Μπορεί η Τερέζα Μέι να κράτησε τη δουλειά της στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ για έναν ακόμα χρόνο, λόγω της αποτυχημένης πρότασης μομφής των βουλευτών της, ωστόσο, φαίνεται όλο και πιο ξεκάθαρα ότι απλά παραμένει στην πρωθυπουργική κατοικία χωρίς να μπορεί να κυβερνήσει.

Το σχέδιο για το Brexit στο οποίο συμφώνησε με τους «27» της ΕΕ οδηγείται πλέον με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο. Το 1/3 των βουλευτών της δεν το θέλει -προφανώς προτιμούν το άτακτο Brexit, οι Εργατικοί δεν το θέλουν -άγνωστο βέβαια τι ακριβώς προτείνουν, οι Σκωτσέζοι του SNP επίσης το απορρίπτουν -εκείνοι περισσότερο, γιατί από την αρχή δεν ήθελαν να φύγουν από την ΕΕ.

Όσο για τους πλέον «αρμόδιους», το DUP της Βορείου Ιρλανδίας που στήριξαν τους Συντηρητικούς να σχηματίσουν κυβέρνηση: Ούτε λόγος. Από τα πρώτα σχεδόν λεπτά που έγινε γνωστό το κείμενο των 500 και πλέον σελίδων της συμφωνίας με την ΕΕ, την απέρριψαν. Και ας επρόκειτο για ένα κείμενο γεμάτο νομικούς όρους.

Η ουσία ήταν και είναι ότι σχεδόν όλοι «κόλλησαν» στο κομμάτι που αφορά τη Βόρειο Ιρλανδία. Το περίφημο «backstop» (ένας πρωτότυπος όρος για να μην μιλήσει κανείς για σκληρά σύνορα μεταξύ της Βορείου Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας) προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Μετά και την ψυχρολουσία που περίμενε την Τερέζα Μέι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ -κανείς δεν δέχθηκε να συζητήσει τίποτε παραπάνω από τα συμφωνηθέντα- φαίνεται πλέον μονόδρομος η προσφυγή στους πολίτες. Όχι με πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αλλά με δεύτερο δημοψήφισμα επί του σχεδίου Brexit.

Ακόμα όμως και αυτό δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς θα προκύψει ένα νέο ζήτημα: Τι ακριβώς θα ρωτήσει το πολιτικό σύστημα τους πολίτες; Πώς ακριβώς θα διατυπωθεί το ερώτημα στο ψηφοδέλτιο; Βrexit α λα Μέι ή Brexit χωρίς συμφωνία; Θα υπάρχει και η εναλλακτική της παραμονής στην ΕΕ, τώρα που το ίδιο το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αποφάνθηκε ότι μονομερώς μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να αλλάξει άποψη;

Και θα δεχθούν οι οπαδοί της εξόδου (με ή χωρίς σχέδιο Brexit) να μπει ερώτημα για παραμονή στην ΕΕ; Ακόμα περισσότερο: Θα δεχθούν ένα τριπλό ερώτημα, με το οποίο όμως οι οπαδοί της εξόδου θα μοιραστούν στην κάλπη μεταξύ δύο επιλογών;

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η επαφή με την πραγματικότητα: Στους κόλπους της κυβέρνησής της, η Μέι βρίσκει πλέον όλο και περισσότερους που λένε ανοικτά ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την προσφυγή σε νέο δημοψήφισμα, αφού η συμφωνία δεν πρόκειται να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Μοιάζει να είναι το λιγότερο κακό σενάριο από τα κακά σενάρια.

Αν ωριμάσει αυτή η σκέψη και στο μυαλό της Τερέζα Μέι, τα υπόλοιπα θα πάρουν το δρόμο τους. Μάλλον.