Αποφασισμένη να «τρέξει» το σχέδιο Brexit εμφανίζεται η Τερέζα Μέι, η οποία μπαίνει στην κρισιμότερη εβδομάδα της πρωθυπουργίας της. Μετά τη θύελλα που προκάλεσε στο Λονδίνο το σχέδιο των 485 σελίδων για την έξοδο από την ΕΕ, η πρωθυπουργός αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών. Το ίδιο θα κάνουν και οι πολιτικοί της αντίπαλοι, εντός και εκτός Συντηρητικού Κόμματος.

Η Μέι θα μιλήσει σε συνέδριο της επιχειρηματικής κοινότητας, επαναλαμβάνοντας -όπως έκανε και την Κυριακή- τις θετικές πλευρές της συμφωνίας που πέτυχε και υπογραμμίζοντας την αβεβαιότητα που θα προκαλέσει στη χώρα ένα «μη σχέδιο εξόδου». Αυτή άλλωστε είναι και η μόνη στρατηγική που μπορεί να φέρει αποτελέσματα: Το άγνωστο ενός άτακτου διαζυγίου ίσως πείσει πολλούς ή τουλάχιστον αρκετούς από τους συναδέλφους της στο Συντηρητικό Κόμμα.

Εντός της εβδομάδας θα ταξιδέψει και στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου. Στην έδρα της ΕΕ το μήνυμα που στέλνουν στο Λονδίνο είναι ξεκάθαρο: «Αυτή είναι η συμφωνία και δεν υπάρχει άλλη».

Πάντως, σύμφωνα με τους Financial Times, η ΕΕ φαίνεται έτοιμη να προσφέρει στη Βρετανία μικρή παράταση της μεταβατικής περιόδου μέχρι το 2022, ώστε να ολοκληρωθούν και οι διαπραγματεύσεις για την μελλοντική σχέση Λονδίνου-Βρυξέλλών. Φυσικά, μια τέτοια πρόταση θα αποτελέσει «βούτυρο στο ψωμί» των ευρωσκεπτικιστών του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού θα επιβεβαιώσει τη θεωρία τους ότι η χώρα δεσμεύεται στην ΕΕ χωρίς ορατό το αληθινό Brexit.

Κινητικότητα ασφαλώς υπάρχει και στο στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών. Θεωρείται βέβαιο ότι έχουν βρεθεί οι 48 βουλευτές που θα στείλουν την περίφημη επιστολή, ώστε να κινήσει η διαδικασία της πρότασης μομφής. Αρκετοί την έχουν ήδη στείλει, άλλοι θέλουν να το κάνουν ιδιοχείρως εντός της εβδομάδας από το φόβο το email να πέσει «θύμα» χάκερς.

Εφόσον τελικά κατατεθούν οι 48 επιστολές, η πρόταση μομφής θα συζητηθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο ότι θα ρίξει την πρωθυπουργό. Όλοι οι βουλευτές των Συντηρητικών έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν (συνολικά 316). Αν η Μέι καταφέρει να πάρει με το μέρος της 158 βουλευτές, τότε θα παραμείνει στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και η επόμενη πρόταση μομφής πρέπει να περιμένει 12 μήνες για να κατατεθεί...

 Αν η Μέι καταψηφιστεί, το κόμμα θα επιλέξει νέο αρχηγό, ο οποίος θα αναλάβει και την κυβέρνηση. Εφόσον υπάρξουν πολλοί υποψήφιοι θα ξεκινήσει η εσωκομματική διαδικασία έως ότου μείνουν δύο υποψήφιοι από τους οποίους θα επικρατήσει ένας.

Αρκετοί είναι οι μνηστήρες με τους περισσότερους πλέον να ποντάρουν στον τέως υπουργό Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ. Ο Μπόρις Τζόνσον που παραιτήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών νωρίτερα φέτος, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, αλλά διαψεύδει τις πληροφορίες ότι κινείται στο παρασκήνιο μαζί με τον επίσης πρώην υπουργό Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και τον Ρις Μογκ, που πρωτοστατεί στην υπόθεση της πρότασης μομφής.

Πάντως, με άρθρο του στην Telegraph, o Τζόνσον ήταν ξεκάθαρος: «Από όλα τα ψέματα που μας πουλάνε το τρέχον διάστημα, το χειρότερο είναι ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να διορθωθεί στο επόμενο στάδιο των συνομιλιών. Άκουσα να λέγεται ότι είναι σαν αγώνας ποδοσφαίρου, στον οποίο χάνουμε ένα-μηδέν στο ημίχρονο, αλλά όπως υποστήριξε η πρωθυπουργός στη συνέντευξή της, μπορούμε ακόμα να ανατρέψουμε την κατάσταση και να επιτύχουμε το Brexit που θέλουμε.»

Συνέχισε δε λέγοντας: «Φοβάμαι πως αυτό είναι είτε μια τραγική παραίσθηση ή μια απόπειρα εξαπάτησης. Είμαστε στα πρόθυρα του να δώσουμε στην ΕΕ δικαίωμα βέτο στην αποχώρησή μας από την τελωνειακή ένωση. Γιατί να μας αφήσουν να φύγουμε;», πρόσθεσε ο Τζόνσον.

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στο στρατόπεδο των Εργατικών: Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δηλώνει έτοιμος να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο Brexit, άγνωστο όμως με ποιον θα το συζητήσει ή συμφωνήσει, αφού η ΕΕ δεν έχει διάθεση να πιάσει το νήμα από την αρχή.

Επιπλέον, ακόμα και οι Εργατικοί δεν μιλούν ανοικτά για νέο δημοψήφισμα, αλλά για Brexit ή/και δημοψήφισμα επί του (όποιου) σχεδίου Brexit. Μάλιστα, ο ίδιος ο Κόρμπιν σε ερώτηση «τι θα ψήφιζε σήμερα αν γινόταν δημοψήφισμα», δήλωσε απλά μπερδεμένος...