Θριαμβευτής εμφανίστηκε στο μπαλκόνι για να μιλήσει στους χιλιάδες οπαδούς του ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος της Τουρκίας από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 52,5%. «H δημοκρατία νίκησε, η Τουρκία είναι παράδειγμα για όλο τον κόσμο» είπε.

Αρχικά απολογήθηκε γιατί εμφανίστηκε με ελαφρά καθυστέρηση, εξηγώντας ότι επισκέφθηκε στο νοσοκομείο ένα μικρό παιδί που τραυματίστηκε μέσα στο πλήθος στην Κωνσταντινούπολη. Η κουβέντα με τους γονείς του πήρε λίγο παραπάνω από τον χρόνο του.

Στην πρώτη του ομιλία δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει τη μάχη κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, εντός και εκτός συνόρων, θα παλέψει για να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τη διεθνή εικόνα της χώρας του: «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο και το ξέρουμε» είπε ενώ το πλήθος φώναζε το σύνθημα: «Ένα έθνος, μια σημαία, μια χώρα, ένα κράτος».

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για την προεδρία, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, παραδέχθηκε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε. «Αναγνωρίζω ότι ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές» φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο HaberTürk. Ο ίδιος έλαβε περίπου το 31%, ενώ ο φυλακισμένος Ντεμιρτάς κινήθηκε στο 8,4% και η Μεράλ Ακσενέρ στο 7,3%.

To ενδιαφέρον στη Βουλή

Καθώς προχωρούσε η εκλογική βραδιά και η νίκη του Ερντογάν ήταν πλέον δεδομένημ, το ενδιαφέρον στράφηκε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση και τις 600 έδρες. Η «Λαϊκή Συμμαχία» του Ερντογάν με τους ακροδεξιούς Γκρίζους Λύκους λαμβάνει το 53,6% των ψήφων, ενώ αντίστοιχα η «Εθνική Συμμαχία» της αντιπολίτευσης μένει στο 34,3%.

Ρόλο-«κλειδί» σε αυτές τις εκλογές διαδραμάτισε το HDP, το οποίο κατάφερε να ξεπεράσει το 10% και να λάβει τελικά 67 έδρες. Το κόμμα του Ερντογάν ήρθε μεν πρώτο, αλλά έμεινε κάτω από τις 300 έδρες (πήρε 293), αλλά μαζί με τους εθνικιστές που έλαβαν 50 έδρες, εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία.  Ουσιαστικά το κόμμα του Ερντογάν θα έχει ανάγκη την ψήφο των εθνικιστών για να νομοθετήσει.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα εκλέγει 146 βουλευτές και το Καλό Κόμμα της πρώην υπουργού Εσωτερικών Μεράλ Ακσενέρ 44 βουλευτές. Το Καλό Κόμμα που αποσπάστηκε από το Εθνικιστικό Κίνημα υπό την ηγεσία της Άκσενερ έμεινε κάτω των προσδοκιών. Η ίδια κόλλησε στο 7,4% και βρέθηκε κάτω από τον φυλακισμένο Ντεμιρτάς. Μάλιστα οι συσχετισμοί δείχνουν ότι δεν επηρέασε σχεδόν καθόλου το κόμμα του Μπαχτσελί που διατηρεί την δύναμη του σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές.