ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

18:21 Στην πρώτη δημόσια δήλωσή του μετά το κλείσιμο της κάλπης ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία, κυλάει ομαλά και είναι ακόμη νωρίς για να γίνουν δηλώσεις.

18:14 ΑΚΡ: Εκλογή Ερντογάν από τον πρώτο γύρο

17:58 Στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν πληροφορίες για άτυπες δημοσκοπήσεις που έγιναν είτε διαδικτυακά, είτε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Οι πρώτες Πληροφορίες που βασίζονται σε αυτά τα στοιχεία και δεν θεωρούνται αξιόπιστες αναφέρουν ότι ο Ερντογάν εκλέγεται από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 52-53% και ο Μουχαρέμ Ιντζέ λαμβάνει πσοσοστό άνω του 30%. Το ποσοστό του κυβερνώντος ΑΚΡ του Ερντογάν φέρεται να λαμβάνει 45% στις βουλευτικές εκλογές.

17: 55 Στην Τουρκία δεν πραγματοποιούνται δημοσκοπήσεις στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων (exit polls). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το βράδυ.

17:33 O πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ισχυρίζεται ότι το περιστατικό στο Ερζουρούμ δεν σχετίζεται με τις εκλογές, αλλά με μια βεντέτα.

17:27 Έκκληση και από το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών για να παραμείνουν πολίτες και παρατηρητές στα εκλογικά κέντρα και να περιφρουρήσουν τους ψήφους και την καταμέτρηση.

17:24 Μετά το κάλεσμα του Ιντζε οι πληροφορίες θέλουν την αστυνομία να λαμβάνει έκτακτα μέτρα στην Άγκυρα στην περιοχή όπου βρίσκεται το κτίριο του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου.

Επίσης η αστυνομία απαγόρευσε την είσοδο πολιτών στο μητροπολιτικό πάρκο της Αντιοχείας όπου η αντιπολίτευση διατηρεί ισχυρή βάση.

17:20 «Ελπίζω να μην χρειαστεί να έρθω ξανά στο κτίριο του Ανώτατου Συμβουλίου Εκλογών», δηλώνει ο κ. Ιντζέ μπροστά στο συγκεκριμένο κτίριο, στην Άγκυρα, ο οποίος επαναλαμβάνει το κάλεσμα του προς τους πολίτες για να συγκεντρωθούν έξω από τα κτίρια του συμβουλίου σε ολόκληρη την Τουρκία.

17:18 Ο αρχηγός του Καλού Κόμματος που έχασε την ζωή του στο Ερζουρούμ

17:07 Ο Μουχαρρέμ Ιντζέ πραγματοποιεί έκκληση στον λαό για επαγρύπνηση.

Το αποτέλεσμα δεν θα το καθορίσει το κρατικό πρακτορείο Anadolu, το οποίο θα επιχειρήσει να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, δηλώνει ο κ. Ιντζέ. «Μην αφήνετε τις κάλπες», το κάλεσμα του κ. Ιντζέ προς τους παρατηρητές. «Οι πολίτες να πάνε έξω από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο»

17:00 Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν η Σοζτζού και τα αντιπολιτευόμενα μέσα της Τουρκίας, στο Ερζουρούμ σημειώθηκε ένοπλη επίθεση κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας των πολιτών. Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της τοπικής οργάνωσης του Καλού Κόμματος στο Καράτσομπαν, Μεχμέτ Σινττίκ Ντουρμάζ ενεπλάκη σε ένοπλη σύγκρουση και ανταλλαγή πυρών την στιγμή που ψήφιζε. Από την ανταλλαγή πυρών έχασαν την ζωή τους ο Ντουρμάζ, ο Αγκίτ Γιαζάν και άλλος ένας πολίτης που ψήφιζε στο εκλογικό κέντρο, όπου έλαβε χώρα το αιματηρό συμβάν. Το επεισόδιο επιβεβαιώνει ο αρχηγός της τοπικής οργάνωσης του Καλού Κόμματος στο Ερζουρούμ, Ιμπραχίμ Ντουμλού. Η τοπική οργάνωση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος στο Ερζουρούμ αναφέρει ότι τα αίματα άναψαν στο εκλογικό κέντρο μετά την μετάβαση σε αυτό υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος.

16:50 Τουρκικά ΜΜΕ: Ανταλλαγή πυροβολισμών με τρεις νεκρούς σε εκλογικό κέντρο

Όπως μεταδίδεται, αρχηγός της τοπικής οργάνωσης του κόμματος της Μεράλ Ακσενέρ έπεσε νεκρός μαζί με αλλά δυο άτομα καθώς ψήφιζαν. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ανταλλαγή πυροβολισμών.

17:00 Έκλεισαν οι κάλπες

15:12 Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP καταγγέλλει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απόπειρες νοθείας και εκφοβισμού στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.

15:01 Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε, αφού ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη, «ότι σε όλη την Τουρκία δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα» σε σχέση με τις εκλογές.

14:55 Τα φαινόμενα της εκλογικής νοθείας, τα οποία καταγγέλλει η τουρκική αντιπολίτευσηπαρατηρούνται κυρίως στο ανατολικό τμήα της Τουρκίας, όπου υπάρχουν συμπαγείς κουρδικοί πληθυσμοί. Τούρκοι αναλυτές σχολιάζουν ότι, όπως προαναφέρθηκε παραπάνω, ένας από τους βασικούς στόχους της κυβερνητικής παράταξης στις σημερινές εκλογές είναι ο αποκλεισμός του φιλοκουρδικού HDP από την Εθνοσυνέλευση, περιορίζοντας το ποστόστό του κάτω του εκλογικού ορίου του 10%. Τελευταίες σφυγμομετρήσεις έδειχναν ότι η είσοδος του κόμματος στο Κοινοβούλιο ενδέχεται να εξαρτηθεί από λίγες χιλιάδες ψήφους.

14:30 Οι τουρκικές αρχές έχουν υπό κράτηση 10 δυτικούς (3 Γάλλους, 3 Γερμανούς και 4 Ιταλούς) με την κατηγορία ότι επιχείρησαν «παρέμβαση» στις εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, οι συλληφθέντες παρουσιάστηκαν σε εκλογικά τμήματα ως παρατηρητές του ΟΑΣΕ χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα.

14:15 Η αστυνομία εντόπισε μέσα σε αυτοκίνητο τέσσερα τσουβάλια προσημειωμένα ψηφοδέλτια. Προορισμός του αυτοκινήτου ήταν το Σούρουτς της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου νωρίτερα υπήρξαν καταγγελίες για παρατυπίες. Η αστυνομία άνοιξε πυρ στον αέρα προκειμένου να ακινητοποιήσει το όχημα

13:53 Υψηλή η συμμετοχή των τούρκων πολιτών, η οποία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 88%.

13:31 Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα σε σχολείο της περιοχής Σκούταρι (Χρυσούπολη) στην ασιατική ακτή της Κωνστατινούπολης.

12:58 Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα προσέφυγε στην Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή για τις καταγγελίες εκλογικών παρατυπιών.

12:56 Καταγγελίες ότι έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού εκλογικοί αντιπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην πόλη Σανλίουρφα της ΝΑ Τουρκίας

12:54 Ένταση σε Δημοτικό Σχολείο στην επαρχία Γκιόλτζουκ στην περιοχή του Σαγγαρίου. Τηλεοπτική κάμερα κατέγραψε επίθεση των μελών του κυβερνώντος ΑΚP προς εκλογικούς αντιπροσώπους.

12:39 Νέα καταγγελία για πρατυπία στην εκλογική διαδικασία. Σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αρκετά άτομα στο Σούρουτς της Νοτιοανατολικής Τουρκίας ψηφίζουν και εκτός του παραβάν. Επίσης στο βίντεο διακρίνεται και ένα άτομο να δίνει ψηφοδέλτιο σε ένα άλλο που βρίσκεται εντός τους παραβάν εκείνη την στιγμή. Ο επικεφαλής της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής απάντησε ότι οι υπηρεσίες διεξάγουν έρευνα για τις καταγγελίες.

11:55 Στη φυλακή της Αδριανούπολης, όπου κρατείται, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Αμέσως μετά με μήνυμά του στο τουίτερ ανέφερε: «Ασκήσαμε το δικαίωμα ψήφου μας στην φυλακή. Εύχομαι να πάνε όλοι στις κάλπες και να ψηφίσουν υπέρ του μέλλοντος της χώρας και της δημοκρατίας. Ελπίζω η διαδικασία της ψηφοφορίας να ολοκληρωθεί σε ήρεμο περιβάλλον. Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλά. Καλορίζικα σε όλους».

11.30 Καταγγελία για εκλογικές παρατυπίες. Συνελήφθησαν τρία πρόσωπα που προσπάθησαν να εισέλθουν σε σχολείο στο στο Ντιγιαρμπακίρ με 1000 σφραγισμένους φακέλους και ψηφοδέλτια, ώστε να αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

11:15 Ο απερχόμενος και τελευταίος πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ ψήφισε στην Σμύρνη. Σύμφωνα με την τελευταια συνταγματική ανθεώρηση πέρυσι τον Απρίλιο, καταργείται το αξίωμα του πρωθυπουργού και τα καθήκοντά του μεταβιβάζονται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

11:01 Ψήφισε στη Γιάλοβα ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μουχαρρέμ Ιντζέ. Στη συνέχεια αναχώρησε για την πρωτεύουσα Αγκυρα, από όπου θα παρακολουθήσει την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

10:55 Ψήφισε στο προάστιο Μπεϊλέρμπεγι της Κωνσταντινούπολης η Μεράλ Άκσενερ, Πρόεδρος του Καλού Κόμματος.

