Έχει ο καιρός γυρίσματα, ιδίως όταν ασχολείσαι με τα κοινά. Ο Μαριάνο Ραχόι έμεινε επτά χρόνια (2011-2018) στην πρωθυπουργία της Ισπανίας και όλα έδειχναν ότι με χαρακτηριστική άνεση θα εξαντλούσε την τετραετία μέχρι το 2020. Μέχρι που ήρθε η πρόταση μομφής του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά: Ο Ραχόι έχασε την πρωθυπουργία, αποχώρησε από την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος και παραιτήθηκε από βουλευτής. Συνολικά έκλεισε 36 χρόνια στην πολιτική ζωή. 

Το επόμενο βήμα ήταν να επιστρέψει στη δουλειά που άφησε οριστικά πίσω του το 1989. Ήταν η χρονιά που ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ (τότε πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος και πρωθυπουργός το διάστημα 1996-2004) τού ζήτησε να επιστρέψει στην πολιτική δράση.

Ποια ήταν η δουλειά του; «Καταγραφέας τίτλων δημόσιας γης» είναι η μετάφραση του συγκεκριμένου νομικού θεσμού στην Ισπανία (Registrador de la propiedad). Κοινώς, υποθηκοφύλακας. Ο Ραχόι ξεκίνησε σε αυτό το λειτούργημα το 1987. Τώρα επιστρέφε στην Σάντα Πόλα, μια μικρή πόλη του Αλικάντε με μόλις 35.000 κάτοικους.

Τις προηγούμενες μέρες έκανε και τις πρώτες του αναγνωριστικές βόλτες στους δρόμους της πόλης προς έκπληξη πολλών.