Ένα πρώτο στίγμα των απόψεών του, πάνω στις οποίες θα στηριχθεί το επόμενο διάστημα η εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον, μπορεί να θεωρηθεί η συνέντευξη την οποία είχε παραχωρήσει στο BBC, στα τέλη του Ιανουαρίου, ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο. Ως γνωστόν, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τον Πομπέο για να αντικαταστήσει τον Ρεξ Τίλερσον στη θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Χαρακτηριζόμενος ως «γεράκι» της εξωτερικής πολιτικής, ο Πομπέο πιστεύεται ότι θα ενθαρρύνει τη σκληρή στάση του προέδρου Τραμπ στα θέματα του Ιράν και της Β. Κορέας.

Με την επόμενη μεγάλη δοκιμασία για την εξωτερική πολιτική να εντοπίζεται στο Ιράν, ξένοι αναλυτές διαπιστώνουν ότι η υπουργοποίηση του Πομπέο προϊδεάζει για σκλήρυνση της στάσης της Ουάσιγκτον. «Το ότι ο Τραμπ διάλεξε τον διευθυντή της CIA για αντικαταστάτη του Ρεξ Τίλερσον σημαίνει ότι ένα γεράκι του Ιράν, που τάχθηκε με μανία κατά της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά ως μέλος του Κογκρέσου, θα είναι τώρα επικεφαλής της διπλωματίας που προσπαθεί να την ενισχύσει ή ενδεχομένως και να τη σώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά το Reuters. Πραγματικά, ο Πομπέο, που είναι αντίθετος στη συμφωνία για τα πυρηνικά και έχει ταχθεί υπέρ της αλλαγής καθεστώτος στο Ιράν, έδειξε τη σκληρή του στάση και κατά τη συνέντευξή του στο BBC.  «Ελπίζω ότι όλος ο κόσμος θα συμφωνήσει μαζί μας ότι η απειλή του Ιράν –η μη πυρηνική απειλή- αποτελεί μία πολύ σοβαρή πρόκληση για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Δεν πρόκειται για μία δύναμη του καλού», τόνισε.

Αλλά και οι αναφορές που έκανε για τη Β. Κορέα επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι η προσέγγιση του προέδρου Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν –υπέρ της οποίας είχε ταχθεί ο Ρεξ Τίλερσον-  ενδεχομένως να μην ευδοκιμήσει με τον Πομπέο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Στη συνέντευξή του στο BBC, ο απερχόμενος διευθυντής της CIA επανέλαβε την γνωστή του θέση ότι η Β. Κορέα βρίσκεται κοντά στο να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ένα χτύπημα στις ΗΠΑ. «Πιστεύω ότι τόσο εμείς στις ΗΠΑ όσο και οι συνεργάτες μας σε θέματα πληροφοριών σε όλο τον κόσμο, έχουμε καταλήξει σε μια αρκετά ξεκάθαρη κατανόηση των δυνατοτήτων του Κιμ Γιονγκ Ουν. Αυτό  που λέμε είναι ότι θα έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει με πυρηνικά όπλα στις ΗΠΑ σε μερικούς μήνες», τόνισε.

Μιλώντας για τη Ρωσία, ο Πομπέο εκτίμησε ότι η Μόσχα θα επιχειρήσει να παρέμβει στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ. «Έχω κάθε λόγο να περιμένω ότι θα συνεχίσουν να προσπαθούν να κάνουν κάτι τέτοιο», είπε όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε σχετικά. Για να προσθέσει: «Όμως είμαι βέβαιος ότι η Αμερική θα μπορέσει να έχει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Ότι θα απαντήσουμε με ένα τρόπο που να είναι αρκετά ισχυρός και ότι η επιρροή που θα έχουν στις εκλογές μας δεν θα είναι μεγάλη».  

Την ίδια στιγμή, πάντως, έστρεψε την προσοχή και στις αντίστοιχες δραστηριότητες των Κινέζων, αναφέροντας ότι οι δυνατότητές του στον τομέα του κυβερνο-πολέμου είναι πρώτης τάξης και αποτελούν εστία ανησυχίας. «Βλέπουμε πολύ εστιασμένες προσπάθειες να κλέψουν αμερικανικές πληροφορίες, να παρεισφρήσουν στις ΗΠΑ με κατασκόπους, με άτομα που  θα δουλέψουν για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης κατά της Αμερικής», τόνισε. «Το βλέπουμε στα σχολεία μας, στα νοσοκομεία και στα συστήματα υγείας και το βλέπουμε στην Επιχειρηματική Αμερική. Πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο σε αυτές τις προσπάθειες. Πρέπει να έχουμε μια καλύτερη απάντηση στις προσπάθειες των Κινέζων να αποκτήσουν υπογείως επιρροή στον κόσμο».