10.20 Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε στην Αττάλεια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κρίνεται η δύναμη του Ερντογάν

Πενήντα εννέα εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι προσήλθαν σήμερα στις κάλπες για τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν ταυτόχρονα. Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωϊ και έκλεισαν στις πέντε το απόγευμα, για πρώτη φορά την ίδια ώρα σε όλη την χώρα.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι είναι: Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Κοινός υποψήφιος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK Parti) και Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP). Μουχαρέμ Ιντζέ: Υποψήφιος Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). Μεράλ Άκσενερ: Πρόεδρος του Καλού Κόμματος (İyi Parti). Σελαχατίν Ντεμίρτας: Υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP). Τεμέλ Καραμολάογλου: Πρόεδρος του Κόμματος Ευδαιμονίας (SP). Ντογού Περίντσεκ: Πρόεδρος του Κόμματος Πατρίδας (Vatan).

Ο Ερντογάν διεκδικεί άλλη μία προεδρική θητεία. Από το 2003 ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας και από το 2014 πρόεδρός της.

Οι δημοσκοπήσεις απαγορεύονται επισήμως 10 ημέρες πριν της εκλογές, ως εκ τούτου δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, τουλάχιστόν επισήμως, αξιόπιστες προβλέψεις για το αποτέλεσμα. 

Ωστόσο, τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία στην πλειονότητά τους πρόσκεινται στον πρόεδρο Ερντογάν, προβλέπουν ότι θα ανανεώσει τη θητεία του από τον πρώτο γύρο των εκλογών με ποσοστο που θα κυμαίνεται από 51-53%.

Ωστόσο, η εταιρία ερευνών SONAR με ανάρτησή της στο  Twitter το βράδυ του Σαββάτου προέβλεψε ότι ο υποψήφιος της κεμαλικής αντιπολίτευσης Μουχαρέμ Ιντζέ θα λάβει στον πρώτο γύρο ποσοστό περίπου 33% και ο Ερντογάν 47%. Με δεδομένο ότι όλη η αντιπολίτευση αναμένεται να συσπειρωθεί κατά του Ερντογάν, η ίδια εταιρεία εκτιμά ότι στο δεύτερο γύρο των εκλογών στις 8 Ιουλίου ο Ιντζέ θα εκλεγεί πρόεδρος.

Αντίσοιχη πρόβλεψη έκανε και ο ίδιος ο Ιντζέ, μετά την ολοκλήρωση της πολυπληθούς προεκλογικής συγκέντρωσής του στην Κωνσταντινούπολη το μεσημέρι του Σαββάτου, με την οποία έριξε την αυλαία στον προεκλογικό του αγώνα. 

«Αν κάποιος από τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης περάσει στον δεύτερο γύρο με ποσοστό πάνω από 30% και ο Ερντογάν λάβει κάτω από 45%, αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες επιθυμούν αλλαγή εξουσίας», εκτιμά ο διευθυντής της εταιρείας ερευνών KONDA, Μπεκίρ Αγιρντίρ. Προσθέτει ωστόσο ότι, αν το ποσοστό του Ερντογάν φτάσει την πρώτη Κυριακή στο 47%-48%, τότε έχει βάσιμες ελπίδες επανεκλογής.

Η απόφαση της αντιπολίτευσης να κατέβει κάθε κόμμα στον πρώτο γύρο και να στηρίξει στον δεύτερο τον ισχυρότερο αντίπαλο του Ερντογάν θέτει εν αμφιβόλω την εκλογή του στον δεύτερο γύρο, ειδικά μάλιστα αν το ποσοστό του την πρώτη Κυριακή δεν φτάσει το 47%.

Επιπλέον, η διάσπαση των εθνικιστών, με το Καλό Κόμμα (Iyi Parti) της πρώην υπουργού Εσωτερικών Μεράλ Ακσενέρ να συμμαχεί με τους κεμαλιστές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και συνεχώς να ενισχύει τη δύναμή του σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στερεί κρίσιμο εκλογικό ποσοστό από τους «Γκρίζους Λύκους» του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, συμμάχου του Ερντογάν και πιθανώς αντιπροέδρου στο πλευρό του μετά τις εκλογές.

Ρόλο κελιδί στην εκλογική αναμέτρηση διαδραματίζει το κουρδικό HDP. Αν ξεπεράσει το όριο του 10% και εισέλθει στη νέα Εθνοσυνέλευση, ο Ερντογάν, ακόμη και αν εκλεγεί πρόεδρος, κινδυνεύει να μην έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να είναι ένας αδύναμος πρόεδρος. Αν το HDP μείνει εκτός Εθνοσυνέλευσης τότε το ΑΚΡ του Ερντογάν εξασφαλίζει πλειοψηφία 300+1 εδρών και πιθανώς μαζί με τους Γκρίζους Λύκους του Μπαχτσελί να διαθέτει συνολικά στη νέα ΕΘνοσυνέλευση 400 έδρες, γεγονός που του επιτρέπει να κάνει αλλαγές στο Σύνταγμα.