστησε τους στρατιώτες για το γεγονός ότι επιτελούν και με το παραπάνω το καθήκον τους. «Δεν είμαστε πλέον τα κορόιδα του κόσμου. Μας σέβονται ως έθνος» είπε ο Τραμπ.

Με τους δημοσιογράφους που μίλησε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε και επέμεινε στην απόφασή του να εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ τη Συρία, εξηγώντας μάλιστα ότι έδωσε αρκετές παρατάσεις στους στρατηγούς του.

Ο πρόεδρος υπογράμμισε μάλιστα ότι η χώρα του δεν μπορεί να παίζει το ρόλο του αστυφύλακα σε όλο τον κόσμο. «Είμαστε σε χώρες που οι Αμερικανοί δεν ξέρουν καν ότι υπάρχουν. Αυτό είναι γελοίο» σημείωσε.

Επικαλέστηκε την παρουσία της Τουρκίας για όσα ακόμα χρειάζεται να γίνουν στη Συρία, αλλά και το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία έχει δηλώσει έτοιμη να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της χώρας του Άσαντ. «Αυτό είναι καταπληκτικό, γιατί σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να πληρώνουμε εμείς.»

Σημειώνεται ότι 15 χρόνια μετά την αμερικανική εισβολή που έβαλε τέλος στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν πάνω από 5.000 στρατιώτες στο Ιράκ.

Με την επίσκεψη του Τραμπ, όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian, είναι η έκτη φορά που Αμερικανός πρόεδρος πηγαίνει στο Ιράκ. Ο Τζορτζ Ο. Μπους πήγε για πρώτη φορά το 2003, περίπου έξι μήνες μετά την εισβολή. Ο ίδιος πήγε και στο Αφγανιστάν το 2006. Ο Μπαράκ Ομπάμα πήγε στο Ιράκ το 2009 και στο Αφγανιστάν το 2010.