Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε ότι η χώρα θα «εκδικηθεί» τον θάνατο του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε τα μεσάνυχτα σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη. Ο ίδιος κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Διαβάστε επίσης: Ποιος ήταν ο υποστράτηγος που εξοντώθηκε με εντολη Τραμπ

Το γεγονός ότι ο Σουλεϊμανί «έγινε μάρτυρας» είναι «η επιβράβευση για τον ακούραστο αγώνα του όλα αυτά τα χρόνια (...) Αν το θέλει ο Θεός, το έργο και ο δρόμος του δεν θα σταματήσουν εδώ, και τους εγκληματίες που έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα του και με αυτό των άλλων μαρτύρων τους περιμένει αδυσώπητη εκδίκηση» ανέφερε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Όλοι οι εχθροί ας γνωρίζουν ότι ο ιερός πόλεμος της αντίστασης θα συνεχιστεί με διπλάσια ένταση, και τους μαχητές στον ιερό πόλεμο τους περιμένει η οριστική νίκη» ανέφερε εξάλλου ο Χαμενεΐ σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί: «Το Ιράν και τα 'ελεύθερα έθνη της περιοχής' θα πάρουν εκδίκηση από τις ΗΠΑ για τον θάνατο του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μεγάλο έθνος του Ιράν και άλλα ελεύθερα έθνη της περιοχής θα πάρουν την εκδίκησή τους από την εγκληματική Αμερική για αυτή τη φρικτή δολοφονία» ανέφερε.

Αντιδράσεις στις ΗΠΑ

Ο επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ που είναι αρμόδια για τις Διεθνείς Υποθέσεις, ο Δημοκρατικός βουλευτής Έλιοτ Ένγκελ, στηλίτευσε το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ενημέρωσε το Κογκρέσο για την επιδρομή στο έδαφος του Ιράκ, η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο υποστράτηγος Σουλεϊμανί.

«Ο Κασέμ Σουλεϊμανί ήταν ο εγκέφαλος που προκάλεσε ατέλειωτη βία, δεινά και αστάθεια. Είχε στα χέρια του το αίμα Αμερικανών» και «δεν πρόκειται να θρηνήσω τον θάνατό του», υπογράμμισε ο Ένγκελ σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. «Όμως πολλοί θα τον θεωρήσουν μάρτυρα και είμαι βαθιά ανήσυχος για τις επιπλοκές που θα έχει το πλήγμα που έγινε απόψε» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανέβασε στο Twitter βίντεο το οποίο -όπως λέει- Ιρακινοί «χορεύουν στον δρόμο», γιορτάζοντας το θάνατο του ιρανού υποστρατήγου.


Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε ανεβάσει στον λογαριασμό του στο Twitter μια φωτογραφία της αμερικανικής σημαίας, χωρίς κανένα άλλο σχόλιο.




Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι ο Τραμπ διέταξε την εξόντωση του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί. «Κατά διαταγή του προέδρου, ο αμερικανικός στρατός έλαβε αποφασιστικά αμυντικά μέτρα για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού στο εξωτερικό σκοτώνοντας τον Κασέμ Σουλεϊμανί» ανέφερε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Σκοπός ήταν «η αποτροπή μελλοντικών ιρανικών επιθέσεων» πρόσθεσε το Πεντάγωνο.